Näin onnistut raparperi­täytekakun teossa

Keväisen raparperin raikastama täytekakku on mitä parhain tapa juhlistaa alkanutta kesää tai komistaa kevään juhlapöytää. Valmistit kakun sitten rennoin käsin tai huolellisin ristikkopursotuksin, on maku yhtä herkullinen. Kädet kiinni raparperipuskiin ja leipomaan!

Hyödynnä sesonkiherkku raparperi

Kun aurinko alkaa helliä luonnon kasvukautta, alkavat maukkaat raparperin varret kurotella kohti taivasta. Niistä valmistuukin tämän kakun päätähti eli raparperitäyte. Raparperin herkullinen maku saa loistaa kuohukermasta ja maukkaasta vaniljarahkasta tehdyn täytteen ja kuorrutteen kanssa. Rahkan ja kerman yhdistelmä kakun kuorrutteena on varsin mainio, sillä hyvän makunsa lisäksi tulee kermakuorrutteesta näin kestävämpi. Se on kermakakuissa valttia varsinkin lämpiminä kesäpäivinä.

Rapareritäytekakun salaisuus piilee kostutuksessa

Raparperitäytekakku on kokonaisuudessaan hyvin yksinkertainen: viiden munan kakkupohja kahdella täytteellä. Leipojan sormea kuitenkin hieman tarvitaan kakun kostutuksen suhteen, sillä tarkkaa kostukkeen määrää ei tälle kakulle pysty antamaan. Raparperien kosteus vaikuttaa sen verran paljon niistä valmistuvan täytteen kosteuteen. Mitä kosteampi täyte, sen vähemmän kakkulevyjen kostuketta tarvitaan. Siksi kostukkeena käytetyn maitojuoman määrä vaihtelee desilitran molemmin puolin.

Rento kesäkakku vai näyttävä juhlakakku?

Kun täytekakku on täytetty ja se on saanut tekeytyä jääkaapissa yön yli, on jäljellä kuorrutus ja koristelu. Samoilla aineksilla saa tehtyä niin rennon, aaltoilevan kesäkakun kuin ristikkopursotuksilla komeilevan juhlakakun. Levittämällä kuorrutteen kakun pinnalle pursotusten sijaan, on tarvittava kuorrutteen määrä jonkin verran pienempi. Huolellisesti tehty pintojen tasaaminen ennen pursottamista edesauttaa juhlavan kokonaisuuden onnistumista.

Ristikkopursotusvideo havainnollistaa, miten pursotus tehdään

Onnistuneen pursotuksen jälkeen ei välttämättä muuta koristelua tarvita, mutta pienten koristevalintojen avulla herkutteilija voi  nopealla silmäyksellä tunnistaa kakun makumaailman: muutamat, vedessä liotetut raparperin ohuet kiehkurat paljastavat leivonnaisen pääraaka-aineen.

Vinkit raparperitäytekakun pursotuksen saloihin

  • Täytä kakku edellisenä päivänä. Tekeytyneen kakun käsittely ja kuorruttaminen on helpompaa. Kuorruta kakku tarjoilupäivänä.
  • Vaahdota kuohukerma ja maustettu rahka yhdessä jääkaappikylminä. Huolehdi, että vaahto on kestävää kulhon pohjasta asti.
  • Pohjusta ja tasaa kakun pinta kauttaaltaan huolellisesti ennen pursotusta.
  • Käytä hyvää pursotinpussia. Valitse tähtitylla Ø 13 cm. Varmista, että välineet ovat puhtaita ja kuivia.
  • Jos teet juhlakakun, harjoitus tekee mestarin. Vinkki: mitä rennommin saat liikkeen etenemään, sen varmemmin onnistut.
  • Älä ole itsellesi liian kriittinen. Oma kädenjälki saa näkyä ja sitä arvostetaan. Silmäänpistävät "virheet" voi peittää lisäkoristein, esim. syötävin kukin, yrtein tai vaikka mansikoin.
Katso resepti
Anna sesongin täytekakun tuoda kesä kielelle ja kesämielelle!

Lisää ihania reseptejä ja vinkkejä leivontaan löydät seuraavista osioista:

Leivonta
Täytekakku kruunaa juhlan