Näin muutat annoskokoja oikein

Kategoriat:

Reseptin annosmäärää muutettaessa on oltava tarkkana. Valio Koekeittiön ruokaohjeet on kokeiltu toimiviksi reseptissä olevilla raaka-ainemäärillä. Jos muutat reseptin annosmäärää, muista seuraavat vinkit.

Annoskokojen muuttaminen leivonnassa

Vaahdotetut taikinat ja hiivataikinat eivät kestä pitkää seisottamista. Se vaikuttaa leivonnaisten rakennetta heikentävästi. Ota siis uunisi koko ja paistamiskapasiteetti huomioon, jos suurennat ohjetta.  Annosmäärän muuttaminen on huomioitava myös paistoajassa sekä paistoastian koossa.

Annoskokojen muuttaminen maustamisessa

Mausteiden määrää ei aina voi suurentaa suoraan kertomalla. Mausteiden käyttö ja annostelu suurissa annosmäärissä vaatii omaa harkintaa, maistelua ja kokemusta. Lisää siis mausteita varoen. Joihinkin ruokiin, kuten keittoihin, kastikkeisiin ja pataruokiin voi lisätä mausteita vielä valmistuksen lopussa.

Annoskokojen muuttaminen ruoanlaitossa

Ruokaohjeiden suurentaminen kertomalla vaatii yleensä ruoanlaittokokemusta. Varmimmin onnistut käyttämällä alkuperäistä Valio Koekeittiössä testattua ruokaohjetta. Voimme vastata ohjeiden laadusta vain alkuperäisessä muodossa.

Älä kuitenkaan säikähdä, sillä useasti ohjeen annoskoon muuttaminen onnistuu ongelmitta. Nauti siis ruoanlaitosta – suuremmallekin porukalle – mutta pidä mielessä antamamme vinkit. Annoskoon muuttaminen vaikuttaa myös paistoastioihin

Kun muutat annosmäärää pienemmäksi tai suuremmaksi Valion resepteissä, vain raaka-aineiden määrät muuttuvat ja valmistusohje pysyy alkuperäisenä. Huomioi tämä esimerkiksi peltien, vuokien tai muiden paistoastioiden tarpeessa sekä määrän että koon osalta. Esimerkiksi kakkupohja, kuivakakku tai vaikkapa pannukakku kuivuu, jos se paistetaan liian suuressa paistoastiassa.