Lusikka soppaan! Joko tunnet nämä suosikkikeitot?

Kasviskeitot, kalakeitot, lihakeitot ja sienikeitot. Erilaiset keitot maistuvat niin arjessa kuin juhlassa. Maistuisiko vaikkapa herkullinen hernekeitto tai ranskalaisten ylpeys, bouillabaisse?

Keitot – ihmiskunnan vanhimpia ruokia

Keitot ovat ihmiskunnan vanhimpia ruokia. Erilaisia kasviksia ja lihaa kypsennettiin vedessä jo kymmeniätuhansia vuosia sitten. Harva ruokalaji on onnistunut rikkomaan luokkarajoja yhtä hyvin kuin keitot. Keittoja ovat syöneet aina niin köyhät kuin rikkaatkin, joskin keittojen raaka-aineet ovat vaihdelleet. Köyhän kansan keitot sekä erilaiset vellit valmistettiin muinoin vähistä juureksista tai viljoista. Parempiosaisten keittolautasilta sen sijaan löytyi niin lihaa, voita kuin yrttejäkin.

Keitto on trendiruokaa

Keittoja syödään maailman jokaisessa kolkassa. Jokaisella ruokakulttuurilla on myös omat klassikkokeittonsa. Keittoruoat ovat usein helppoja, edullisia ja nopeita valmistaa. Erilaiset keitot ovat myös trendiruokaa – tästä ovat merkkinä myös viime vuosina moniin suurkaupunkeihin ilmestyneet pikaruokaravintolatyyppiset keittobaarit.

Keittoruoat ovat usein helppoja, edullisia ja nopeita valmistaa.

Keittoklassikot maailmalta

Keski-Euroopassa keittoja ja erilaisia liemiä syödään usein lämmikkeeksi varsinkin kylminä vuodenaikoina. Sen sijaan kesällä nautittavat keitot, kuten espanjalainen gazpacho, saatetaan tarjoilla kylmänä. Ranskalaiset syövät keittoja lähinnä alkuruokana. Tunnetuimpia ranskalaisen keittiön keittoja ovat kuorrutettu sipulikeitto, tuoreista herneistä valmistettu ja kuohuviinillä viimeistelty crème ninon sekä klassinen kala–äyriäiskeitto bouillabaisse. Italialaiset ovat sen sijaan kuuluja tomaattikeitoistaan sekä minestronekeitosta, joka sisältää erilaisia kasviksia sekä pastaa tai riisiä.

Lisää reseptejä

Tuhdit slaavilaiskeitot viimeistellään smetanalla

Tuhdit keitot ovat slaavilaista ruokaperinnettä parhaimmillaan. Pitkään haudutettu syvänmakuinen borssi, kalaseljanka sekä unkarilainen gulassi lämmittävät etenkin talvisaikaan. Slaavilaiset keitot viimeistellään usein runsaalla lusikallisella smetanaa.

Keittoja kannattaa valmistaa kerralla iso kattilallinen, sillä usein maut vain paranevat maustuessaan.

Aasiassa liemi on keiton sielu

Liemi on keskeisessä roolissa varsinkin aasialaisissa soppakeittiöissä. Thaimalaaisen Tom Yum -keiton salaisuus piilee chilitahnassa. Eri puolilla Aasiaa syödään myös paljon erilaisia nuudelikeittoja: esimerkiksi Japanissa ramen-nuudelikeittoa ja Vietnamissa maan kansallisruokaa, mausteista pho-nuudelikeittoa.

Kotimaiset keittosuosikit

Kotimaisista keitoista klassikon maineessa on varsinkin perinteinen hernekeitto, jota syödään laskiaisena sekä usein torstaisin. Suomalaisten sydämet sykkivät myös kermaiselle lohikeittolle sekä herkulliselle makkarakeitolle. Sen sijaan kesäkeitto tuppaa jakamaan suomalaisten mielipiteitä. Kotimaisista juureksista valmistetut sosekeitot ovat mainiota arkiruokaa, tosin esimerkiksi hienostunut ja lempeä maa-artisokkakeitto sopii hyvin myös juhlaillalliselle.

Katso lisää keittoja

Soppavinkit

  • Keitot ovat usein edullisia, helppoja ja nopeita valmistaa. Keitot ovat monesti myös hyvää hävikinestoruokaa, sillä soppakattilaan voi pelastaa myös hieman nahistuneet kasvikset.

  • Sosekeittoihin saa upotettua paljon kasviksia. Kasviskeitot ovatkin helppo tapa lisätä kasvisten kulutusta.

  • Keittoja kannattaa usein valmistaa kerralla iso kattilallinen, sillä usein maut vain paranevat keiton maustuessa.

  • Paras keittoliemi syntyy itse tekemällä. Keittolihassa on hyvä olla luuta mukana, ja maukkain kalakeitto syntyy keittämällä liemi ruodoista ja muista kalanperkeistä.