Pakastaminen vähentää hävikkiä ja auttaa juhlavalmisteluissa

Pakastamalla voit säilöä kesän satoa ja vähentää ruokahävikkiä. Mutta mitä kaikkea voi pakastaa ja kuinka pitkäksi aikaa? Entä, mitä pakastaessa on hyvä huomioida? Tässä vastaukset yleisimpiin pakastuskysymyksiin.

Pakastaminen on oiva tapa säilöä kesän satoa marjoista kasviksiin ja sieniin. Lisäksi pakastimeen kannattaa säilöä muukin ruoka ja raaka-aineet, jotka muuten pilaantuisivat tai jäisivät käyttämättä. Kun raaka-aineen pakastaa tuoreena, se säilyy käytettävänä vielä pitkään.

Pakastimeen voi käytännössä säilöä melkein mitä vain: marjoja, kasviksia, tuoreita yrttejä, lihaa, kanaa, kalaa, leipää ja leivonnaisia. Myös leivonnassa käytettäviä raaka-aineita, kuten kermaa, voi tarvittaessa pakastaa tulevia leivontahetkiä varten.

Mikä on paras tapa pakastaa?

Pakasta raaka-aineet tai valmis ruoka puhtaaseen, tiiviiseen ja kestävään pakkaukseen, esimerkiksi muovirasiaan tai pakastepussiin. Tiivis pakkaus varmistaa, ettei ruoka kuivu, ja että aromit säilyvät eivätkä siirry muihin pakastimessa oleviin ruokiin. Parhaita pakkauksia ovat pienet ja litteät rasiat tai pussit, joiden sisältö jäätyy mahdollisimman nopeasti.

Anna ruoan jäähtyä hyvin ennen pakastamista. Jos pakastat isoa määrää satokauden antimia kuten marjoja, käytä pakastimen pakastustoimintoa, joka säätää lämpötilan alhaisemmaksi. Paina toiminto päälle jo hyvissä ajoin, esimerkiksi edellisenä päivänä.

Parhaiten pakastaminen onnistuu, kun tuotteet jäätyvät mahdollisimman nopeasti: silloin muodostuvat jääkiteet ovat pienempiä ja raaka-aineen koostumus säilyy mahdollisimman paljon tuoreen kaltaisena.

Pullat, kahvikakut ja muffinit säilyvät pakastimessa

Leipomuksia voi ja kannattaa pakastaa, jos pullaa tai kahvikakkua tuli tehtyä yli tarpeen, tai jos haluat helpottaa juhlien valmistelua leipomalla osan tarjoiluista etukäteen. Pakastimeen voi säilöä kakkupohjia, pullia, keksejä, peltikakkuja, muffineja sekä suolaisia ja makeita piirakoita. Voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset kannattaa sen sijaan syödä tuoreena pakastamisen sijaan.

Myös juustokakun voi hyvin pakastaa muovipussiin käärittynä. Samoin täytekakkupohja kannattaa kääriä ennen pakastamista kelmuun tai sulkea tiiviisti muovipussiin. Täytekakun täytteet ja kuorrutteet kannattaa kuitenkin tehdä vasta sulatuksen jälkeen ennen tarjoilua, sillä niiden rakenne ja ulkonäkö voivat kärsiä pakastimessa. Porkkanakakun voi sen sijaan pakastaa myös kuorrutettuna ja täytettynä.

Myös taikinaa voi pakastaa

Taikinan pakastaminen on hyvä keino varmistaa, että kahvihetkeen tai vieraille saa uunituoreita leivonnaisia. Keksitaikinan voi muotoilla pötköksi ennen pakastamista, jolloin siitä on helppo leikata ja muotoilla keksit pellille. Hiivalla kohotetut pullat ja leivät voi pakastaa ennen kohottamista. Myös monet piirakkataikinat, kuten murotaikina, sopivat hyvin pakastettavaksi.

Kauanko raaka-aineet säilyvät pakastimessa?

Mikään tuote tai raaka-aine ei parane pakastimessa, eikä pakastaminen tuhoa bakteereja, mutta se estää niitä toimimasta. Tarkista tästä listasta, kauanko esimerkiksi pakastettu liha, marjat ja leivonnaiset säilyvät.

Raaka-aineen arvioitu säilymisaika pakastimessa:

  • Marjat 1–2 vuotta
  • Yrtit 1 vuosi
  • Maito ja kerma 2 kk
  • Naudanliha 6–9 kk
  • Lampaanliha 8–10 kk
  • Sianliha 3–6 kk
  • Broileri 3–6 kk
  • Jauheliha 2–3 kk
  • Tuore kala 1–2 kk
  • Leipä 1–3 kk
  • Pullat 3–6 kk
  • Rasvaiset leivonnaiset 2–3 kk

Pakastettujen ruokien sulatus

Pääsääntöisesti pakastetut elintarvikkeet kannattaa sulattaa nopeasti ja käyttää saman tien, sillä sulatusvaiheessa ruoan mikrobit alkavat taas kasvaa ja lisääntyä. Kala ja liha kannattaa sulattaa jääkaapissa. Myös kakut ja muut leivonnaiset säilyttävät rakenteensa parhaiten, kun niiden antaa sulaa jääkaapissa.

Muista, ettei kerran pakastettuja tuotteita saa pakastaa enää uudelleen, ellei niitä kypsennä välissä. Uudelleenpakastaminen lisää entisestään mikrobeja ja ruoan pilaantumisen riskiä.

Marjojen pakastaminen - näin onnistut

  1. Pakasta marjat aina mahdollisimman pian poimimisen jälkeen.
  2. Valitse pakastettavaksi vain ensiluokkaiset marjat, sillä yksikin pilaantunut marja voi pilata koko rasian tai pussin sisällön.
  3. Pehmeäpintaiset marjat, kuten vadelmat, mansikat ja lakat, kannattaa pakastaa pakastusrasioissa. Mustikat, puolukat ja muut kovapintaiset marjat säilyttävät rakenteensa myös pakastuspusseissa. Myös marjasoseet voi pakastaa pusseissa.
  4. Sokeria auttaa säilyttämään mansikoiden, vadelmien, lakkojen ja muiden pehmeiden marjojen maun, värin, rakenteen ja vitamiinit. Sopiva määrä on noin 0,5–1 dl sokeria marjalitraa kohden. Kovapintaiset marjat säilyvät myös ilman sokeria.
  5. Marjojen sulatus onnistuu kätevästi mikroaaltouunin sulatusteholla. Mitä nopeammin sulatat marjat, sitä vähemmän niistä ehtii tuhoutua C-vitamiinia.

Muista pakastimen sulatus

  • Pakastin on hyvä sulattaa vähintään kerran vuodessa ja viimeistään silloin, kun sen pinnat ovat huurteen peitossa.
  • Paras aika on pakkassäällä, kun pakasteet säilyvät ulkona sulatuksen ja pesun ajan.
  • Kun pakastimesta on sulanut kaikki jää, pese ja kuivaa pinnat. Imuroi pölyt pakastimen jäähdytyskoneistosta. Kylmennä pakastin uudelleen ja nosta säilytettävät pakasteet takaisin, kun lämpötila on −18 astetta.