Laura Saukkonen
Valio markkinointi
Lauran keittiöstä löytyy aina chiliä, valkosipulia ja juustoa – ja ruoasta ekstraripaus mustapippuria.
Alkuruoaksi parsaa, pääruoaksi lammasta ja jälkkäriksi pashaa. Pääsiäisen ruokalista on selvillä, mutta entäpä viini? Tuleeko lampaan kanssa tarjoilla punaviiniä? Entä mikä olisi sopiva viini parsalle? Kurkkaa tästä viinisuositukset pääsiäisen suosikkiruoille, ja viimeistele ateria viinillä, joka saa makunystyrät laulamaan.
Viini ja ruoka täydentävät tunnetusti toisiaan tuoden esiin molempien parhaat puolet. Siksi myös huolella laitettujen pääsiäisruokien kumppaniksi kannattaa valita juoma, joka viimeistelee makuelämyksen.
Löytyykö pääsiäispöydästäsi parsan ja muiden sesongin vihannesten kanssa tarjoiltavaa lammasta, karitsaa tai kalaa? Entä oletko valmistanut jälkiruoaksi pashaa, juustokakkua tai rahkajälkkärin? Mainiota, tästä löydät valmiit viinisuositukset kaikille näille sekä parille muullekin Valion suositulle pääsiäisreseptille.
Klassinen vaihtoehto pääsiäislampaan kanssa tarjoiltavaksi viiniksi on Espanjan Riojasta tuleva LAN Gran Reserva. Laadukas ja täyteläinen viini toimii niin lampaanpaistin kuin kareenkin kyljessä. Toinen hyvin perinteinen valinta on italialainen Ripasso. Tästä mainio esimerkki on Giuseppe Campagnola Valpolicella Ripasso, joka solmii pehmeällä ja tumman kirsikkaisella maullaan upean liiton yhdessä punaisen lihan kanssa.
Modernimpaan makuun puolestaan sopii laajan makukirjon omaava argentiinalainen Michel Torino Cuma Organic Malbec. Tämä luomuviini toimii paitsi lampaan ja karitsan seuralaisena, myös pääsiäisen moniottelijana.
Pääsiäisen yllättävin, mutta samalla myös herkullisin makupari tarjoillaan karitsanfileen ja rosékuohuvan muodossa. Mont Paral Vintage Rosé Cava Brut kuohuviinin pienet kuplat ja runsas maku ovat kuin tehtyjä karitsan pariksi.
Persoonallisen parsan kumppaniksi sopivat kuivat ja hapokkaat valkoviinit. Tästä mainio esimerkki on saksalainen Graf von Schönborn Riesling Trocken, jonka mausta voi maistaa hapokkuuden lisäksi myös hieman petroolisuutta. Hieman yllättävämpi, mutta ah niin ihana valinta on ranskalainen Pinot Blancin rypäleestä valmistettu Pfaff Pinot Blanc.
Jos lautaselta löytyy sekä kasviksia että kalaa, ihastuttaa lasissa raikas rosé-viini, vaikkapa israelilainen Galil Mountain Rosé, jonka kuiva, raikas ja vadelmainen maku on omiaan nostamaan esiin ruoan parhaat puolet.
Pashat ja rahkajälkiruoat viimeistelevät aterian toki ilman viiniäkin, mutta yhdessä hyvin valitun juoman kanssa makukokemus nousee ihan uudelle tasolle. Jos olet valinnut jälkiruoaksi rahkaa, sopii lasiin italialainen Val d´Oca Millesimato Prosecco Extra Dry, jonka päärynäiset piirteet sointuvat sulavasti yhteen jälkiruoan kanssa.
Pashan makua korostaa mainiosti laadukas crémant, vaikkapa hapokas ja kypsän sitruksinen Pfaff Crémant d´Alsace Blanc de Blancs Brut.
Lammaspataa, sitruunarisottoa, lehtikaali-parsacaesaria, appelsiini-rosmariiniankkaa ja vaikka mitä muuta. Valitsimme kahdeksalle suositulle pääsiäisreseptillemme valmiit viiniehdotukset, joilla et voi mennä vikaan. Kokeile ja ihastu!
Viinisuositukset on laadittu yhteistyössä Amkan viiniasiantuntija Niklas Andbergin kanssa.