Hyvän olon aamiainen

Rauhassa nautittu täysipainoinen aamiainen auttaa kehoa ja mieltä voimaan hyvin koko päivän.

Terveellinen aamiainen mausta tinkimättä

Täysipainoisen hyvän olon aamiaisen kulmakivet ovat monipuolisuus ja laadukkaat, ravintorikkaat raaka-aineet. Hiilihydraatit luovuttavat kehon tarvitsemaa polttoainetta pitkälle päivään. Hitaat hiilihydraatit, joita löytyy esimerkiksi täysjyvästä, sisältävät runsaasti kuitua.

Proteiini on kehon tärkeä rakennusaine, ja sitä tulisi saada pitkin päivää; myös aamiaisella. Hyvälaatuisia proteiineja saa maitotuotteista, kuten rahkasta, kefiiristä, maidosta ja juustosta. Lisää aamupalalle myös ravintorikkaita pähkinöitä, marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Marjojen ja hedelmien lisäksi makeutta voi lisätä hunajalla tai ripauksella sokeria.

Aamu alkaa kahvista – vai oletko teen ystävä?

Aamu alkaa suomalaisten rakastamasta kahvista. Kahvi on parhaimmillaan ja tuoreimmillaan itsejauhetuista pavuista tehtynä. Espressopohjaiset erikoiskahvit ovat tulleet jäädäkseen myös kotikeittiöihin. Espressoon lisätty vaahdotettu Valio kahvimaito tekee kahvista ihanan täyteläistä. Kotibarista voi aloittaa kahviharrastuksen valmistamalla café lattea tai lyhyempää cappuccinoa. ValmiitValio Eila® Latte kahvijuomat ovat kiireisen valinta.

Teen ystävä hemmottelee itseään japanilaisesta matcha-teestä ja Valio kevytmaidosta valmistetulla matcha-latella tai mausteisella koko kehoa lämmittävällä chai tea latella. Kahvin ja teen rinnalle sopivat raikkaat Pitäjämäen mehutehtaan Valio mehut.

Hiilihydraatit luovuttavat kehon tarvitsemaa polttoainetta pitkälle päivään.

Inspiroiva aamiainen

Monipuolinen aamiainen voi sisältää juomien lisäksi esimerkiksi puuroa, rahkaa, jogurttia, kefiiriä, granolaa, täysjyväleipää, juustoa, marjoja ja kasviksia.

Puuro on nyt trendikäs aamiainen. Jos kaipaat vaihtelua perinteiselle kaurapuurolle, kokeile näitä: mikrossa nopeasti valmistuvaa kaurapuuroa maustaa Valio Luomu™ mustikkakeitto, ja rahkaisella sporttipuurolla päivä lähtee käyntiin proteiinipitoisesti.

Vatsan täyttävät hyvin myös välimerelliset avokadoleivät. Sämpylän päälle sopivat maukkaat Valio Viola® tuorejuustot ja ohuen ohuet juustoviipaleet.

Jogurtin ja rahkan kanssa maistuu kaurahiutaleista, kvinoasta ja siemenistä tehty granola. Ripottele granolaa rahkan tai jogurtin pinnalle, tai nauti sellaisenaan maidon kera. Itsetehty granola säilyy hyvin ilmatiiviissä purkissa.

Arjen pyöritykseen voi varautua helposti nautittavalla aamiaisella, tai valmistamalla aamiaisen etukäteen.

Tuorepuuro ja smoothie – arkiaamujen pelastus

Kiireessä oma hyvinvointi helposti unohtuu. Arjen pyöritykseen voi varautua helposti nautittavalla aamiaisella, tai valmistamalla aamiaisen etukäteen. Maailmalla supersuosittu kefiiri on löytänyt tiensä myös suomalaisten aamupalapöytään. Valio Kefir LGG® juotavissa välipaloissa on vähemmän sokeria mutta paljon makua. Nauti kefiiri sellaisenaan, marjojen, murojen ja myslin kanssa, tai lisää sitä smoothien sekaan. Smoothien voi valmistaa edellisenä iltana. Kokeile uusia jänniä smoothiemakuja, kuten vihreä tee-smoothie ja puolukka-inkiväärismoothie.

Herkullinen jyväinen tuorepuuro valmistuu kuumentamatta. Sekoita edellisenä iltana kaurahiutaleet Valio Kefir LGG® maustamaton juomaan, lisää siemeniä, ripaus ruskeaa sokeria, kanelia ja kardemummaa. Tuorepuuro tekeytyy jääkaapissa yön yli, ja on aamulla valmis lusikoitavaksi. Kevyt marjainen tuorepuuro tehdään Valio Gefilus® mustikka-vadelmakeittoon, kun taas pähkinäisen tuorepuuron täyteläisyyden salaisuus on Valio A+™ täyteläinen luonnonjogurtti.