Oletko kaivannut kaneliässiä, uunijäätelöä tai muna-riisipasteijoita? Vaikka upeita, uusia leivontaideoita ja makeita reseptejä kehitetään lisää joka päivä, joskus tekee mieli palata perusmakuihin.
Moni leivonnaissuosikki keksitty jo ajat sitten. Vai mitä sanot vaikkapa nostalgisista mokkapaloista, kaneliässistä ja voisilmäpullista? Kun nostalgiannälkä yltyy, tartu näihin retroresepteihin. Ne ovat turvallisia, lohdullisia ja taatusti herkullisia.
Lapsiperheiden suosikki ja kaikkien myyjäisten hitti, mokkapalat, ei juuri esittelyjä kaipaa. Pohja maistuu ihanasti kaakaolta, kuorrutuksessa loistavat kaakaojauheen lisäksi vaniljasokeri ja vahva kahvi. Koristele pirteillä nonparelleilla tai vaihtelun vuoksi vaikkapa kookoshiutaleilla.
Ässiin on vaikea kyllästyä, ja kaneliset pikkuleivät ovatkin monen kestosuosikkeja. Olipa kyse juhlista, kaverin kanssa kahvittelusta tai ihan omaksi iloksi herkuttelusta, ässiin voi luottaa. Tee kerralla isompi satsi ja säilytä tiiviissä, kannellisessa purkissa. Jos haluat säästää ässiä pahan päivän varalle, niitä voi myös pakastaa.
Ohrarieska on viikonloppuaamun ihana lämpimäinen. Perinteiset rieskat esivalmistellaan edellisenä iltaa. Laita rikotut ohrasuurimot illalla turpoamaan piimään, sekoita aamulla taikina ja taputtele rieskat pellille. Tarjoa lämpimät rieskat voin kera.
Uunijäätelö kannattaa kaivella reseptiarkistosta takaisin aktiivikäyttöön. Se on juhlava herkku, jonka voi tarjoilla yhtä hyvin lasten syntymäpäivillä kuin illallisen jälkiruokana. Tee nopea kakkupohja, täytä marjoilla sekä jäätelöllä ja kuorruta marengilla, ja paista sitten uunissa. Tarjoile uunijäätelö saman tien.
Pasteijoilla oli vakipaikat viime vuosikymmenien kahvipöydissä, miksipä ei olisi edelleen? Riisi-munapasteijat maistuvat yhtä hyviltä kuin ennenkin ja ne on helppo tehdä itse. Valmista vain täyte, ja taittele se voitaikinaneliöiden sisään. Voitele pasteijat munalla ja leikkaa pintaan viillot, niin saat kivan näköisiä pasteijoita.
Pehmeä, sitruunainen kuivakakku tomusokerihunnulla – täydellinen kahvittelukakku. Kuivakakku saa makunsa raastetusta sitruunankuoresta ja sitruunamehusta, ja se on valmis noin tunnissa. Tätä kakkua menee helposti useampikin pala, sillä sitruuna tekee siitä raikkaan.
Jos riisi- tai mannapuuroa sattuu jäämään yli, tee itsellesi palvelus ja pyöräytä siitä Ahvenanmaan pannukakku. Jos puuroa ei ole valmiina, mannapuuron voit myös keittää viidessä minuutissa. Puuro tekee pannukakusta ihanan mehevää. Tarjoile perinteisen luumuhillon tai vaikka kermavaahdon ja vadelmahillon kera.
Onko lohdullisempaa leivonnaista kuin lämmin voisilmäpulla? Rakkaudella leivottu pulla on ollut suosittua herkkua jo ainakin sata vuotta, ja konstailematon pulla pärjää edelleen kilpailussa prameiden leivosten kanssa. Pulla on hyvää, ja sen leipominen on ihanaa viikonlopputekemistä.