Mitä on luomutuotanto?

Kategoriat:

Luomu tarkoittaa luonnonmukaista tuotantotapaa. Luomutuotteet on siis pellolta pöytään asti mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettu.

Luonnon omilla menetelmillä

Mikä on sitten luonnonmukainen tuotantotapa? Luomussa kasvien viljelyssä, eläinten kasvatuksessa ja elintarvikkeiden valmistuksessa suositaan luonnon omia menetelmiä niin paljon kuin mahdollista.

Kasvien viljelyssä valitaan monipuolisia siemenseoksia ja hyödynnetään palkokasvien kuten apilan typensidontakykyä. Koska luomuviljelyssä käytetään siemenseoksia, luonnonmukaisesti viljellyt pellot ovat usein kasvilajistoltaan rikkaampia kuin tavanomaisesti viljellyt pellot. Luomussa panostetaan myös erityisesti maan kasvukuntoon ja sen pieneliöstöön. Tavanomaisessa viljelyssä ollut pelto muuttuu luomupelloksi vähitellen. Siirtymäkausi on kahdesta kolmeen vuotta riippuen kasvilajikkeesta.

Luomurehun kasvattamiseen ei käytetä torjunta-aineita tai kemiallisia lannoitteita. Kemikaalien sijaan peltoja lannoitetaan eloperäisillä lannoitteilla ja viljelykierron avulla. Tauteja ja tuholaisia vastaan pyritään hyödyntämään taudinkestäviä lajikkeita ja tuholaisten luontaisia vihollisia sekä kasvinvuorotusta.

Valio Luomu™ tuotteiden raaka-aineet tulevat tiloilta, jotka toimivat ekologisten periaatteiden mukaisesti luontoa kunnioittaen. Tuottajat ovat sitoutuneet noudattamaan luomutuotannon ehtoja.

Luomurehun kasvattamiseen ei käytetä torjunta-aineita tai kemiallisia lannoitteita.

Luomulehmäksi synnytään

Luomueläimeksi synnytään, ja luomueläimet elävät mahdollisimman luonnonmukaisesti läpi elämän. Ainoastaan laumaa perustettaessa ja kotieläintilan siirtyessä luomuun tavanomaiset eläimet muuttuvat luomueläimiksi siirtymäajan puitteissa. Tavanomainen lypsylehmä muuttuu luomulehmäksi kuuden kuukauden siirtymäajan jälkeen.

Kaikki Valio Luomu™ lehmät elävät pihattonavetoissa, joissa ne saavat liikkua vapaasti ja viettää aikaa laumassa. Kesäisin luomulehmät laiduntavat, mikä yhdessä luomuviljelyn monipuolisen viljelykierron kanssa lisää luonnon monimuotoisuutta.

Mikä tekee luomutuotteesta luomun?

Maitopohjaiset luomutuotteemme on valmistettu aina puhtaasta suomalaisesta luomumaidosta. Myös kaikki muut tuotteiden valmistuksessa käytetyt raaka-aineet ovat luomua. Luomuelintarvikkeissa maataloudesta peräisin olevista raaka-aineista vähintään 95 % on oltava luomua, jotta tuote saa luomumerkinnän. Suosimme tuotteiden valmistuksessa aina kotimaisia luomuraaka-aineita, kuten hedelmiä ja marjoja, kun niitä on saatavilla.

Maitoautomme keräilevät luomumaidon erikseen tavallisesta maidosta, ja meijereissämme luomumaito käsitellään erikseen. Kaikki Valion maidot ja maitojuomat, myös luomumaidot, pastöroidaan - siten taataan kuluttajille turvalliset tuotteet. Valio Luomu™ maitoja ei homogenoida, lukuun ottamatta Valio Eila® Luomu™ maitojuomaa. Separoimme ja vakioimme luomumaidot rasvapitoisuuden säätelemiseksi, koska kuluttajat toivovat myös vähärasvaisempia ja rasvattomia luomumaitovaihtoehtoja. Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito on mahdollisimman vähän käsiteltyä. Sitä ei ole homogenoitu eikä rasvapitoisuutta ole vakioitu.

Luomutuotteiden valmistuksessa lisäaineita käytetään mahdollisimman vähän. Tiettyjen lisäaineiden käyttö on kuitenkin perusteltua tuotteen rakenteen ja säilyvyyden varmistamiseksi. Luomutuotteissa sallitut lisäaineet on tarkasti määritelty, ja niitä on vain kymmenesosa kaikista käytettävissä olevista lisäaineista. Esimerkiksi keinotekoisten väriaineiden ja makeutusaineiden käyttö on kokonaan kielletty. Luomuelintarvikkeiden lisäaineista valtaosa on luonnossa esiintyviä yhdisteitä, kuten sitruuna-, omena- ja maitohappoa. Aromeista sallittuja ovat ainoastaan luontaiset aromit.

Luomu on aina GMO-vapaata, ja ylipäänsä me Valiolla emme käytä geenimuunneltuja ainesosia maitotuotteissamme, eivätkä maitotilayrittäjämme käytä GMO-rehuja lehmien ruokinnassa.

Valvottua luomua

Suomalaiset viranomaiset valvovat luomuehtojen noudattamista tekemällä vuositarkastuksia tiloille. Valvonta kattaa koko tuotantoketjun pellolta pakkauksiin. Tuotantoa ja valmistusta säätelee EU:n luomuasetus.

Tarkastuksessa varmistetaan, että viljelytoimenpiteet ja tuotanto-olosuhteet ovat luomutuotannon ohjeiden mukaiset ja että tilalla on ajantasaiset dokumentit tehdyistä toimenpiteistä.