Perjantaina tekee usein mieli jotain vähän tavallista rennompaa ja maukkaampaa syötävää. Tästä listasta löydät kahdeksan ruokaideaa perjantai-iltaan.
Vihdoin perjantai! Kotihousut jalkaan, jääkaappi auki ja purtavaa väsäämään – joko itsekseen tai porukassa. Näillä resepteillä kokkaat rentoa, vaivatonta ja taatusti hyvää ruokaa.
Kavereiden kanssa naposteluun sopii TikTok-trendinäkin nähty butter board eli levitelauta. Levitä laakealle alustalle salsa-maustettua Valio crème fraîchea ja päällystä se rapeilla nachoilla, chilillä, kasviksilla ja yrteillä. Syödessä kannattaa pitää puolensa, sillä lauta tyhjenee vauhdilla.
Aasialaiset bao bunit eli höyrysämpylät ovat kuohkeita, täytettäviä leipiä, jotka saavat perjantain tuntumaan unelmanpehmeältä. Pikkelöi täytteeksi kasviksia ja paista Nyhtökaura rapeaksi pannulla. Nauti chilimajoneesin kera hyvässä seurassa.
Wingsit ovat taattua perjantairuokaa. Samalla kertaa kypsyvät niin kanansiivet kuin kukkakaalitkin, joten syötävää valmistuu moneen makuun. Dipiksi sopii valmis Valio crème fraîche salsa – johon sopii dippailla myös rapeita vihannestikkuja.
Pizza tulisella täytteellä antaa juuri sopivasti potkua viikonlopun aloitukseen. Tulinen pepperonimakkara sekä Nduja-salamitahna levitetään pizzakastikkeen ja juuston päälle. Saat ihanaa rapeutta pohjaan, kun säädät uunin 250 asteeseen ja esikuumennat pellin uunissa tai paistat pizzan pizzakiven päällä.
Vaihtelua pizzaperjantaihin tuo flatbread eli ohutleipä. Taikina kannattaa tehdä jo tuntia ennen kokkausta, jotta se ehtii nousta rauhassa. Sillä välin ehdit sopivasti valmistella täytteet ja loikoillakin hetken. Yhdestä taikinasta valmistuu kolme flatbreadia.
Vihjaako mikään viikonlopusta yhtä vahvasti kuin nachopelti? Heittäydy rentoon tunnelmaan kokoamalla nachopelti uuniin paistumaan. Nachot, paprikalla ja cayennepippurilla maustettu Nyhtökaura, tomaatit, salsa ja cheddar mehevöityvät uunissa ihanaksi naposteluruoaksi perheelle tai kavereille. Tee halutessasi kylkeen guacamole tai osta sellainen valmiina.
Tee lämppärit tällä kertaa rapeista kalaleikkeistä. Uunissa paahdetun juustoleivän ja tillillä maustetun jogurttikastikkeen kera niistä muotoutuu rento ja kotoisa perjantai-illan versio brittiläisestä fish & chipsistä. Viimeistele sitruunalla ja nauti.
Valmiit nugetit pelastavat, kun kokkausinto on vähissä. Tee nugettien kaveriksi nopea coleslaw ja valmistele lisukkeet. Kuorruta uunissa paahdetut nugetit sipulilla, chilillä, avokadolla ja salsalla. Sitten vain napsimaan!