Leivinjauhe ja ruokasooda ovat kohotusaineita, jotka tekevät leivonnaisista kuohkeita. Mutta milloin käytetään ruokasoodaa ja milloin leivinjauhetta? Voiko soodan korvata leivinjauheella tai toisinpäin? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin ruokasoodasta ja leivinjauheesta.
Leivonnaiset ovat yleensä rakenteeltaan kuohkeita ja ilmavia. Sen aikaansaamiseksi tarvitaan kohotusaineita – joko hiivaa tai kemiallisia kohotusaineita. Jälkimmäisiä ovat leivinjauhe ja ruokasooda.
Vaikka kohonneen leivonnaisen voi saada aikaan kumman avulla vain, ruokasooda ja leivinjauhe ovat ominaisuuksiltaan erilaisia. Ruokasooda on puhdasta natriumbikarbonaattia, ja leivinjauhe koostuu ruokasoodan eli bikarbonaatin lisäksi happamasta natriumpyrofosfaatista ja tärkkelyksestä. Molemmat aineet tuottavat uunin lämmössä leivonnaisiin hiilidioksidia ja vesihöyryä, mikä saa ne kohoamaan kuohkeiksi.
Leivinjauhe ja ruokasooda sekoitetaan taikinaan yleensä kuivien aineiden joukossa. Toisin kuin hiiva, leivinjauhe ja sooda eivät vaadi lämmintä nestettä eikä taikinaa tarvitse vaivata tai kohottaa. Leivonnaiset kohoavat uunin lämmössä. Siksi leivinjauheella kohotetaan usein nopeasti valmistuvia piirakoita, leipäsiä ja pikapullia, mutta myös esimerkiksi täytekakkuja, kuivakakkuja ja muffinsseja. Myös pikapizzataikina onnistuu leivinjauheella ilman hiivaa.
Leivinjauhe sekoitetaan aina ensin jauhoihin ja jauhot vähitellen nesteeseen. Näin leivinjauhe sekoittuu tasaisesti taikinaan.
Ruokasoodaa käytetään puolestaan sellaisissa resepteissä, joissa on mukana jotain hapanta, kuten jogurttia, piimää tai siirappia. Joissain resepteissä hyödynnetään sekä leivinjauheen että soodan kohottavaa vaikutusta.
Soodan voi sekoittaa jauhoihin tai vaihtoehtoisesti reseptissä käytettävään happamaan nesteeseen, kuten piimään tai jogurttiin. Ilman hapanta ainesosaa sooda ei kohota taikinaa yhtä hyvin, ja leivonnaisen maku voi jäädä karvaaksi.
Leivinjauhetta käytetään usein resepteissä 1 teelusikallinen per 2 desilitraa jauhoja, ruokasoodaa 0,5 tl per 2 desilitraa jauhoja. Varsinkin soodan määrän kanssa kannattaa olla varovainen: leivonnainen voi maistua pistävältä, jos ruokasoodaa on liikaa.
Kohotusaineiden mittaamisessa kannattaa aina olla huolellinen ja käyttää mittalusikkaa. Suurempi kohotusainemäärä ei takaa kuohkeampaa leivonnaista, vaan voi toimia juuri päinvastoin ja aiheuttaa leivonnaisen lässähtämisen.
Ruokasoodan voi helposti korvata reseptissä leivinjauheella. Leivinjauhetta tarvitaan aina kaksinkertainen määrä ruokasoodaan nähden.
Ruokasooda tarvitsee toimiakseen happamat olosuhteet, joten leivinjauheen voi korvata soodalla, jos taikinassa on jotain hapanta, kuten kermaa, kermaviiliä, jogurttia, piimää tai siirappia. Jos hapan ainesosa puuttuu, taikina ei kohoa hyvin ja leivonnainen maistuu kitkerältä. Käytä soodaa vain puolet leivinjauheeseen nähden.
Säilytä ruokasooda ja leivinjauhe suljetuissa pakkauksissa kuivassa paikassa. Parasta ennen -päivämäärää kannattaa noudattaa, jotta tuote toimii leivonnassa kuten pitää.
Tiesitkö, että sooda sopii myös keittiön pintojen ja astioiden puhdistukseen? Kokeile näitä siivousniksejä.
Paloiko kattila pohjaan? Kaada kattilaan reilusti vettä ja muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa. Kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi on jäähtynyt sopivaksi, hankaa kattila tiskiharjalla puhtaaksi.
Keittiön pinnat ja lavuaarin voi pestä kostutetulla liinalla, johon on ripoteltu ruokasoodaa. Myös pinttyneet kahvi- ja teekupit puhdistuvat, kun ne pesee kuumalla vedellä ja soodalla.
Uunin tahroihin kannattaa kokeilla ruokasoodasta, suolasta ja kuumasta vedestä sekoitettua tahnaa. Mittaa jokaista ainetta 2 rkl ja sekoita.
Jääkaapin haju hälvenee, kun jätät avonaisen ruokasoodapurkin jääkaappiin yöksi. Emäksinen ruokasooda sitoo hajuja itseensä.