Pakastamalla voit säilöä kesän satoa ja vähentää ruokahävikkiä. Mutta mitä kaikkea voi pakastaa ja kuinka pitkäksi aikaa? Entä, mitä pakastaessa on hyvä huomioida? Tässä vastaukset yleisimpiin pakastuskysymyksiin.
Pakastaminen on oiva tapa säilöä kesän satoa marjoista kasviksiin ja sieniin. Lisäksi pakastimeen kannattaa säilöä muukin ruoka ja raaka-aineet, jotka muuten pilaantuisivat tai jäisivät käyttämättä. Kun raaka-aineen pakastaa tuoreena, se säilyy käytettävänä vielä pitkään.
Pakastimeen voi käytännössä säilöä melkein mitä vain: marjoja, kasviksia, tuoreita yrttejä, lihaa, kanaa, kalaa, leipää ja leivonnaisia. Myös leivonnassa käytettäviä raaka-aineita, kuten kermaa, voi tarvittaessa pakastaa tulevia leivontahetkiä varten.
Pakasta raaka-aineet tai valmis ruoka puhtaaseen, tiiviiseen ja kestävään pakkaukseen, esimerkiksi muovirasiaan tai pakastepussiin. Tiivis pakkaus varmistaa, ettei ruoka kuivu, ja että aromit säilyvät eivätkä siirry muihin pakastimessa oleviin ruokiin. Parhaita pakkauksia ovat pienet ja litteät rasiat tai pussit, joiden sisältö jäätyy mahdollisimman nopeasti.
Anna ruoan jäähtyä hyvin ennen pakastamista. Jos pakastat isoa määrää satokauden antimia kuten marjoja, käytä pakastimen pakastustoimintoa, joka säätää lämpötilan alhaisemmaksi. Paina toiminto päälle jo hyvissä ajoin, esimerkiksi edellisenä päivänä.
Parhaiten pakastaminen onnistuu, kun tuotteet jäätyvät mahdollisimman nopeasti: silloin muodostuvat jääkiteet ovat pienempiä ja raaka-aineen koostumus säilyy mahdollisimman paljon tuoreen kaltaisena.
Leipomuksia voi ja kannattaa pakastaa, jos pullaa tai kahvikakkua tuli tehtyä yli tarpeen, tai jos haluat helpottaa juhlien valmistelua leipomalla osan tarjoiluista etukäteen. Pakastimeen voi säilöä kakkupohjia, pullia, keksejä, peltikakkuja, muffineja sekä suolaisia ja makeita piirakoita. Voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset kannattaa sen sijaan syödä tuoreena pakastamisen sijaan.
Myös juustokakun voi hyvin pakastaa muovipussiin käärittynä. Samoin täytekakkupohja kannattaa kääriä ennen pakastamista kelmuun tai sulkea tiiviisti muovipussiin. Täytekakun täytteet ja kuorrutteet kannattaa kuitenkin tehdä vasta sulatuksen jälkeen ennen tarjoilua, sillä niiden rakenne ja ulkonäkö voivat kärsiä pakastimessa. Porkkanakakun voi sen sijaan pakastaa myös kuorrutettuna ja täytettynä.
Taikinan pakastaminen on hyvä keino varmistaa, että kahvihetkeen tai vieraille saa uunituoreita leivonnaisia. Keksitaikinan voi muotoilla pötköksi ennen pakastamista, jolloin siitä on helppo leikata ja muotoilla keksit pellille. Hiivalla kohotetut pullat ja leivät voi pakastaa ennen kohottamista. Myös monet piirakkataikinat, kuten murotaikina, sopivat hyvin pakastettavaksi.
Mikään tuote tai raaka-aine ei parane pakastimessa, eikä pakastaminen tuhoa bakteereja, mutta se estää niitä toimimasta. Tarkista tästä listasta, kauanko esimerkiksi pakastettu liha, marjat ja leivonnaiset säilyvät.
Pääsääntöisesti pakastetut elintarvikkeet kannattaa sulattaa nopeasti ja käyttää saman tien, sillä sulatusvaiheessa ruoan mikrobit alkavat taas kasvaa ja lisääntyä. Kala ja liha kannattaa sulattaa jääkaapissa. Myös kakut ja muut leivonnaiset säilyttävät rakenteensa parhaiten, kun niiden antaa sulaa jääkaapissa.
Muista, ettei kerran pakastettuja tuotteita saa pakastaa enää uudelleen, ellei niitä kypsennä välissä. Uudelleenpakastaminen lisää entisestään mikrobeja ja ruoan pilaantumisen riskiä.