Klassikkoleivonnaiset kruunaavat juhlan

Kahvipöytä ei kaipaa sen seitsemää sorttia makeaa, yksi klassikkoleivonnainen riittää! Joka maasta löytyy omat perinteiset leivokset ja kakut. Onko sinun suosikkisi kotimainen aleksanterinleivos vai ranskalainen omenakeikaustorttu, Tarte Tatin? Klassikoiden valmistaminen ei ole vaikeaa, kunhan ohjeet lukee huolella ja leipomiseen varaa tarpeeksi aikaa.

Menneiden vuosien ikisuosikkeja ovat aleksanterinleivokset, pavlova ja bebe

Venäjän keisari Aleksanteri I vieraili Helsingissä vuonna 1818 ja hänen kunniakseen luotiin leivos, jossa on suussa sulava murotaikinapohja, vadelmahillotäyte ja sokerikuorrutus. Aleksanterinleivokset saavat heleän vaaleanpunaisen kuorrutuksen helposti mansikanmakuisella tomusokerilla. Myös pavlova on nimetty henkilön mukaan. Tarina kertoo uusiseelantilaisen leipurin ihastuneen 1920-luvulla niin kovin venäläiseen ballerina Anna Pavlovaan, että loihti hänen kunniakseen kakun, jonka ilmavan marenkipohjan kerrotaan kuvaavan tanssijan pukua ja hennon haurasta olemusta. Kakun sijaan voit leipoa suloisia pavlovaleivoksia, jokaiselle vieraalle omansa! Rapsakkuuden säilyttämiseksi pavlovat kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua Valio Kuohukermalla ja sesongin marjoilla tai hedelmillä. Suomessa on herkuteltu jo yli sadan vuoden ajan bebe-leivoksilla, joiden valmistuksen aloitti vaasalainen Svenssonin konditoria 1900-luvun alussa. Bebe on voikreemillä täytetty murotaikinaleivonnainen, jonka kuorrutuksen voi värjätä muuhun kattaukseen sopivaksi.

Voitaikinasta valmistuvat klassiset mille feuille ja Napoleon-leivokset

Mille feuille on beben tavoin ranskalainen klassikko, josta on ensimmäinen maininta jo vuodelta 1651. Herkku koostuu voitaikinakerroksista, joiden välissä on esimerkiksi Valio Viola® appelsiini tuorejuustosta ja Valio Kuohukermasta valmistettu seos sekä tuoreita marjoja. Mille feuille on suomeksi tuhatlehtinen, ja jotta rapsakka lehtevyys säilyy, kannattaa leivokset kasata vasta juuri ennen tarjoilua. Napoleon-leivokset taas täytetään hillolla ja vaniljakiisselillä ja kuorrutus saa makunsa tilkasta rommia. Napoleon-leivos on saanut nimensä kotikaupunkinsa, Italian Napolin, mukaan. Valmis pakastevoitaikina on oikotie onneen, mutta sekoitettu voitaikina valmistuu Valio voista, vehnäjauhoista ja vedestä helpommin kuin kuvitteletkaan.

Brownies ja muut suklaaherkut hurmaavat jokaisen

Yksi varmimpia koko juhlaväen hurmaajia on mehevän suklainen brownie. Tuhti ja pähkinäinen herkku on helppo valmistaa ja maistuu taivaalliselta kermavaahdon kera nautittuna. Suklaan ystävien ei pidä myöskään unohtaa keskeltä silkkaa sulaa suklaata olevaa suklaafondanttia, joka on parhaimmillaan vielä lämpimänä tarjoiltuna.

Resepteissä käytettävän voin ja kerman voi korvata laktoosittomilla versioilla, jolloin leivonnaiset soveltuvat useimmille vieraille.

Amerikkalainen Apple Pie on omenaleivonnaisten ykkönen

Yksi hedelmä on ylitse muiden suomalaisissa leivospöydissä, nimittäin omena. Eritoten syksyisin jauhot pöllyävät ja omena jos toinenkin päätyy piiraaseen. Klassinen amerikkalainen Apple Pie maustetaan muskottipähkinällä ja peitellään taikinakuorella. Maailmankuulu Tarte Tatin puolestaan on ranskalaista alkuperää ja tarina kertoo sen olevan aatelisten Tatinin siskosten vahingossa kehittämä. Tarte Tatin kootaan vuokaan nurin kurin ja kumotaan paistamisen jälkeen. Omenaleivonnaisten kanssa tarjottavaksi sopii aina Valio vaahtoutuvaa vaniljakastike tai kermavaahto.

Tuulihattujen valmistus ei ole salatiedettä

Et tarvitse kondiittorin koulutusta tuulihattujen valmistukseen – tarkkaavaisuus ja reipas kokeilumieli riittävät. Tuulihattutaikinasta valmistetaan myös syntiset suklaiset chocolate eclairsit. Ulkomuotonsa vuoksi myös koiranluiksi kutsutut eclairsit ovat pitkulaisen mallisia tuulihattuja, jotka täytetään vaniljakiisselillä ja kuorrutetaan suklaalla. Taikinan valmistusohje saattaa säikäyttää, mutta on oikeasti varsin yksinkertainen: ensin kiehautetaan vesi ja Valio voi. Seokseen lisätään jauhot ja taikinan annetaan jäähtyä. Lopuksi joukkoon vatkataan kananmunat, valmista! Tarjoile tuulihatut valmistuspäivänä tai pakasta ne ennen tai jälkeen paistamisen.

Maista myös nämä:

Briossit – näitä hiivataikinaleivonnaisia on sekä makeina että suolaisina. Suolainen briossi on täydellinen hampurilaissämpylä! Muista käyttää oikeaa Valio voita ja anna taikinan kohota pitkään viileässä.

Brita-kakku – kesäjuhlien ehdoton kuningatar on raparperilla ja kermavaahdolla täytetty brita-kakku, jonka pohjassa on kerros sokeritaikinaa ja kerros rapsakkaa marenkia.

Macaron-pikkuleivokset – pieniä mantelijauhoista valmistettuja macaronseja löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä ja mitä mielikuvituksellisimmissa makuvaihtoehdoissa. Niiden valmistuksesta on tehty taidetta, mutta pitkälle pääsee siivilöimällä jauhot paakkujen välttämiseksi ja antamalla pursotettujen leivonnaisten kuivahtaa pellillä ennen paistoa.

Madeleine-leivokset – sitruunankuorella maustetut pikkuleivokset ovat ranskalaista alkuperää. Oikeaoppiset leivokset valmistetaan madeleine-vuoassa.

Mazariinit – ruotsalaista alkuperää olevat leivonnaiset koostuvat murotaikinapohjasta ja mantelisesta täytteestä. Kokeile vaikka herkullisia luumumazariineja.

Prinsessakakku – vihreällä marsipaanilla kuorrutettu kupolimainen kakku tulee naapurimaastamme Ruotsista. Useimmiten täytteenä on vaniljakiisseliä ja vadelmia.

Pumpernikkelit – pumpernikkeli on iso pyöreä piparkakku, jossa on useimmiten vaaleanpunainen tomusokerikuorrutus. Tasaiseen kuorrutukseen on salaisuus: piirrä ensin sokerikuorrutuksella vain ääriviivat ja anna jähmettyä. Peitä sitten keksi kuorrutteella reunoja myöten.

Katso lisää reseptejä