Näin teet täydellisen piirakkapohjan

Kategoriat:

Makeat ja suolaiset piirakat maistuvat niin arjessa kuin juhlassa. Hyvän piirakan perusta on tietenkin onnistunut pohja. Katso vinkkimme täydellisen piirakkapohjan valmistamiseen.

Vinkit piirakkapohjan leipomiseen

  • Käytä kylmiä aineksia (vesi, voi, munat), jotta taikina pysyy kiinteänä eikä mahdollinen leivinjauhe aktivoidu. Näin valmiin piirakkapohjan koostumuksesta tulee oikeanlainen.
  • Nypi voi ja vehnäjauho murumaiseksi seokseksi mahdollisimman ilmavasti ja nopeasti, ettei piirakkataikinaan muodostu sitkoa.
  • Anna taikinan levätä eli hiljalleen kylmentyä jääkapissa ennen kaulimista. Tällöin taikinan käsittely on helpompaa ja pohjasta tulee mureampi.
  • Piirakkataikinan voi kaulita jauhotetulla pöydällä tai kahden leivinpaperin tai kelmun välissä.
  • Älä levitä kaulittua piirakkapohjaa enää vuokaan nostamisen jälkeen, ettei se vetäydy paistamisen aikana.
  • Pehmeän taikinan voi taputella piirakkavuokaan. Työstä taikinaa kuitenkin mahdollisimman vähän.

Mehevä vai rapea pohja?

Rapea pohja vaatii rasvaa, joka paistuessa rapeuttaa muita aineksia. Kermaviiliä, maitorahkaa tai tuorejuustoa sisältävät pohja ovat puolestaan meheviä.

Miksi piirakkapohja esipaistetaan?

Piirakkapohjaa on hyvä esipaistaa n. 10 minuuttia, jos täyte on kosteaa. Esipaiston ajaksi voit laittaa pohjan päälle leivinpaperin ja sen päälle esim. kuivattuja herneitä (ns. paistoherneitä) tai riisiä. Näin reunat pysyvät siististi paikoillaan.

Pellillinen piirakkaa

Isompi annos piirakkaa on kätevä leipoa uunipellille. Saat pyöreään piirakkavuokaan tehdystä ohjeesta pellillisen, kun teet sen 2–2,5-kertaisena. Suhde riippuu uunin koosta: jos uunisi on 50 cm leveä, tee ohje kaksinkertaisena. Isompi, 60 cm leveä uuni vaatii 2,5-kertaisen reseptin.

Gluteeniton piirakkapohja

Piirakan voi leipoa helposti myös gluteenittomana. Suolaisiin piirakoihin sopii esimerkiksi gluteenittoman tonnikalapiirakan resepti. Makeaan piirakkaan puolestaan voi kokeilla ihanan pehmeää pohjaa gluteenittomasta omenapiirakasta. Gluteenittomana onnistuu myös avopiirakka eli galette.

Makean piirakkapohjan resepti

Valio Koekeittiön helpolla ohjeella teet makean piirakkapohjan, joka sopii kaikkiin makeisiin piirakoihin: mustikkapiirakkaan, omenapiirakkaan, puolukkapiirakkaan ja muihin suosikkeihin. Katso kaikki makeiden piirakkapohjien reseptit Makeat piirakkareseptit -reseptiryhmästä.

Suolaisen piirakkapohjan resepti

Maitorahkasta ja voista syntyy mehevä suolainen piirakkapohja kaikille suolaisille piirakoille, kuten kinkkupiirakalle, kylmäsavulohipiirakalle ja kasvispiirakalle. Katso 100 muuta suolaisten piirakoiden reseptiä Suolaiset piirakkapohjat -reseptiryhmästä.