Näin syntyy avopiiras eli galette – kuusi nopeaa ja hyvää galettereseptiä

Täyte ladotaan pyöreän taikinan keskelle ja reunat taitellaan kiinni – siinä rosoisen ja herkullisen galeten juju. Kokeile ihanan makoisaa vadelma-punajuurigalettea tai makean suolaista AURA pekoni-viikunagalettea.

Galette on ranskalainen avopiiras, johon et tarvitse edes vuokaa: taikina kaulitaan pyöreäksi leivinpaperilla, täytteet kootaan keskelle ja reunat käännetään täytteen päälle. Tiskiä säästyy ja ulkomuodosta tulee rennon röpelöinen.

Helppo galettetaikina nypitään voista, vehnäjauhoista ja vedestä, ja sen annetaan levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä puolisen tuntia. Näin taikina on helppo kaulia. Täytteeksi sopii yhtä hyvin makea ja suolainen: kirpeät vadelmat, mustikat ja herukat maistuvat pehmeän herkullisilta, kun niihin yhdistää jotain kermaista, kuten vaniljakreemiä, crème fraîchea tai vegaanista Valio Oddlygood Bake & Dessert -tuotetta. Kokeile makeisiin galetteihin myös hedelmiä, kuten päärynää, viikunaa tai omenaa.

Myös suolaisen piiraan täytteeksi käy lähes mikä vain, mitä jääkaapista sattuu löytymään: kasvikset, sienet, makkarat ja kala ovat oivia piirakkatäytteitä. Erityisen herkulliselta galetessa maistuu kevään herkku, parsa, sekä syksyinen sipuli.

Jos jääkaapissa on kasvisten tähteitä ja juustoa, tee hävikkipiirakka ja heittele sekaan kaikki rippeet. Galetteen käyvät myös kaikki juustot tuorejuustosta fetaan ja parmesaaniin. Vältä kuitenkin liian kosteaa täytettä, sillä ylimääräinen kosteus saattaa valua taikinan läpi pellille.

Kuusi ihanaa galettereseptiä

Koska galette tehdään suoraan pellille ja aineksia voi varioida loputtomiin, se sopii hyvin vaikka mökkioloissa kokattavaksi. Piirakkavuoan puute ei haittaa ja kaulimeksikin käy tarvittaessa esimerkiksi lasipullo. Galette on myös mainio retkieväs, koska täytteiden päälle kääräistystä reunasta on hyvä ottaa kiinni ja syödä piiras käsin. Maistuukohan mikään paremmalta kuin mustikkagalette nuotiolla kahvin kera?

1. Punajuuri-vadelmagalette

Punajuurilla, vadelmilla ja vaniljakreemillä täytetty galette ei ole aivan perinteinen marjapiirakka, mutta herkkusuille se todellakin maistuu. Punajuuri ja rosmariini tuovat makeaan piirakkaan makua, joka kutittelee makuhermoja juuri oikealla tavalla. Punajuuresta kannattaa leikata juustohöylällä tai mandoliinilla ohuita siivuja, jotta ne kypsyvät pehmeiksi. Valuta lopuksi päälle ihanan makeaa vaahterasiirappia ja tarjoile.

2. Gluteeniton mustikkagalette

Kun mustikkapiirakkaa tekee mieli, ei auta kuin käydä leipomaan. Tämä piiras valmistuu nopeasti, ja gluteenittomana se sopii monille syöjille. Galette noudattaa klassista makumaailmaa, sillä täyte koostuu mustikoista, crème fraîchesta ja sokerista. Jos käytät pakastemustikoita, muista lisätä ruokalusikallinen perunajauhoja imemään kosteutta. Koristele uunista tullut galette tuoreilla marjoilla.

3. Helppo herukkapiiras

Happaman herukan sesonki on kesän parasta aikaa. Nappaa osa sadosta heti käyttöön ja leivo helppo herukkagalette iltapäiväkahville tai evääksi piknikille. Täytteessä herukoiden kirpeyttä taittaa makea vaniljakreemi. Ihanan rapean ja makean reunan saat kananmunavoitelulla ja raesokerilla.

4. Vegaaninen mustikkagalette

Haluatko kesäpiiraan, joka sopii niin vegaaneille kuin gluteenia vältteleville? Onnistuu. Vegaaninen mustikkagalette saa makua täytteen tuoreista marjoista ja täyteläisestä Oddlygood Bake & Dessert vadelma-mustikasta. Pienen lisäpotkun tuo kardemumma. Reunoista saat rapeat, kun voitelet ne kaurajuomalla.

5. AURA pekoni-viikunagalette

Suolaisen täyteläistä AURA juustoa, maukasta pekonia ja makean aromikkaita viikunoita – siinäpä täydellisen galeten täytteet. Tämän suolaisen piirakan juju on viikunoiden tuoma makea twisti, jota täydentävät vienosti makealta maistuvat pekaanipähkinät. Galeten pohjassa on reippaasti makua, sillä voin ja jauhojen sekaan leivotaan Viola® kevyt paprika-chili tuorejuustoa. Halutessasi voit korostaa piirakan makeita elementtejä valuttamalla päälle vielä ohuen noron vaahterasiirappia tai hunajaa.

6. Parsagalette

Keväinen parsagalette on helppo ja maukas kahvipöydän pikkusuolainen. Juustopohjan ansiosta parsagalette on gluteeniton ja vähähiilihydraattinen. Täytteet sekoitetaan nopeasti yhteen, joten piiras valmistuukin alle tunnissa. Tuoreista parsoista ja sitruunankuoriraasteesta syntyy raikas ja näyttävä täyte.

Keittiössä nyt
Pääsiäisen parhaat parsaherkut
Keittiössä nyt
Rouhea brunssi kotona
Keittiössä nyt
Kuusi parasta pastaa