Porkkana on edullinen raaka-aine, josta teet maukkaat ruoat ja mehevät kakut. Ja siksi jääkaapissa kannattaakin olla aina pussillinen porkkanoita.
Rouskuva porkkana on mahtava juures ja yksi keittiön monipuolisimpia raaka-aineita. Porkkanaa voi syödä sekä raakana että monin tavoin kypsennettynä – höyryttäminen, uunissa paahtaminen, keittäminen ja pannulla paistaminen tuovat kaikki hieman erilaista makua ja rakennetta porkkanaan.
Porkkana sopii rapeaksi raaka-aineeksi salaatteihin, tuomaan väriä ja makua patoihin ja keittoihin sekä mehevöittämään leipiä ja kakkuja. Porkkana on myös monen edullisen arkiruoan perusta. Kokosimme listaan kahdeksan parasta porkkanareseptiä. Löytyykö näistä vanha suosikki tai jotain uutta kokeiltavaksi?
Aloitetaan rakkaasta klassikosta: porkkanakakku on monen suosikki vuodesta ja juhlista toisiin, ja sitä voi helposti leipoa kerralla kokonaisen pellillisen. Porkkanalla mehevöitetty ja kanelilla maustettu pohja saa päälleen makean tuorejuustokuorrutuksen, ja pannulla paahdetut mantelilastut viimeistelevät kakkupalat.
Lisää lettutaikinaan vähän porkkanaraastetta, niin saat kauniin kullankeltaisia lettuja, joissa on porkkanainen vivahde. Veikeitä porkkanalettuja voi täyttää niin makealla kuin suolaisella täytteellä: kokeile kääräistä lettuun marjoja ja kermavaahtoa tai savulohta ja Koskenlaskija® Ruoka & Dippiä.
Helppoa, edullista, hyvää – mitäpä muuta arkiruoalta toivoisi! Porkkanasosekeitto valmistuu nopealta pilkkojalta puolessa tunnissa, ja makua se saa kurkumasta ja korianterista. Tarjoile hyvän leivän kera ja koristele halutessasi siemenillä, tuoreilla yrteillä tai paahdetulla pekonilla.
Porkkanakakun maku näyttävien muffinien muodossa on hauska yllättäjä kahvipöydässä tai juhlissa. Porkkanamuffinit saavat kirpeää makua hillotusta inkivääristä, ja kuorrutuksen erikoisuus on appelsiininen tuorejuusto.
Helpot sämpylät eivät vaadi paljon: raasta porkkanat, sekoita taikina, kohota ja paista. Sämpylöiden muoto saa jäädä rosoiksesi, ja taikinasta voikin vain nostella lusikalla sopivia kekoja pellille. Porkkana tuo sämpylöihin pehmeyttä ja makua. Vastapaistetun sämpylän tuoksua ei voi vastustaa.
Kasviksia on helppo lisätä ruokavalioon piilottamalla niitä pääruokaan, ja tähän lasagneen pelkästään porkkanoita uppoaa puoli kiloa. Monitoimikone nopeuttaa kasvisten raastamista, mutta myös käsiraastimella pärjää. Herkullisesta kasvislasagnesta riittää syötävää monelle syöjälle tai useammalle aterialle.
Porkkana on mahtavan makuinen myös silloin, kun se saa loistaa yksin pääroolissa. Kokeile maukkaita, uunissa paahdettuja porkkanoita, jotka parmesaani, Oivariini sekä valkosipuli ja tilli nostavat aivan uudelle tasolle. Tarjoa lisukkeena tai napostele sellaisenaan.
Mietitkö juhlakakkua päivänsankarille, joka pitää porkkanakakusta? Jäätelöinen porkkanakakku yllättää taatusti, ja sen voit tehdä pakkaseen valmiiksi jo hyvissä ajoin. Kinuskijäätelö on ihana vastapari porkkanakakun maulle. Muista ottaa kakku sulamaan noin varttia ennen tarjoilua, ja koristele marjoilla tai nonparelleilla.