Lohi on raaka-aineiden klassikko, joka pelastaa, kun kaipaat helppoa ja maukasta ruokaa. Kokeile ainakin näitä syksyyn sopivia reseptejä!
Lohikeitto, uunilohi tai paistettu lohifilee – klassikot toimivat aina. Jos kaipaat toisenlaista twistiä arjen kalaruokiin, kokeile välillä jotain uutta ja erilaista: onko uusi suosikkireseptisi lohipastavuoka, rukiinen lohipizza, lohiseljanka vai lohella täytetty uunibataatti?
Loppuvuosi on uuniruokien parasta aikaa. Tässä reseptissä samassa vuoassa kypsyvät maukas, kukkakaalista raastettu riisi ja herkullinen lohi. Koko aterian maustaa valmis kantarellikastike. Valmisteluissa menee vain vartti, ja uuni hoitaa loput.
Juustoinen lohipastavuoka on monen lapsen ja aikuisenkin herkkua. Keitetty pasta levitetään uunivuokaan ja seuraksi lisätään kylmäsavulohi, kirsikkatomaatit, kerma ja juusto. Vuoan voi koota jääkaappiin valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, ja paistaa kypsäksi juuri ennen tarjoilua.
Kun kaipaat vaihtelua perinteisen kermaiseen lohikeittoon, tee lämmittävä lohikeitto venäläiseen tapaan. Lohiseljankassa perunat, porkkanat, fenkoli ja lohi upotetaan makean tuliseen ruokakermaan. Lisää päälle vielä nokare sitruunalla maustettua smetanaa.
Viikonloppuna maistuu kylmäsavulohipizza ruispohjalla, sienillä ja suolakurkuilla kruunattuna. Maut ovat kohdillaan, kun pohja sivellään tillivoilla ja päälle lusikoidaan sitruunainen crème fraîche.
Kokeile vaihteeksi paahtaa uunissa perunan sijaan bataattia. Bataatin makeuteen sopii turkkilaisen jogurtin ja smetanan joukkoon tehty täyte, jonka suolaisen hapokkaat maut tulevat kylmäsavulohesta, kevätsipulista, avokadosta, korianterista, chilistä ja limestä.
Keitä, paista ja yhdistä, ja vartissa ruoka on pöydässä. Maukkaaseen lohi-herkkusienipastaan voi upottaa esimerkiksi edelliseltä päivältä jääneen uunilohen, tai käyttää vaikka valmiina ostettua lämminsavulohta. Valmis Valio maustettu ruokakerma sitruuna & pippuri tuo ruokaan lisää herkullista makua.
Nopea munakaslounas syntyy vain muutamasta raaka-aineesta ja keskellä kiireistäkin etäpäivää. Sekoita munat ja kerma, paista hetki ja lisää kylmäsavulohiviipaleet sekä AURA muru. Mausta ja nauti!