Karjalanpiirakka ja munavoi – voiko parempaa yhdistelmää ollakaan?

Kategoriat:

Suomessa syödään miljoonia karjalanpiirakoita vuosittain. Karjalanpiirakat ovat tärkeä osa suomalaista ruokaperinnettä, jota voi vaalia leipomalla karjalanpiirakoita itse. Täydellinen karjalanpiirakka syntyy yksinkertaisista aineksista ja rennosti rypyttämällä. Näillä vinkeillä rapeakuoriset karjalanpiirakat onnistuvat myös kotiuunissa. Makuelämyksen kruunaa tietenkin munavoi!

Karjalanpiirakoiden leipominen

Vastaleivotut karjanpiirakat ja perinteinen munavoi ovat suomalaisten rakastama yhdistelmä niin arkena kuin juhlana. Moni pitää karjalanpiirakoiden leipomista suotta vaikeana. Vaikka piirakkapulikan käyttely ja karjalanpiirakoiden rypytys vaatii harjoittelua, jyvälle pääsee nopeasti. Jokaisella rypyttäjällä on aina oma tyylinsä, eikä se haittaa laisinkaan. Karjalanpiirakoiden leipominen on hauskaa myös talkootyönä: yksi kaulii kuoret, toinen täyttää ja kolmas rypyttää. Palkintona syntyvät rapsakat karjanpiirakat ja itse tehty munavoi.

Perinteinen karjalanpiirakka vaatii todella kuuman uunin ja nopean paiston, jotta kuoresta tulee rapea ja sydän pysyy mehevänä. Sähköuunissa paistettaessa uunipellit kannattaa esilämmittää tulikuumiksi. Paiston jälkeen piirakat sivellään voi-maitoseoksella tai ne kastetaan nopeasti voisulassa.

Perinteiset karjalanpiirakat ja vanha kunnon munavoi

Vinkit karjalanpiirakoiden valmistukseen

  • Puuro kannattaa keittää jo edellisenä päivänä, niin pääset heti leipomaan.
  • Kuoritaikinassa käytetään ruisjauhojen lisäksi vehnäjauhoja, jotta taikinaa olisi helpompi pulikoida, mutta saat rukiisempaa makua vaihtamalla isomman osan ruisjauhoihin.
  • Nosta piirakat suoraan pellille ilman leivinpaperia.
  • Gluteenittomat karjalanpiirakat valmistetaan kokonaan tattarijauhoista.
  • Laktoosittomissa karjalanpiirakoissa maitotuotteet korvataan Valio Eila® laktoosittomalla voilla ja Valio Eila® laktoosittomalla kevytmaitojuomalla.

Munavoireseptit

Perinteiseen munavoihin tulee kaikessa yksinkertaisuudessaan vain kananmunaa, voita ja suolaa. Yrteillä siihen saa vaihtelua ja kevyempään munavoihin lisätään raejuustoa. Tässä muutama vinkki, joilla saat munavoihin uutta makua.

Cocktailpiirakat

Juhlapöytään karjalanpiirakoista voi pyöräyttää pienempiä cocktailpiirakoita, joiden höystämisessä vain mielikuvitus on rajana. Cocktailpiirakat valmistetaan karjalanpiirakoiden perusohjeella. Jaa taikina noin 60 osaan ja annostele kuorille niukemmin riisipuuroa. Tarjoile cocktailpiirakat tapas-tyyliin: päällystä cocktailpiirakat maustetulla munavoilla tai maukkaalla tahnalla, kuten savukalatahnalla, juureshummuksella tai avokadolevitteellä ja koristele tuoreilla yrteillä tai iduilla.

Karjalanpiirakan pitkät perinteet

Piirakat ovat karjalaisen keittiön lahja suomalaiselle ruokakulttuurille. Karjalanpiirakan juuret ovat keskiaikaisessa Laatokan Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa. Uunissa paistetut soikeat avopiiraat täytettiin yleensä joko ryyneillä ja perunalla, sillä riisi oli vielä 1600-luvulla ylhäisön ruokaa ja riisipuuroa tarjoiltiin vain juhlissa. Riisillä täytetyt, soikeat piirakat alkoivat yleistyä 1800-luvulla, kun riisiä oli yleisimmin saatavilla maaseutujenkin kaupoissa, ja sata vuotta myöhemmin piirakoita paistettiin jo leipomoissa ympäri Suomen. Karjalanpiirakat tulivat kuitenkin tutummaksi osaksi suomalaisten ruokapöytää vasta sotien jälkeen siirtokarjalaisten mukana. Nykyään suomalaiset syövät miljoonia riisipiirakoita vuosittain ja aidot, perinteisin menetelmin valmistetut karjalanpiirakat kuuluvat pitopöytien tarjoiluun niin Karjalassa kuin muuallakin Suomessa.

Karjalanpiirakan ja riisipiirakan ero

Nykyisin karjalanpiirakka on virallisestikin tunnustettu osa suomalaista ruokaperinnettä. Vuonna 2003 Euroopan unioni myönsi karjalanpiirakalle Aito perinteinen tuote -nimityksen. Nimisuojalla halutaan vaalia karjalaista ruokaperinnettä ja suojata hienoa perinneruokaa tuoteväärennöksiltä. Nimisuojan mukainen karjalanpiirakka on valmistettu tietyllä reseptillä ja valmistustapa tarkkaan määritelty.

Karjalanpiirakoiden kuoritaikinaan laitetaan vettä, suolaa ja jauhoja. Jauhoista yli puolet tulee olla ruisjauhoja. Kuoritaikina tulee kaulia mahdollisimman ohueksi. Sydän eli täyte on yleensä veteen ja maitoon keitettyä riisipuuroa, mutta se voi olla myös ohrapuuroa tai perunasosetta. Teollisesti valmistetut riisipiirakat eivät yleensä täytä tiukkoja vaatimuksia raaka-aineiden tai valmistustavan vuoksi, mutta kotikokki voi hyvillä mielin kutsua omia piirakoitaan ylpeästi karjalanpiirakoiksi, vaikka riisipuurossa olisi käytetty laktoosittomia tuotteita tai rypytys ei täytä tarkkoja mittoja.

Modernit karjalanpiirakat

Karjalanpiirakka taipuu moneen. Karjalanpiirakoiden täytteeseen voi sekoittaa porkkana- tai punajuuriraastetta, jolloin saat kauniin värisiä piirakoita. Uutta makua voi tuoda myös juustoraasteilla ja Valio AURA® juustolla. Kutsutaan näitä kuitenkin mieluummin riisipiirakoiksi, niin karjalanmummot eivät pahastu.

Näin valmistuvat karjalanpiirakat

Katso karjalanpiirakoiden valmistusvinkit videolta!

Katso lisää vinkkejä suolaiseen leivontaan:

Leivonta
Suolainen piirakka sopii moneen
Leivonta
Parhaat pikkusuolaiset