Hetki huoneenlämmössä, kuuma pannu, sopivasti mausteita ja tovin vetäytyminen. Hyvän pihvin paistaminen onnistuu kaikilta, kun perusperiaatteet ovat hallussa.
Jokainen voi oppia paistamaan kotikeittiössä täydellisen mehevän pihvin. Kaikki alkaa raaka-aineesta: valitse pihvilihaksi laadukasta ja mureaa lihaa. Sisä- ja ulkofilee toimivat hyvin, samoin possun kassler ja naudan entrecôte. Voit ostaa joko suojakaasuun pakattuja valmispihvejä tai lihatiskiltä juuri sopivaksi leikattuja pihvipaloja. Pihvi voi olla esimerkiksi naudan-, sian-, härän- tai hirvenlihaa.
Sopiva paino pihville on noin 100–150 grammaa. Jos sinulla on kokonainen filee, leikkaa se poikkisyin 2,5–3 sentin paksuisiksi pihveiksi.
Pihvejä saa valmiiksi marinoituna, mutta ne voi maustaa helposti myös itse. Yksinkertainen marinadi syntyy hapanmaitotuotteista tai sekoittamalla yhteen öljyä ja sitruunamehua tai etikkaa. Lisää mausteeksi esimerkiksi valkosipulia, tuoreita yrttejä ja suolaa ja pippuria. Marinointi vaikuttaa myös lihan rakenteeseen, sillä happo mureuttaa lihaa ja öljy mehevöittää vähärasvaista lihaa.
Kaada marinadi pakastuspussiin ja sujauta liha sinne. Pyörittele, kunnes marinadia on joka puolella lihaa. Anna maustua vähintään tunnin, mieluiten yön yli.
Voit maustaa pihvin myös yksinkertaisesti vain suolalla ja pippurilla, tai lisäämällä paiston aikana pannulle valkosipulinkynsiä ja esimerkiksi tuoretta timjamia tai rosmariinia.
Olit sitten talvella hellan tai kesällä grillin ääressä, maukas pihvi valmistuu samoilla periaatteilla. Kokeile näitä lihaisia reseptejä!