Kastikkeiden ja liemien valmistuksen abc

Kastike kruunaa aterian! Kastikkeiden valmistaminen on helppoa – kun tietää oikeat niksit.

Klassinen kastike kruunaa aterian niin arkena kuin juhlana. Kastikkeet voidaan jakaa karkeasti lihan ja riistan kanssa tarjottaviin tummiin kastikkeisiin, kalan ja kasvisten kanssa oivallisiin vaaleisiin kastikkeisiin ja voista valmistettaviin emulsiokastikkeisiin. Kastikepohjia voi varioida loputtomasti erilaisilla mausteilla, yrteillä ja juustoilla. Kerma ja voi tuovat kastikkeisiin täyteläisyyttä ja makua.

Liemipohjan valmistus

Erilaiset liemet toimivat pohjana kastikkeille, risotoille, keitoille ja lihapadoille. Itse valmistettu kalaliemi säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Kasvis- ja lihaliemi säilyvät viikonkin. Liemen voi myös pakastaa käteviin annosrasioihin ja ottaa käyttöön tarvittaessa.

Perinteinen lihaliemi valmistuu keittämällä kattilassa edullisia ruhonosia kuten naudan lapaa, etuselkää ja potkaa. Maukas liemi syntyy lisäämällä mukaan liemijuureksia, mausteita ja yrttejä. Liemeen tulee lisämakua ja syvyyttä paahtamalla luut ja kasvikset uunissa ennen keittämistä, kuten tässä tumman lihaliemen reseptissä. Kalaliemi keittyy nopeastikin kalanperkeistä ja liemijuureksista. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kastikepohjaan liha-, kala- ja kasvisliemikuutioita tai fondia.

Tummat kastikkeet lihan kaveriksi

Ruskeakastike on perinteikäs lisuke ja sopii useimpien suomalaisten suosikkiruokien kaveriksi. Kokeile ruskeakastiketta lihapullien, jauhelihapihvien tai porsaankyljysten seurana. Ruskeakastike sopii pohjaksi myös jauhelihakastikkeelle ja nakkikastikkeelle. Ruskeakastikkeen valmistus aloitetaan ottamalla ohjeen mukainen määrä voita ja vehnäjauhoja ja ruskistamalla vehnäjauhot voissa. Sekaan lisätään hiljalleen lihaliemi ja sekoitellaan. Halutessa ruskeakastike voidaan viimeistellä kermalla.

Punaviinikastike sopii loistavasti karitsalle tai pihvilihalle. Punaviiniä ja lihalientä keitetään kasaan liemijuuresten ja valkosipulin kanssa ja siivilöidään lopuksi. Punaviinipohjainen, Valio Viola® vanilja tuorejuustolla maustettu, vanilja-rosmariinikastike toimii erityisen hyvin yrtti-sinappikuorrutettujen karitsankareiden tai lampaanviulun kanssa. Punaviinikastiketta voi pehmentää myös kermalla ja tarjoilla kermainen versio possun tai kanan lisukkeena.

Pihvi ja pippurinen kermakastike ovat klassikkoyhdistelmä. Hienostunut konjakki-pippurikastike valmistuu kädenkäänteessä.

Vinkkivideo kastikkeen valmistamiseen

  • Ruskea kastikkeen tekeminen

    Ruskea kastike syntyy käden käänteessä.

Vaaleat kastikkeet kalalle ja kasviksille

Valkokastike eli maitokastike sopii niin kalalle, uusille perunoille kuin kasviksillekin. Valkokastikkeen valmistaminen aloitetaan kuten ruskeakastikkeenkin; kiehauttamalla vehnäjauhot voissa. Erona ruskeakastikkeen valmistamiseen pannun lämpötila pidetään matalana ja varotaan ruskistamasta vehnäjauhoja. Maito sekoitetaan joukkoon muutamassa erässä samalla hyvin kierrevatkaimella sekoittaen.

Valkokastiketta on helppo varioida maustamalla. Valkokastikepohjasta valmistuu esimerkiksi juustokastike lisäämällä joukkoon Valio Emmental raastetta. Juustokastiketta voi käyttää lasagnen valmistuksessa, kuorrutteissa tai pastan kera. Klassinen valkokastikepohjainen munakastike maistuu savustetun kalan seurana. Ahkeran sienestäjän kannattaa kokeilla sienikastiketta jauhelihapihvien, kalan tai uusien perunoiden kastikkeena. Muista valkokastikkeista poiketen sinihomejuuston ystävän AURA® juustokastike sopii erinomaisesti pastan ja kasvisten lisäksi lihalle.

Kermakastike toimii pohjana loputtomalle määrälle muunnoksia. Kermakastikkeen voi valmistaa yhtälailla niin ruskea- kuin valkokastikkeesta lisäämällä siihen Valio ruoka- tai kuohukermaa. Kermakastikepohjasta voit valmistaa esimerkiksi sinappikastikkeen, yrttikastikkeen tai karpalokastikkeen.

Klassikkokastikkeet voista

Hollandaisekastike on yksi tunnetuimmista emulsiokastikkeista. Hollandaisekastike on aavistuksen verran vaativampi valmistaa, mutta onnistuessaan se on herkullista. Tämän klassisen kastikkeen valmistaminen aloitetaan keittämällä mausteliemi. Munankeltuaiset sekoitetaan mausteliemen joukkoon vesihauteessa. Lopuksi lisätään erissä huoneenlämpöinen voi koko ajan sekoittaen ja maustetaan kastike sitruunalla. Hollandaisekastikkeen muunnos, Bearnaise kastike, maustetaan tyypillisesti rakuunalla ja kirvelillä. Kermalla jatkettu voi-valkoviinikastike eli beurre blanc, on myös muunnos hollandaisekastikkeesta. Nämä voikastikkeet sopivat esimerkiksi grillatun parsan, paistetun lohen, uppomunan ja äyriäisten seuraksi.

Vinkkivideot kastikkeiden valmistamiseen

  • Hollandaisekastikeen tekeminen

    Hollandaisekastike on yksi tunnetuimmista kastikkeista.

  • Valkokastikkeen tekeminen

    Valkokastike syntyy käden käänteessä, Valion keittiömestari Jani Lamminperä kertoo miten.

Valio kermainen kastike – oikotie onneen

Kastikkeiden valmistaminen alusta asti on vaivan arvoista, mutta on olemassa myös oikotie onneen. Heti valmis Valio kermainen ruskea kastike on näppärä, kun haluat päästä hieman helpommalla - mausta tinkimättä.