Näin teet täydellisen täytekakun

Kaunis täytekakku kruunaa juhlan kuin juhlan. Hyvä täytekakku syntyy mehevästä kakkupohjasta, herkullisista täytteistä ja upeista koristeluista. Näillä vinkeillä täytekakun leipominen onnistuu varmasti.

Erilaiset kakkupohjat

Hyvä pohja on onnistuneen täytekakun perusta. Kolme yleisintä täytekakkupohjaa ovat sokerikakkupohja, sienikakkupohja ja voikakkupohja.

Sokerikakkupohja on kakkupohjista se kaikkein suosituin. Perinteinen sokerikakkupohja soveltuu mainiosti esimerkiksi kesän ensimmäisen mansikkakakun tai muiden kermakakkujen pohjaksi. Helppo nyrkkisääntö sen tekemiseen on mitata kolmeen lasiin silmämääräisesti saman verran munia, sokeria sekä vehnä- ja perunajauhoja. Useimmissa ohjeissa käytetään neljää kananmunaa, jolloin kakusta riittää 10–15 hengelle. Tumman sokerikakkupohjan saa helposti korvaamalla osan jauhoista kaakaojauheella. Kurkkaa oheisesta videosta, miten sokerikakkupohja tehdään.

Sienikakkupohja on sokerikakkupohjaa pehmeämpi ja murenevaisempi. Taikinaan sekoitetaan kiehuvaa vettä, jolloin pohjasta tulee sienimäisen ilmava.

Voikakkupohja on tiiviimpi ja monien mielestä maukkaampi kuin muut täytekakkupohjat. Tiiviin rakenteen ansiosta se soveltuu hyvin kakkuihin, joista tehdään ns. muotokakkuja. Lisäksi niiden rakenne kestää painavampia kakunkoristeita sokerikakku- ja sienikakkupohjia paremmin. Voikakkupohja on esimerkiksi vadelmaisen täytekakun ja sitruuna-mustikkakakun mehevyyden salaisuus. Suklaalla viimeisteltynä voikakkupohja on oiva perusta esimerkiksi tuhdimmalle tryffelikakulle. Pohja kannattaa tehdä etukäteen ja täyttää leipomista seuraavana päivänä.

Gluteeniton kakkupohja syntyy helpoiten perunajauhoista, joita on usein kotona jo valmiiksi. Gluteeniton kakkupohja on tavallista kuohkeampi ja ilmavampi eikä se tarvitse yhtä paljon kostutusta kuin vehnäjauhoista tehty kakkupohja. Parhaan gluteenittoman kakkupohjan saa käyttämällä perunajauhojen kanssa gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta.

Kaikki kakkupohjat voi valmistaa etukäteen ja pakastaa. Pakkaa kakku hyvin ja käytä se 3 - 6 kuukauden sisällä leipomisesta.

Täytekakun kostutus

Yksi tärkeimpiä työvaiheita täytekakkujen teossa on kostuttaminen. Yleispätevän ohjeen mukaan neljän munan kakkupohjalle tarvitaan kaksi desiä kostuketta. Voikakkupohja ei välttämättä kaipaa kostuketta lainkaan, sillä se on itsessään jo niin mehevä. Myös käytettävä täyte vaikuttaa kostukkeen määrään; moussetäyte vaatii enemmän kostuketta kuin itsessään kostea hillo- tai marjasurvostäyte.

Hyvissä ajoin etukäteen täytetty kakku kaipaa kostuketta vähemmän kuin tarjoilupäivän aamuna täytetty. Muista kostuttaa myös kakun reunat ja erityisesti päällimmäinen levy. Tasaisimmin kostuke levittyy pullasudilla, mutta myös lusikkaa voi käyttää.

Täytekakun kostukevaihtoehtoja

  • Maito. Vaniljalla maustettu maito sopii kakkuun kuin kakkuun. Sopiva suhde on 1 tl vaniljasokeria 2 dl maitoa kohti. Käytä laktoositonta Valio Eila® maitojuomaa, niin kakku käy myös laktoosittomille vieraille.
  • Maitokahvi ja kaakao. Suklaisille kakuille sopii mainiosti kostukkeeksi aromikas kahvi tai tuhti kaakaojuoma.
  • Mehu. Vaalean kakkupohjan kostutukseen käy hyvin ananas- tai omenamehu. Punaista mehua ei kannata käyttää, sillä se värjää pohjan. Appelsiini- tai vadelmamehu sopii hyvin suklaakakkujen kostutukseen. Valio Hedelmätarha® täysmehuista löytyy useampi vaihtoehto.
  • Säilykehedelmien liemi. Jos täytät ja koristelet kakun säilykehedelmillä, käytä niiden liemi kakun kostutukseen.
  • Sitruunamehu. Useimpien täytteiden kanssa sopii kostukkeeksi vedellä laimennettu sitruunamehu. Sitruuna tuo raikkautta kakkuun.
  • Limonadi. Sitruunalimonadi sopii hyvin vaaleiden kakkupohjien kostutukseen, appelsiinilimonadi suklaisten kakkujen. Muista makeutettuja kostukkeita käyttäessäsi, että kostukkeen makeus lisää makeutta koko kakkuun.

Kakun täyttäminen

Kakkupohja kannattaa leikata, kostuttaa ja täyttää vasta täysin jäähtyneenä. Täyttäminen kannattaa tehdä vähintään pari tuntia tai mieluiten jo tarjoamista edeltävänä päivänä, jolloin kakku ehtii tekeytyä. Yön yli tekeytynyt kakku on helpompi kuorruttaa ja koristella kuin vasta täytetty. Kasaa kakku suoraan tarjoiluastialle, jotta sitä ei tarvitse enää täytettynä siirrellä.

Neljän munan kakkupohja leikataan useimmiten kolmeen tai neljään osaa. Kostutus tehdään ensin, minkä jälkeen pohjalle levitetään hillo ja kermavaahto viimeisenä. Jos et kuorruta kakkua, vaan teet ns. nakukakun, jätä kakkulevyn reunalle noin sentti tyhjää tilaa. Kun kakku on täytetty, siisti sen reunat ja siirrä tekeytymään jääkaappiin.

Kakun kuorrutus ja koristelu

Kakun kuorrutus ja koristelu tehdään kakun makumaailmaan ja juhlien teemaan sopien. Lue Valion leipomokonsultin ja kondiittorimestari Mika Parviaisen vinkit kakkujen ja leivonnaisten kuorruttamiseen ja koristeluun.