Kinuskikissan kukkeat vadelmamuffinssit ja tyllapursotusten salat

Pursotustaidot ovat tärkeässä osassa niin kakkujen kuin muiden leivonnaisten koristelussa. Viime vuosina erilaisten tyllojen yleistyminen on tehnyt näyttävien pursotusten loihtimisesta entistäkin helpompaa.

Muffinssit ovat pursotusten harjoittelun kannalta hyvä valinta, sillä jokainen niistä voi olla yksilö, kuten tässäkin asetelmassa nähdään.

Upein kokonaisuus syntyy yhdistämällä useampia sävyjä, esimerkiksi kaksi saman värin tummuusastetta (tässä vaaleanpunainen ja pinkki) ja yksi tehosteväri (tässä vaaleanvihreä).

Millainen kerma sopii pursotuksiin?

Pursotuskerman voi valmistaa monella eri tavalla. Yksinkertaisimmillaan se on sokerilla maustettua vispikermaa. Näissä kukkapursotuksissa halusin esitellä pari erilaista pursotuskermaa, jotka muodostuvat kerman ja rahkan seoksesta. Se on hyvä ratkaisu silloin, kun kermaa tulee leivonnaisen päälle tuhti kerros, jolloin pelkkä kermavaahto voi tehdä kokonaisuudesta raskaan. Rahka raikastaa ja maustetulla rahkalla voit puolestaan muunnella makua kulloiseenkin leivonnaiseen sopivaksi.

Älä anna pursotusten viedä huomiota varsinaiselta muffinssireseptiltä! Valkosuklaahippuja sisältävä taikina on vailla vertaa yhdistettynä raikkaisiin vadelmiin. Kokonaisuus on mehevä ja uskomattoman herkullinen. Taikina on myös erittäin helppotekoinen.

Katso resepti

Näin leivot vadelmamuffinssit ja teet kukkapursotukset tyllalla

Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Lisää jauhoseoksen joukkoon voisula, vaniljarahka ja munat. Leikkaa valkosuklaa rouheeksi. Sekoita suklaarouhe taikinaan.

Lusikoi taikinaa muffinssivuokiin ja tiputa joukkoon vadelmia. (Vinkki: jos et koristele muffinsseja mitenkään, kivan näköinen pinta syntyy ripottelemalla päälle raesokeria ennen paistamista.)

Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen koristelemista.

Tee pursotuskerma jommalla kummalla reseptin ohjeella (kumpikin on mitoitettu tämän ohjeen muffinssimäärälle). Vaniljainen kerma on makeampaa, raikas rahkakerma puolestaan sopii, jos et välitä kovin makeasta. Voit valmistaa vaahdot pienemmissä erissä, jos haluat tehdä eri värejä. Tässä on tehty kaksi eri vaaleanpunaisen sävyä, yksi vaaleanvihreä sekä yksi valkoinen vaahto, johon pursottamisen yhteydessä on sekoitettu punainen väri.

Yhdistä pursotukseen erilaisia tylloja eli pursotinteriä. Tässä on käytetty seuraavia tylloja: tähtitylla, kukkatylla, ruusutylla sekä Russian Bulbous -erikoistylla.

Molemmat vaahdot valmistetaan vatkaamalla ensin kerma ja sokeri(t) vaahdoksi. Sävytä kerma vaahdotuksen aikana pastavärin avulla. Väriä ei koskaan kannata sekoittaa valmiiseen vaahtoon, sillä värin sekoituksen aikana kermavaahto muuttuu helposti liian paksuksi. Sekoita lopuksi joukkoon rahka ja vatkaa vielä hieman, jos tarpeen. Vaahdon täytyy olla napakkaa, mutta ei liian kankeaa, jolloin pursotusjälki ”repeilee”.

Laita eri väriset pursotuskermat pursotuspusseihin. Jos käytät liitintä, voit vaihdella tylloja pursotuksen aikanakin. Väriä on mahdollisuus sekoittaa myös valkoiseen vaahtoon pursotuksen aikana. Tällöin pursotuspussin sisäpintaa ”sotketaan” pastavärillä ennen pussin täyttämistä. Väriä voi sekoittaa huolimattomasti myös vaahdon joukkoon. Näin valkoinen vaahto elävöityy väriraidoilla pussista ulos puristettaessa. Pursota kermavaahtoa muffinssien päälle erilaisiksi ruusukkeiksi ja asetelmiksi. Jokainen muffinssi voi olla erilainen!

Lisää leivontainspiraatiota ja koristelua:

Leivonta
Muffinssit ja kuppikakut moneen makuun
Ruokavinkit
Mika Parviaisen vinkit: kakkujen kuorrutus ja koristelu
Leivonta
Kinuskikissa ♥ Valio