Luomukokin herkulliset reseptit: omenaa viidellä tavalla

Luomukokki 2019 Simo Harrivaara virittäytyi kauteen ja kehitti omenasta reseptejä, joissa puhtaat raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa.

Valio Luomu™ ja kauden raaka-aineet ovat luonnollinen yhdistelmä. Luomukokki-kilpailun 2019 voittanut, Ventunon keittiöpäällikkönä työskentelevä Simo Harrivaara sai kanssamme tehtäväkseen luoda reseptiikkaa sadonkorjuuajan raikkaasta raaka-aineesta, omenasta.

– Halusin lähteä rakentamaan kokonaisuutta, jossa käytettäisiin mahdollisimman paljon kauden raaka-aineita ”nose to tail” -periaatteella. Eli toisin sanoen tuotteesta käytetään kaikki mikä käytettävissä on, Simo avaa reseptien ideologiaa.

– Omena sovittiin kantavaksi teemaksi ja sidoin sen muihin syksyn makuihin sekä puhtaisiin raaka-aineisiin, jotta kotikokinkin olisi helppoa toteuttaa reseptit ilman sen ihmeellisempiä työkaluja tai osaamista, Simo kertoo reseptien lähtökohdista.

Kuvankauniit annokset innostavatkin kokeilemaan omenaa myös muualla kuin perinteisessä omenapiirakassa. Omenahan sopii mainiosti myös suolaiseen ruoanlaittoon. Kauneus ei näissä resepteissä tarkoita konstailua, joten tartu rohkeasti kauhaan ja kokeile, mihin kaikkeen omenasta onkaan!

Yön yli haudutettu ohrapuuro ja mausteinen omena-kurpitsa kompotti

– Ideana annoksessa on säästää aikaa aamusta ja antaa ruoan tekeytyä yön yli uunissa, jolloin se on aamulla herätessä jo valmis nautittavaksi. Kompotin voi tehdä vaikkapa muutaman päivän etukäteen ja sitä pystyy hyödyntämään myös muualla, esimerkiksi piimälettujen lisukkeena, Simo avaa ajatusta reseptin taustalla.

Kalacarpaccio, omenaa ja maitoa

– Yksi lempi raaka-aineistani on tuore kala sen monikäyttöisyyden vuoksi. Tässä annoksessa halusin tarjoilla huippulaadukkaan raaka-aineen sitä kunnioittavalla tavalla. Raakamarinointi toimii hienosti vaalealle kalalle ja sen kruunaavat makea omena ja täyteläinen maitoemulsio, Simo kannustaa kokeilemaan.

Paahdettua omenaa ja kaalia sekä omena-sahramikermaa

– Kokonaisena paahdettu kotimainen kaali on syysruokaa parhaimmillaan. Se toimii sekä pääruokana että lihan tai kalan lisukkeena. Tässä annoksessa halusin tuoda itse kaalin esiin raaka-aineena, se kun ei seuraksi tarvitse muuta kuin hyvän kastikkeen ja hieman aikaa keittiössä, Simo johdattaa kaalin ja omenan makujen liittoon.

Omenalla maustettu maa-artisokkakeitto

– Syksyiseen päivään sopii loistavasti täyteläinen maa-artisokkakeitto, jossa artisokan oma maku pääsee oikeuksiinsa, kun sitä tukevat laadukkaat maitotuotteet sekä makea omena, Simo kuvailee reseptin lumoavaa makumaailmaa.

Suolakinuskia, cashewpähkinää ja omenaa

– Täydellinen päätös aterialle. Oma henkilökohtainen suosikkini suolakinuski on kovin helppo valmistaa, Simo kertoo. Ja kaikki, jotka lopputulosta maistoivat, olivat samaa mieltä. Taivaallisen täydellistä makujen sinfoniaa, jota kannattaa kokeilla kotonakin.

Nauti omenasadosta ja luomukokin lumoavista resepteistä!

Valio Luomu™ - jokaisella valinnalla on merkitystä

Yksi toivoo ruoalta puhtautta, toinen makua, kolmas haluaa kantaa kortensa kekoon eläinten hyvinvoinnin puolesta. Jokaisella meillä on oma syymme valita luomu, ja kaikilla valinnoillamme on yhdessä valtava merkitys.

valitse Luomua
Raaka-aine
Ihanat omenareseptit
Raaka-aine
Nyt kokataan kurpitsaa!
Raaka-aine
Hurmaannu kesäkurpitsasta