Näin kuvaat herkullisia ruokakuvia

Miten leivonnaiset ja ruoka-annokset saa näyttämään hyvältä valokuvissa? Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla kuvaat entistä herkullisempia ruokakuvia!

Ruoanlaitto ja leipominen ovat ihania harrastuksia, joista on kiva jakaa makupaloja myös sosiaaliseen mediaan. Mitä herkumpi ja vaikuttavampi annoskuva, sitä paremmin se erottuu massasta ja inspiroi muitakin testaamaan samaa reseptiä. Onnistunut lopputulos ei vaadi järeää kameraa tai studiota, pitkälle pääsee jo muutaman perusniksin avulla. Nappaa puhelin tai kamera käteen ja ota vinkit haltuun!

Suosi luonnonvaloa

Ruokakuvauksen perussääntö numero yksi on käyttää luonnonvaloa. Etsi kotoa paikka, jossa luonnonvaloa on eniten saatavilla ja kuvaa annos siinä, olipa kyseessä ikkunalauta, pöytä tai vaikka lattia. Sammuta myös kattovalo ja muut keinovalot, jotta kuvaan tulee vain yhden väristä valoa.

Luonnonvalon voimakkuutta voi säädellä esimerkiksi verhon avulla. Jos auringonvalo on liian kirkas, vedä verho eteen, se pehmentää valoa. Jos verhoa ei ole, valkoinen paperi valon edessä ajaa saman asian.

Jos luonnonvaloa ei ole saatavilla, testaa, mikä kotisi valoista näyttää sinusta parhaimmalta ja hyödynnä sitä. Vältä silti usean eri värisen valon yhdistämistä kuvassa.

Huomio varjon paikka

Annoksen kuvaussuunta kannattaa valita niin, että varjot lankeavat loogiseen suuntaan. Sivulle tai annoksen taakse jäävä varjo näyttää usein luonnolliselta.

Jos varjo on kova ja tumma, sitä voi pehmentää heijastamalla lisää valoa sitä kohden. Aseta esimerkiksi vaaleaa pahvi, paperi tai valkoinen kirja valoon niin, että sen kautta heijastuu lisää valoa varjokohtaan. Toisaalta, jos tykkäät kovista varjoista ja kontrasteista, kuvaa rohkeasti niitä hyödyntäen!

Esimerkit valon ja varjojen vaikutuksesta kuvaan. Vasemmalla kova valo, oikealla pehmeä.

Herkullisin kuvauskulma tuo esille annoksen muodot

Herkullisin kuvauskulma annokselle kuin annokselle löytyy testaamalla. Perusperiaate on, että oikea kuvauskulma paljastaa ruoan muodot. Esimerkiksi hampurilainen ei näytä suoraan ylhäältäpäin kuvattuna yhtä herkulliselta kuin sivusta. Pizza puolestaan tuo parhaat puolensa esiin juuri ylhäältä päin kuvattuna. 45 asteen kuvakulma on usein miellyttävä, mutta kokeilu kannattaa tässäkin!

Annoksen kuvaaminen kannattaa aloittaa mieluummin liian läheltä kuin kaukaa. Uskalla mennä lähelle annosta ja liiku kameran kanssa kauemmas. Siten näet, mihin asti kuva pysyy kiinnostavana. Kuvan sommittelussa on helpompi edetä läheltä kauas kuin toisin päin.

Kuvassa sama annos kuvattuna kahdesta eri kuvakulmasta: vasemmalla päältä, oikealla sivusta.

Lisää ruoan kiinnostavuutta stailaamalla

Ruokakuvien stailauksen, eli kuvan tyylin viimeistelyn rekvisiitan avulla, tarkoitus on lisätä ruoan kiinnostavuutta. Toisin sanoen stailaus ei saisi viedä huomiota pois ruoasta. Jos tuot kuvaan elementtejä, kuten ruokailuvälineitä tai ainesosia, pidä huolta, etteivät ne varasta huomiota annoksesta.

Tärkeintä on miettiä kuvan taustaa ja sitä, mitä taustalla näkyy. Tasavalkoinen tausta näyttää helposti tylsältä, sen sijaan struktuuri lisää kuvan mielenkiintoa. Kokeile ikkunalautaa, lattiaa tai viltin tai tyynyn päällä kuvaamista.

Astioiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota annoksen ja astian väliseen kontrastiin ja siihen, miten ruoka erottuu lautaselta. Esimerkiksi oranssia keittoa on paljon haastavampi kuvata oranssilta lautaselta, kuin valkoiselta.

Pleittaa annos kerralla kuntoon

Ruoka kannattaa asetella lautaselle kerralla niin, että se miellyttää omaa silmää ja näyttää yhtenäiseltä annokselta. Muista, että joskus murut ja pieni sotku ovat parasta, mitä kuvattavalle annokselle voi sattua.

Öljy ja rasva lisäävät ruoan kiiltoa, mikä näyttää monien silmään herkulliselta. Öljyn lisäksi suola, pippuri tai annokseen soveltuva yrtti tekee annoksesta helposti viimeistellyn näköisen. Lisää mielenkiintoa kuvaan voi tuoda myös ojentuva käsi.

Vinkit parempien ruokakuvien ottamiseen kotona

  1. Suosi luonnonvaloa. Ota kuva paikassa, jossa valoa on eniten.
  2. Säädä valo mielesi mukaiseksi. Himmennä sitä verholla tai heijasta lisävaloa valkoisen paperin avulla.
  3. Valitse kuvakulma, joka tuo esiin ruoan muodot. 45 asteen kuvakulma on usein turvallinen vaihtoehto.
  4. Älä pelkää mennä kameralla lähelle! Aloita kuvan sommittelu läheltä ja etene kauemmaksi, kunnes löydät mielenkiintoisen rajauksen.
  5. Valitse kuvaan mielenkiintoinen tausta, jossa on tekstuuria. Kokeile kuvata ikkunalaudalla, lattialla, viltin päällä – haasta itseäsi!
  6. Pleittaa annos lautaselle, joka korostaa annosta. Asettele annos lautaselle kerralla kunnolla ja viimeistele se esimerkiksi lorauksella öljyä ja ripauksella pippuria