Vanilja on olennainen osa lukemattomia leivonnaisia. Mutta mitä eroa on vaniljalla ja vanilliinilla, entä voiko vaniljatangon korvata vaniljajauheella?
Ripaus vaniljajauhetta tai vaniljatangon siemenet tuovat makeisiin herkkuihin ihanan maun. Mausteena käytettävää vaniljaa saadaan orkidean sukuisesta vanilja-köynnöskasvista, joka on lähtöisin Keski- ja Etelä-Amerikasta ja Karibianmeren saarilta.
Yleisimmin vaniljalajikkeista käytetään Vanilla planifoliaa, josta saadaan suosittua bourbon-vaniljaa. Kun puhutaan aidosta vaniljasta, tarkoitetaan nimenomaan vaniljakasvista saatua aromia, ei laboratoriossa luotua vastinetta, vanilliinia.
Koska vaniljamausteen tuottaminen on työlästä, aito vanilja on myös kallista: vaniljankukka elää vain yhden vuorokauden, jonka aikana jokainen kukka on pölytettävä käsin. Vaniljan raakoja siemenkotia, vaniljatankoja, pitää käsitellä useita kuukausia, kunnes niihin kehittyy leipojien rakastama vaniljan upea maku. Vanilja tunnetaankin maailman toiseksi kalleimpana mausteena sahramin jälkeen.
Aidon vaniljan aromia saa esimerkiksi
Vaniljatangon voi reseptissä korvata usein toisella vaniljatuotteella. Yksi vaniljatanko vastaa suunnilleen:
Vaniljatangon sijasta voi käyttää myös vanilja- tai vanilliinisokeria. Sopiva suhde löytyy parhaiten maistamalla ja kokeilemalla.
Kaupan hyllyllä myydään vaniljasokerin vierellä vanilliinisokeria. Vanilliinisokeri ei ole peräisin aidosta vaniljasta, sillä vanilliini on synteettisesti valmistettu aromi. Luontainen vanilliini on kuitenkin yksi aidon vaniljan aromaattisista yhdisteistä, joten maut ovat samankaltaisia. Vaniljasokerin tunnistaa siitä, että seassa on vaniljatangon mustia hippusia. Vaniljasokerin maku on makea ja pehmeä, vanilliinisokerin hieman terävämpi. Molempia voi käyttää leivontaan samassa suhteessa.
Vaniljan hienostunut maku on olennainen osa monen kahvikakun ja marjapiirakan makua. Se korostaa pikkuleipien lempeää makeutta ja tuo pavlovaan herkän vivahteen. Vanilja maustaa myös perinteiset ja aina maistuvat makeat herkut, kuten vaniljajäätelön tai piirakan päälle kaadettavan vaniljakastikkeen. Kokeile myös suloisia lakritsi-vaniljafudgeja.
Kun haluat vaniljaista makua helposti ja varmasti, kokeile Valion tuttuja, vaniljaisia leivontatuotteita, vaniljakreemiä, maustettu rahka vaniljaa, laktoositonta Valio Viola® vanilja tuorejuustoa ja Oddlygood Bake & Dessert vaniljaa. Kaikki leivontatuotteet sopivat loistavasti vaniljaisiin täytteisiin, pulliin, piirakoihin ja kakkuihin.