Anna
Valio Koekeittiö
Reseptejä työkseen kehittelevä Anna ammentaa ideansa ajankohtaisista ruokailmiöistä.
Makeat ja suolaiset piirakat maistuvat niin arjessa kuin juhlassa. Hyvän piirakan perusta on tietenkin onnistunut pohja. Katso vinkkimme täydellisen piirakkapohjan valmistamiseen.
Rapea pohja vaatii rasvaa, joka paistuessa rapeuttaa muita aineksia. Kermaviiliä, maitorahkaa tai tuorejuustoa sisältävät pohja ovat puolestaan meheviä.
Piirakkapohjaa on hyvä esipaistaa n. 10 minuuttia, jos täyte on kosteaa. Esipaiston ajaksi voit laittaa pohjan päälle leivinpaperin ja sen päälle esim. kuivattuja herneitä (ns. paistoherneitä) tai riisiä. Näin reunat pysyvät siististi paikoillaan.
Isompi annos piirakkaa on kätevä leipoa uunipellille. Saat pyöreään piirakkavuokaan tehdystä ohjeesta pellillisen, kun teet sen 2–2,5-kertaisena. Suhde riippuu uunin koosta: jos uunisi on 50 cm leveä, tee ohje kaksinkertaisena. Isompi, 60 cm leveä uuni vaatii 2,5-kertaisen reseptin.
Piirakan voi leipoa helposti myös gluteenittomana. Suolaisiin piirakoihin sopii esimerkiksi gluteenittoman tonnikalapiirakan resepti. Makeaan piirakkaan puolestaan voi kokeilla ihanan pehmeää pohjaa gluteenittomasta omenapiirakasta. Gluteenittomana onnistuu myös avopiirakka eli galette.
Valio Koekeittiön helpolla ohjeella teet makean piirakkapohjan, joka sopii kaikkiin makeisiin piirakoihin: mustikkapiirakkaan, omenapiirakkaan, puolukkapiirakkaan ja muihin suosikkeihin. Katso kaikki makeiden piirakkapohjien reseptit Makeat piirakkareseptit -reseptiryhmästä.
Maitorahkasta ja voista syntyy mehevä suolainen piirakkapohja kaikille suolaisille piirakoille, kuten kinkkupiirakalle, kylmäsavulohipiirakalle ja kasvispiirakalle. Katso 100 muuta suolaisten piirakoiden reseptiä Suolaiset piirakkapohjat -reseptiryhmästä.