Miten käyttää air fryeria ruoanlaitossa?

Trendikäs air fryer on kuin pieni ja tehokas uuni, jossa ruoka paistuu rapeaksi nopeasti. Mutta mihin air fryeriä voi käyttää? Entä, mitkä ovat parhaat air fryer -reseptit? Katso vinkit!

Air fryer eli ilmafriteerauskeitin on kuin pieni kiertoilmauuni. Se paistaa ruoan kuuman ilman avulla ja vähentää näin paistamisessa tarvittavan rasvan määrää. Air fryer ei vaadi esilämmitystä, vaan se on heti käyttövalmis. Ruoka myös kypsyy air fryerissä nopeammin kuin perinteissä uunissa.

Lyhyt paistoaika, kätevä koko ja laitteen osien helppo puhdistaminen tekevät air fryeristä näppärän kodinkoneen myös kiireiseen arkeen. Mutta mitä kaikkea air fryerilla voi valmistaa? Esimerkiksi ranskanperunat, fried chicken ja erilaiset paneroidut juustotikut paistuvat siinä meheviksi ja rapeiksi. Lisäksi air fryerillä voi lämmittää ruokaa ja kuumentaa pakastettuja valmisruokia, kuten nugetteja ja pihvejä.

Air fryerin plussat

  • Nopeus: Air fryeriä ei tarvitse esilämmittää.

  • Lyhyt paistoaika: Ruoka paistuu air fryerissä kypsäksi nopeammin kuin uunissa.

  • Helppo puhdistaa: Air fryerin osat voi irrottaa ja puhdistaa helposti tiskikoneessa tai käsin pesten.

  • Vähemmän rasvaa: Air fryerissa paistaminen vaatii vähemmän rasvaa kuin perinteinen friteeraaminen.

Air fryerin miinukset

  • Rajallinen kapasiteetti: Air fryeriin ei mahdu kerralla yhtä paljon ruokaa kuin uunipellille.
  • Epävarma lopputulos: Vaikka useat uuniruoat sopivat air fryeriin, kaikki eivät. Vain kokeilemalla tietää varmasti.
  • Ei aivan rasvakeitin: Air fryer paistaa ruoan rapeaksi, mutta se ei vastaa öljyssä friteerausta.
  • Monta osaa: Air fryer koostuu monesta osasta, jotka kaikki pitää puhdistaa erikseen käytön jälkeen.

Mehevää kanaa kahdella tapaa

Kaipaatko suolaista ja rapeaa syötävää kisakatsomoon tai illanistujaisiin? Ihanan mehevä fried chicken on oiva valinta. Se saa makunsa cajunmausteesta sekä Valio Koskenlaskija Ruoka & Dippi valkosipuli sulatejuustosta. Itsetehdyt kananugetit syntyvät puolestaan helposti broilerin rintafileestä ja maistuvat iltapalana rapeiden juuressipsien kera. Kokeile kypsentää kana uunin sijaan air fryerissa.

Herkullisia välipaloja juureksista ja kaaleista

Rapeat ranskalaiset tai itsetehdyt perunankuorilastut ovat hampurilaisen tai pihvin mainio kyytipoika ja yksistäänkin ihana dippailtava herkku. Bataattiranskalaisten ja perunankuorilastujen reseptit sopivat hyvin air fryeriin ja lopputuloksesta tulee ihanan rapsakka. Dippailtavaksi sopivat myös hauskat dippikaalit.

Rapea päältä, mehevä sisältä

Rapeaksi paneroidut ja paistetut juustot ovat ihana herkku leffailtaan tai illanviettoon ystävien kanssa. Paneroitujen juustotikkujen kaveriksi sopivat erilaiset dipit. Kokeile esimerkiksi air fryerissa paistettuja kotijuustotikkuja harissa-dippiin tai mansikkasalsaan kastettuna.

Huom. Valio Koekeittiö ei ole testannut sivun reseptejä air fryerilla. Siksi esimerkiksi paistoaika saattaa poiketa ohjeessa ilmoitetusta.

Keittiössä nyt
Arjen parhaat broilerireseptit
Keittiössä nyt
Amerikkalaiset ruoat ja leivonnaiset
Ruokavinkit
Muista nämä viisi perusmakua ja nostat kotiruoan maun aivan uudelle tasolle