Kahdeksan mehevää retroruokaa

Viime vuosikymmenten retroherkut ovat nyt nousussa, ja yhä useampi innostuu kokkaamaan lapsuuden vakioruokia: kaalikääryleitä, ruskeaa kastiketta ja täytettyjä paprikoita. Nämä reseptit ansaitsevat paikkansa myös tämän päivän ruokapöydässä!

Nostalgiset retroruoat vievät maullaan ja tuoksullaan suoraan lämpimiin makumuistoihin: isovanhempien keittiöön, omaan lapsuuteen ja kouluvuosiin. Eikä ihme, sillä monilla retroruoilla on varsin pitkä historia. Esimerkiksi lihapullia, kaalikääryleitä, hernekeittoa ja nakkikastiketta on syöty Suomessa kymmeniä vuosia.

1. Isoäidin lihapullat

Ruotsalaiset ovat yrittäneet omia lihapullat omaksi kansallisruoakseen, mutta niitä on syöty useissa kulttuureissa jo satoja vuosia. Nämä perinteiset lihapullat maustetaan paprikajauheella ja maustepippurilla, ja ne voi paistaa yhtä hyvin uunissa tai pannulla.

2. Uunilohi

Vielä 1900-luvun alussa uunilohi oli varakkaan väen ruokaa, mutta 1970-luvulta alkaen kirjolohta on syöty muissakin suomalaisperheissä. Uunilohi on saanut paikkansa suomalaisessa ruokakulttuurissa, ja sitä voi maustaa monella tapaa. Tämä versio on klassinen kermainen uunilohi, joka saa makua tillistä ja sitruunasta.

3. Uuniperunat

Uuniperuna on ihana retroherkku: lämmin, turvallinen ja nostalginen. Uuniperunan seuraksi voi tehdä kasvis- tai kalatäytteen, tai vaikka simppelin kastikkeen AURA juustosta ja kermaviilistä. Unohda folio: perunoihin saa ihanan rapean pinnan, kun ne paahtaa ilman foliota.

4. Lihamureke

Tämä mureke pyöritellään pötköksi kääretortun tapaan, jolloin sen sisään saa upotettua herkulliset raidat Valio AURA® juustosta – jota muuten on syöty Suomessa jo vuodesta 1935 saakka. Lihamureke on parhaimmillaan ruskean kastikkeen sekä perunoiden tai perunamuusin kera.

5. Ruskea kastike

Ruskean kastikkeen ohje kannattaa pitää tallessa, sillä siitä voit jatkojalostaa niin jauheliha-, nakki- kuin lihakastikkeen. Ruskea kastike maistuu myös sellaisenaan esimerkiksi muusin ja lihapyöryköiden tai lihamurekkeen kera.

6. Täytetyt paprikat

Tämä 1980-luvun klassikko kannattaa kaivaa taas käyttöön, sillä se on ihanan kotoisaa ja lämmittävää ruokaa. Lisäksi täytetyt paprikat toimivat hävikin estoon, sillä täytteeksi voi käyttää luovasti lähes mitä vain, mikä uhkaa mennä vanhaksi.

7. Kaalikääryleet

Kaalikääryle on vuosisatojen takainen versiointi muun muassa Lähi-idässä ja Balkanilla syötävistä viininlehtikääryleistä. Kotoinen kaalikääryleemme koostuu hyvin klassisista ja retroista elementeistä: keitetty kaali, sieni- tai lihatäyte, lisukkeena perunaa ja puolukkasurvosta. Kääryleiden pyörittely vaatii hieman vaivaa, mutta voit tehdä kerralla ison satsin ja pakastaa osan.

8. Uunimakkara

Uunissa kypsennettävään lenkkimakkaraan tehdään tasaisin välein viillot, joihin upotetaan viipaleet hyvää juustoa. Uunimakkaran täydelliset makuparit ovat perunamuusi, ketsuppi ja sinappi. Uunimakkara oli hyvää jo 1970-luvulla, ja niin on nytkin.

Keittiössä nyt
Viisitoista muistojemme kouluruokaa – jotka valmistuvat helposti myös kotona
Keittiössä nyt
Uutta makua uuniloheen — tässä viisi suosikkireseptiä
Keittiössä nyt
Kahdeksan lohdullista retroleivonnaista