Näin kokoat juustolautasen

Illanistujaisten lämmin tunnelma luodaan erilaisilla juustoilla, täyteläisillä ruoilla ja tummanpuhuvalla punaviinillä.

Juustolautasen kokoaminen

Perinteisesti ennen jälkiruokaa nautittavien juustojen kokoaminen lautaselle on helppoa: valitse pöytään viisi erilaista juustolajia – mietoja, voimakkaita, pehmeitä ja kovia, tuttuja ja harvinaisempia. Varaa illanistujaisiin tarjolle juustoja yhteensä 150–200 g henkeä kohti. Kahvipöytään sekä jälkiruoaksi riittää 50–75 g henkeä kohti.

Hyvä kokonaisuus syntyy esimerkiksi seuraavista juustoista:

Hillokkeet ja chutneyt sopivat juustojen seuraan

Kokeile juustojen seurana esimerkiksi viikunahilloketta, omenahilloa juustoille tai suklaa-mantelichutneyta.

Juustojen oikea tarjoilulämpötila

Kypsytettyjen juustojen maut ja aromit tulevat parhaiten esille, kun juustot ovat lähes huoneenlämpöisiä. Homejuustot sekä muut kypsytetyt juustot tulee ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, noin 1–2 tuntia aikaisemmin. Tuorejuustot nostetaan juustotarjottimelle vasta juuri ennen tarjoilua. Kaikille juustoille tulisi varata omat veitsensä, jotta juustojen eri aromit eivät sekoitu.

Parhaat makuparit juustoille

Juustojen kanssa kannattaa kokeilla yllättäviäkin makuyhdistelmiä perinteisten keksien, hillojen ja hedelmien lisäksi. Miltä kuulostaisi marsipaani, tahini tai lakritsi juustojen seurana?

Katso kaikki makuparit

Juustonystävän illanistujaismenu

  • Täydennä juustolautasta erilaisilla juustoilla täytetyillä, lämpöisillä patongeilla, kuten pizzapatongit tai juusto-yrttivoipatonki
  • Juustojen seurana maistuvat korput ja keksit kuten juustogrissinit, juustokierteet ja nopeat juustokeksit.
  • Raclette valmistuu pöydässä, jolloin vieraat pääsevät itse osallistumaan ruuan valmistamiseen ja nauttimaan juustoisista aromeista.
  • Juustofondue on itsessään sosiaalinen tapahtuma ihmisten kerääntyessä fonduepadan äärelle. Vinkkejä raclette- ja fondueillan järjestämiseen.
  • Syksyisen illanistujaistunnelman takaa juustojen kylkeen huolella valitut ruokajuomat kuten punaviini ja lämmittävä glögi. Vinkkejä viinin valintaan saat oheisesta artikkelista.
  • Myös olut ja kuohuviini toimivat hyvin juustojen kanssa. Opi valitsemaan oikeat juustot oluille ja kuohuviineille.
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›