Itse tehty jäätelö

Kategoriat:

Jäätelön voi valmistaa kotona myös ilman jäätelökonetta. Herkullinen lopputulos vaatii kuitenkin vähän enemmän aikaa ja vaivaa. Katso myös vinkit viilentäviin sorbetteihin ja kasviperäisen jäätelön valmistukseen.

Itse tehty jäätelö ilman konetta

Jäätelön perusohje on varsin yksinkertainen, ja siihen tulee vain muutama raaka-aine. Perinteinen jäätelömassa valmistetaan kermasta, maidosta, munankeltuaisista sekä sokerista. Mitä rasvaisempaa käyttämäsi maitotuote on, sitä täyteläisemmän makuista jäätelöstäsi tulee.

Kotitekoisen jäätelön valmistusvaiheet ovat loppujen lopuksi yksinkertaiset, mutta jäätyminen ja sekoittelu vaativat hieman aikaa. Varaa siis jäätelön tekemiseen kiireetön päivä. Ensin valmistetaan makua antava kiisseli maidosta, munista ja sokerista, johon lisätään vatkattu kuohukerma. Valmista jäätelömassa vaniljajäätelön ohjeella. Jäätelön perusohjetta voi muunnella herkullisilla sattumilla, jotka lisätään massaan ennen jäädytystä. Kokeile maustaa massa esimerkiksi keksimuruilla, murskatuilla lempikarkeillasi, marengilla, kinuskikastikkeella tai tuoreilla marjoilla. Jos haluat vaniljaisemman maun ja hieman vähempirasvaisen jäätelön, kokeile käyttää kerman sijaan esimerkiksi Valio vaahtoutuvaa vaniljakastiketta.

Valmis, jääkaappikylmä jäätelömassa kaadetaan pakastuksen ja vatkaamisen kestävään kulhoon ja laitetaan pakastimeen jäätymään. Jäätelöä kannattaa vatkata vähintään pari kertaa pakastamisen alkuvaiheessa, jotta jäätelön rakenteesta tulee ilmavaa. Mitä useammin vatkaat, sitä kuohkeampaa jäätelöä saat. Jäätyminen kestää pakastimesta riippuen vähintään 4 - 6 tuntia. Valmis jäätelö kannattaa nostaa jääkaappiin pehmenemään puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Täyteläisen jäätelön salaisuus

Itse tehdyn jäätelön tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! ”Mökkijäätelö” syntyy kolmesta raaka-aineesta ilman jäätelökonetta. Lue, mikä on kermaisen rakenteen salaisuus!

Katso vinkit
Toimii! Ihan paras ohje!
- Käyttäjän kommentti mökkijäätelön reseptissä

Itse tehty jäätelö koneella

Jäätelökoneella jäätelön valmistus sujuu vaivatta. Kone hoitaa vatkaamisen ja kuohkea jäätelö valmistuu 30 - 50 minuutissa. Toisaalta jäätelökoneet voivat olla kovaäänisiä, vievät tilaa työtasolla ja jäätelökoneen jäähdytyselementti pitää muistaa laittaa hyvissä ajoin pakastimeen ennen jäätelön valmistuksen aloittamista.

Semifreddosta sorbettiin

Jäätelö rahkasta Jäätelön voi valmistaa myös rahkasta ja Valio maustetuilla rahkoilla saat ihanaa makua jäätelöön.

Helppo minttu-suklaajäätelö valmistuu myös ilman jäätelökonetta! Reseptissä oleva glukoosisiirappi tekee massassa notkeaa ilman välisekoituksia.

Jäätelö jogurtista Paksu, maustamaton jogurtti sopii mainiosti jäätelön valmistukseen ja maistuu erityisen hyvälle tuoreiden marjojen ja hunajan kanssa.

Jäätelö maidosta Maidosta valmistettuun jäätelöön antaa makua ja kuohkeutta vaahdotettu vaniljakastike.

Jäätelö piimästä Piimästä syntyy hieman happamampi jäätelö, joka tarjoillaan esimerkiksi granaattiomenan kanssa. Tämä on erityisesti aikuiseen makuun!

Pehmytjäätelö Oikeaoppinen rakenne pehmikseen syntyy parhaiten jäätelökoneella. Pehmismassan voi toki jäädyttää pidempään, jolloin siitä tulee jäätelöä.

Helppo banaanijäätelö Tämän helpompaa ei voi jäätelön valmistus olla! Tarvitsen vain kaksi raaka-ainetta: kypsiä banaaneja ja tuorejuustoa. Samoista aineksista syntyy pikapehmis! Katso vinkki reseptistä.

Semifreddo Semifreddo tarkoittaa puoliksi jäätynyttä. Helppo, mutta juhlava jälkiruoka kruunaa illallisen. Perusresepti taipuu moneen tilaisuuteen kauden marjoilla ja hedelmillä koristeltuna.

Frozen yoghurt Frozen yoghurt, eli jääjogurtti on helppo valmistaa Valio Turkkilaisesta jogurtista ja sen tuunaamisessa on vain mielikuvitus rajana.

Sorbetti Sorbetti on kepeä ja raikas helleherkku. Munanvalkuaisvaahto antaa sorbetille sen ilmavan koostumuksen. Kevyet sorbetit sopivat myös keventäjän ruokavalioon.

Vegaaninen jäätelö Kasviperäinen jäätelö syntyy avokadosta ja Valio Oddlygood® kaurajuomasta. Nauti raikas jäätelötikku välipalaksi tai tarjoile jälkiruokana.

Proteiinijäätelö Proteiinijäätelö viilentää hikisen treenin jälkeen ja sopii hyvin palautusvälipalaksi. Terveellisempi jäätelö on täydennetty proteiinilisällä.

Vinkit jäätelön ja jäädykkeiden tekoon

  • Mitä rasvaisempia maitotuotteita käytät, sitä täyteläisemmän makuista jäätelöstä tai jäädykkeestäsi tulee.
  • Jäätelö valmistuu sitä nopeammin, mitä kylmempiä raaka-aineet ovat.
  • Jäädykkeen voi tehdä myös pieniin annosvuokiin, mikä nopeuttaa jäätymistä.
  • Jäädykkeen saa helposti kumottua vuoasta kastamalla vuoan pohjan hetkeksi kuumaan veteen.
  • Itse tehty jäätelö säilyy pakastimessa, suljetussa astiassa, noin viikon.
  • Älä pakasta uudelleen jo sulanutta jäätelöä.
  • Vai sittenkin valmiina? Tutustu Valio Jäätelöfabriikin yllättäviin makuihin ›
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›