Näin onnistut täydellisen pihvin paistamisessa

Hetki huoneenlämmössä, kuuma pannu, sopivasti mausteita ja tovin vetäytyminen. Hyvän pihvin paistaminen onnistuu kaikilta, kun perusperiaatteet ovat hallussa.

Jokainen voi oppia paistamaan kotikeittiössä täydellisen mehevän pihvin. Kaikki alkaa raaka-aineesta: valitse pihvilihaksi laadukasta ja mureaa lihaa. Sisä- ja ulkofilee toimivat hyvin, samoin possun kassler ja naudan entrecôte. Voit ostaa joko suojakaasuun pakattuja valmispihvejä tai lihatiskiltä juuri sopivaksi leikattuja pihvipaloja. Pihvi voi olla esimerkiksi naudan-, sian-, härän- tai hirvenlihaa.

Sopiva paino pihville on noin 100–150 grammaa. Jos sinulla on kokonainen filee, leikkaa se poikkisyin 2,5–3 sentin paksuisiksi pihveiksi.

Pihvin paistoaika ja muut ohjeet onnistumiseen

  1. Nosta liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Kylmä pihvi jäähdyttää pannu, jolloin liha kuivahtaa helposti.
  2. Muotoile pihvi käsin painelemalla tai lihanuijalla. Kuivaa pinta talouspaperilla ennen paistamista. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Kuumenna pannu. Hyvä valinta on valurautainen tai muu paksupohjainen paistinpannu. Lisää pannulle voita tai voin ja öljyn seosta. Pannu on tarpeeksi kuuma, kun voi lakkaa kuohumasta.
  4. Nosta pihvit pannulle siten, että ympärille jää tyhjää tilaa ainakin puolet pannun pinta-alasta – näin pihvit eivät jäähdytä pannua liikaa. Paistoaika riippuu pihvin paksuudesta, mutta hyvä nyrkkisääntö paistoajaksi on minuutti per sentti – ohut lehtipihvi paistuu noin minuutissa per puoli. Pihvin voi kääntää, kun paistopinta on kauniin ruskea ja lihasneste alkaa helmeillä pihvin pinnalla.
  5. Jos epäröit pihvin kypsyyttä, kokeile painaa sitä sormella: raaka pihvi tuntuu pehmeältä, puolikypsä pehmeän kimmoisalta ja kypsä kimmoisalta.
  6. Naudanlihan voi jättää raa’aksi, jolloin pihvin pinnat vain suljetaan paistamalla pannulla nopeasti molemmin puolin. Sianliha täytyy paistaa aina läpikypsäksi.
  7. Jos pihvit ovat yli 4 senttiä paksuja, paista lihan pinnat kiinni pannulla, kääri pihvi folioon ja nosta noin 150-asteiseen uuniin. Uunissa pihvit kypsyvät noin kuudessa minuutissa puolikypsiksi, ja noin kymmenessä minuutissa kypsiksi. Varmin tulos syntyy, kun paistamisessa käyttää apuna paistolämpömittaria. Löydät eri kypsyysasteiden sisälämpötilat tämän artikkelin lopusta.
  8. Nosta pihvit pannulta lautasille ja anna lihan levätä 5–10 minuuttia, jotta lihasnesteet pysyvät pihvin sisällä. Sitten vain nauttimaan!

Mitä pihvin mausteeksi?

Pihvejä saa valmiiksi marinoituna, mutta ne voi maustaa helposti myös itse. Yksinkertainen marinadi syntyy hapanmaitotuotteista tai sekoittamalla yhteen öljyä ja sitruunamehua tai etikkaa. Lisää mausteeksi esimerkiksi valkosipulia, tuoreita yrttejä ja suolaa ja pippuria. Marinointi vaikuttaa myös lihan rakenteeseen, sillä happo mureuttaa lihaa ja öljy mehevöittää vähärasvaista lihaa.

Kaada marinadi pakastuspussiin ja sujauta liha sinne. Pyörittele, kunnes marinadia on joka puolella lihaa. Anna maustua vähintään tunnin, mieluiten yön yli.

Voit maustaa pihvin myös yksinkertaisesti vain suolalla ja pippurilla, tai lisäämällä paiston aikana pannulle valkosipulinkynsiä ja esimerkiksi tuoretta timjamia tai rosmariinia.

Kokeile näitä pihvireseptejä

Olit sitten talvella hellan tai kesällä grillin ääressä, maukas pihvi valmistuu samoilla periaatteilla. Kokeile näitä lihaisia reseptejä!

Mikä on pihvin oikea sisälämpötila?

  • Naudanliha: Raa’an (raw) pihvin sisälämpötila on alle 54 astetta, puolikypsän (medium) noin 56–58 astetta, läpikypsän (well done) 65 astetta.
  • Porsaanliha: Possu paistetaan aina läpikypsäksi (sisälämpötila 70 astetta).
  • Lampaanliha: Lampaan voi paistaa joko mediumiksi (sisälämpötila 54–58 astetta) tai kypsäksi (sisälämpötila 64–67 astetta).
Sesonki
Marinoi liha mureaksi hapanmaitotuotteilla
Sesonki
Lihan ja kanan grillaus
Sesonki
Kastikkeet ja marinadit grilliruoalle