Marenki: kiehtovan herkun valmistus ja salat

Sana marenki tulee suomenkieleen luultavimmin ranskan sanasta meringue. Makean rapea, ilmavan keveä ja kermanvalkoinen ovat marenkia hyvin kuvaavia ilmaisuja. Ei ihme, että marenki on inspiroinut sokerileipureita kautta aikojen. Marenkia käytetään monen tyyppisissä leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Maailman tunnetuin marenkiluomus lienee Pavlova.

Näin marenki syntyy

Marengin valmistusaineet ovat kananmunan valkuainen ja hieno sokeri. Munista erotellaan varoen valkuaiset erilleen keltuaisista. On tärkeää, ettei valkuaisten joukkoon pääse yhtään keltuaista, koska keltuaisessa on rasvaa ja rasva estää vaahdon muodostumisen. Käytä huoneenlämpöisiä munia.

Sokeri lisätään valkuaisvaahtoon vatkaamisen aikana pienissä erissä. Sokerin on tärkeää sulaa valkuaisiin, muuten ei synny hyvää marenkia. Onnistunut marenkivaahto on paksu, kuohkea ja kiiltävä. Marenkiseosta voidaan maustaa vaniljasokerilla, joskus siihen sekoitetaan rouhittua pähkinää, suklaata tai kookoshiutaleita makua antamaan.

Marengit kypsennetään alhaisessa lämpötilassa suhteellisen pitkän ajan, jolloin marengista tulee rakenteeltaan kevyttä ja kuivaa.

Marenkien monet muodot

Marenkimassasta voidaan muotoilla pieniä kuppimaisia leivoksia, jotka kypsentämisen jälkeen täytetään kermavaahdolla tai maustetulla rahkalla sekä marjoilla tai hedelmillä. Rahka sopii hyvin marengin kanssa, sillä sen raikas hapokkuus taittaa marengin makeutta.

Vaihtoehtoisesti marenkimassasta voi tehdä pyöreitä tai suorakaiteen muotoisia isoja marenkilevyjä. Niitä käytetään kakkupohjina.

Marenkiseosta käytetään toisinaan myös joidenkin leivonnaisten koristeena ja kuorrutteena. Esimerkki tällaisesta on Britakakku. Taikinakerroksen päälle vatkataan marenki, jonka pinnalle ripotellaan mantelilastuja.

Tarinan mukaan Pavlovan kehitti aikoinaan australialainen keittiömestari suuresti ihailemalleen venäläiselle ballerinalle, Anna Pavlovalle.

Pavlova – marenkien kuningatar

Maailmankuulu Pavlova on marenkipohjainen kakku. Tarinan mukaan Pavlovan kehitti aikoinaan australialainen keittiömestari suuresti ihailemalleen venäläiselle ballerinalle, Anna Pavlovalle.

Pavlovan marenkipohja poikkeaa hiukan tavallisesta marengista. Sen rakenne ei ole aivan yhtä kuiva kuin taval-lisen marengin. Pavlova-marenki on päältä rapeaa ja oljenväristä, sisältä pehmeän vaahtomaista. Tämä saadaan aikaan käyttämällä vaahdotuksessa valkoviinietikkaa ja maissitärkkelysjauhoja. Täytteenä käytetään usein kermavaahtoa, hedelmiä, marjoja tai hedelmäkastiketta.

Niksit pähkinänkuoressa

  • Valkuaisten joukkoon ei saa päästä yhtään keltuaista eikä rasvaa. Erottele siis valkuaiset keltuaisista varoen. Erota valkuaiset yksitellen esim. lasiin ja kaada vasta sitten vatkauskulhoon. Jos keltuainen ei pysy ehjänä, ota tilalle uusi muna.

  • Käytä vaahdotuksessa mieluiten teräs tai lasikulhoa. Muovikulhon sisäpinnassa voi olla rasvaa, joka estää kunnollisen vaahdon muodostumisen.

  • Vaahdota puhtaalla, kuivalla vatkaimella ensin pelkkiä huoneenlämpöisiä valkuaisia. Aloita sitten valmiiksi mitatun sokerin lisääminen pikkuhiljaa pienissä erissä. Vatkaa koko ajan. Näin tehden vaahdotus nopeutuu ja sokeri sulaa tasaisesti valkuaisvaahtoon.

Oikukas kaunotar

Tarinan päätteeksi pieni varoituksen sana. Marenki on herkkä ja aavistuksen oikukas, sillä sadesään sattuessa makea herkku voi sulaa tarjoiluvadille, jos se joutuu odottamaan vuoroaan liian kauan.

Herkkuja marengista

Leivontaa ja itse tekemisen iloa kotikeittiössä

Olemme koonneet sinua varten yhteen paikkaan kaikki parhaat reseptimme ja vinkkimme leivontaan. Valio Koekeittiön resepteillä onnistut varmasti, oli kyseessä sitten arki-illan sämpylät tai tärkeiden juhlien juustokakku.

Lue lisää >
Leivonta
Hurmaavat marenkikakut ja vinkit marengin valmistamiseen
Leivonta
Kuinka onnistua macaron-leivosten valmistuksessa