Ilona Köckritz-Perkiö
Valio Koekeittiö
Ruokaohjeet, tuotetestit ja ruokajutut ovat Ilonan sarkaa Valio Koekeittiössä. Koululaisperheen vauhdikas arki siivittää usein helpottavia ideoita ja uskaliaita kokeiluja resepteihin.
Keväisen raparperin raikastama täytekakku on mitä parhain tapa juhlistaa alkanutta kesää tai komistaa kevään juhlapöytää. Valmistit kakun sitten rennoin käsin tai huolellisin ristikkopursotuksin, on maku yhtä herkullinen. Kädet kiinni raparperipuskiin ja leipomaan!
Kun aurinko alkaa helliä luonnon kasvukautta, alkavat maukkaat raparperin varret kurotella kohti taivasta. Niistä valmistuukin tämän kakun päätähti eli raparperitäyte. Raparperin herkullinen maku saa loistaa kuohukermasta ja maukkaasta vaniljarahkasta tehdyn täytteen ja kuorrutteen kanssa. Rahkan ja kerman yhdistelmä kakun kuorrutteena on varsin mainio, sillä hyvän makunsa lisäksi tulee kermakuorrutteesta näin kestävämpi. Se on kermakakuissa valttia varsinkin lämpiminä kesäpäivinä.
Raparperitäytekakku on kokonaisuudessaan hyvin yksinkertainen: viiden munan kakkupohja kahdella täytteellä. Leipojan sormea kuitenkin hieman tarvitaan kakun kostutuksen suhteen, sillä tarkkaa kostukkeen määrää ei tälle kakulle pysty antamaan. Raparperien kosteus vaikuttaa sen verran paljon niistä valmistuvan täytteen kosteuteen. Mitä kosteampi täyte, sen vähemmän kakkulevyjen kostuketta tarvitaan. Siksi kostukkeena käytetyn maitojuoman määrä vaihtelee desilitran molemmin puolin.
Kun täytekakku on täytetty ja se on saanut tekeytyä jääkaapissa yön yli, on jäljellä kuorrutus ja koristelu. Samoilla aineksilla saa tehtyä niin rennon, aaltoilevan kesäkakun kuin ristikkopursotuksilla komeilevan juhlakakun. Levittämällä kuorrutteen kakun pinnalle pursotusten sijaan, on tarvittava kuorrutteen määrä jonkin verran pienempi. Huolellisesti tehty pintojen tasaaminen ennen pursottamista edesauttaa juhlavan kokonaisuuden onnistumista.
Onnistuneen pursotuksen jälkeen ei välttämättä muuta koristelua tarvita, mutta pienten koristevalintojen avulla herkutteilija voi nopealla silmäyksellä tunnistaa kakun makumaailman: muutamat, vedessä liotetut raparperin ohuet kiehkurat paljastavat leivonnaisen pääraaka-aineen.
Anna sesongin täytekakun tuoda kesä kielelle ja kesämielelle!
Lisää ihania reseptejä ja vinkkejä leivontaan löydät seuraavista osioista: