Kurkistus Valio Koekeittiöön

Oletko koskaan miettinyt, mistä Valion reseptivihkosten tai nettisivujen herkulliset ruokaohjeet ovat peräisin? Vastaus löytyy Helsingin Pitäjänmäeltä, jossa toimii Valio Koekeittiö. Alun perin maitojauheen käytön neuvontaan perustettu Koekeittiö suunnittelee ja toteuttaa nykyään reseptiikkaa niin koti- kuin ammattilaiskeittiöihin.

Koekeittiö on Valion reseptien koti

Koekeittiöllä suunnitellaan ja toteutetaan ideoita ja reseptejä jokaisen ruoanlaittajan iloksi. Ohjeita tehdään niin kotikokeille kuin ammattilaisille. Kotikeittiöön tehdyt reseptit löydät Valion reseptipankista ja ammattilaisten ohjeet ammattilaispuolelta.

Koekeittiöläiset tuntevat suomalaisten ruoanlaittajien toiveet ja kehittävät niiden pohjalta maukkaita ja helppoja ruokaohjeita arkeen ja juhlaan. Reseptien parissa työskentelee ruoanlaiton ammattilaisia, joiden kautta toteutuu koko toiminnan lähtökohta: rakkaus ja intohimo ruokaan ja ruoanlaittoon.

Näin syntyy resepti

Jokainen ruoanlaitosta innostunut kaipaa uusia ideoita niin arkiruokiin kuin perinteisten juhla- ja sesonkiherkkujen rinnalle. Valio Koekeittiö seuraa uusimpia ruokatrendejä, mutta tuntee myös suomalaisen keittiön perinteet ja makutottumukset. Näistä lähtökohdista syntyvät uudet reseptit rikastuttamaan suomalaisten ruoanlaittajien reseptivalikoimaa.

Valio Koekeittiön toiminnan kulmakivenä on testata ruokaohjeet niin, että ne ovat varmasti sopivia ja toimivia. Kotikeittiöihin tehtyjen reseptien tulee onnistua tavallisilla välineillä ja taidoilla, kun taas ammattilaiskeittiön reseptit tehdään suurkeittiöiden koneille ja kokkaustavoille.

Ehkä juuri tästä syystä monet Valio Koekeittiön luomat reseptit ovat löytäneet tiensä ruoanlaittajien sydämiin, ja niitä voi kutsua klassikoiksi. Esimerkiksi monille tutut ja maukkaat pehtoorin perunaloora, mamman marjapiiras ja tasavallan toscakakku ovat alun perin lähtöisin Valio Koekeittiöstä.

Koekeittiöläiset esittäytyvät

Anna, ruoka-asiantuntija

Työhöni kuuluu mm. ruokaohjeiden suunnittelu kotikeittiöille, ruoka-annosten valmistaminen ruokakuvauksissa sekä Valion tuotteiden ruoanvalmistusominaisuuksien testaaminen täällä Koekeittiöllä. Lisäksi ylläpidän ja kehitän ruokaohjetietokantaamme ja olen mukana kehittämässä valio.fi/reseptit -nettisivuja. Vastailen myös kuluttajien ruokaohjeisiin liittyviin kommentteihin ja kysymyksiin.

Ruoanlaitossa minua kiehtoo ruoan maku ja se miten eri raaka-aineet kietoutuvat yhteen. Koen onnistuneeni työssäni, kun synnytän jotakin hyvää ja nautinnollista. Leivonta on erityisen lähellä sydäntäni ja yksi omista suosikkiresepteistäni viime aikoina on ollut Irish cream -suklaakakku.

Ilona, ruoka-asiantuntija

Annan tapaan työhöni kuuluu ruokaohjeiden suunnittelua, testausta ja ruokakuvauksia. Lisäksi olen mukana tekemässä Valion ruoka-aiheisia sisältöjä, esimerkiksi Valio Ujo kerma -ruokablogia ja viikon ruokalistaa. Tärkein voimanlähde työssäni on ammattitaitoinen ja iloinen tiimi. Pidän myös siitä, että keittiössä palaute on suoraa ja välitöntä: onnistumisen tai epäonnistumisen maistaa, tuntee ja näkee välittömästi.

Omassa keittiössä suosikkiasemassa ovat niin leivonnassa kuin välipalojen teossa hapanmaitotuotteet, erityisesti rahka. Kehittelemistäni ohjeista suosikikseni on noussut Chili-suklaakakku – se on raaka-aineiltaan yllätyksellinen, helppotekoinen, onnistuu aina ja on tietty herkullinen! Yleensä kakkua tarjottaessa ohje lähtee saman tien jakoon.

Tuomas, keittiömestari

Valion keittiömestarina ja tuoteasiantuntijana suunnittelen reseptejä ammattikeittiöiden hyödynnettäväksi, pyrkimyksenäni helpottaa asiakkaidemme kiireistä arkea. Ruoanvalmistus on ollut pienestä pitäen suuri intohimoni. Jo pikkupoikana tein kotigrillissä perunasipsejä ja leivoin pikkukeksejä, paketoin ne kahvinsuodatinpaperiin ja myin perheenjäsenilleni hyvällä katteella. Hieman varttuneempana olen työskennellyt useissa Helsingin ravintoloissa, valmistunut restonomiksi ja käynyt ulkomaankomennuksella Dubaissa.

Koulutukseni keittiömaailmaan on ollut ranskalainen, mutta reissuiltani olen ammentanut oppeja ympäri maailmaa. Välimeren puhtaat ja raikkaat maut, sekä idän ja Aasian monimuotoiset ulottuvuudet kiehtovat makupalettiani. Suosikkiraaka-aineisiini kuuluvat kreikkalainen jogurtti, sitruuna ja tuoreet yrtit.

Mika, leipomokonsultti

Työskentelen Valiolla luoden reseptiikkaa ja ratkaisuja leipomoteollisuudelle. Lisäksi järjestän tilaisuuksia leipomoasiakkaille, joissa esittelemme heille suunniteltuja ratkaisuja, uutuuksia ja ehdotuksia. Yksi mielenkiintoisimmista tehtävistäni on Voilà! -lehteen kuvattavien leivonnaisreseptien suunnittelu sekä valmistus. Erityisen palkitsevaa työssäni on leivonnaisten valmiiksi saaminen. Työn tulos on siinä konkreettisesti nähtävissä ja koettavissa, niin visuaalisesti kuin hienoina makuina.

Suosikkileivonnaiseni Valion resepteistä on tuhatlehtikakku. Siinä yhdistyy rapea lehtevä voitaikina ja upean täyteläinen vaniljakreemi. Pelkkä kuvakin saa jo veden kielelle!