Parempaa pataruokaa – näillä vinkeillä onnistut

Pataruokien suosio perustuu pitkälti niiden helppotekoisuuteen: kokkia tarvitaan alussa, ja sen jälkeen maut tekeytyvät kuin itsestään. Paras lopputulos syntyy, kun haudutat padan sesongin raaka-aineista.

Pataruokaa uunissa vai liedellä? Vaihtoehdoille on omat kannattajansa, mutta varmaa on, että maistuva lopputulos syntyy molemmissa. Uunissa muhivat pataruoat valmistetaan joko kannellisessa padassa tai uunivuoassa, joka on peitetty foliolla. Liedellä valmistusastiaksi sopii kannellinen iso kattila, valurautapata tai emalipata.

Suosittuja pataruokia

Maistuisiko hirvipata, palapaisti tai hienostunut kukkoa viinissä? Tästä löydät reseptit moneen suomalaisten suosikkiin. Pataruokaa kannattaa tehdä kerralla isompi määrä, koska valmistuminen ottaa oman aikansa. Mehevä pata sopii kuitenkin myös pienelle perheelle, sillä maku usein vain paranee säilytyksen myötä.

Pataruoan ainekset ja vinkkejä valmistukseen

Pataruoan perustana ovat makua ja väriä antavat juurekset sekä haudutusta vaativa liha ja maukas liemi.

  • Kasvikset ja juurekset: Kasvikset on hyvä jättää isommiksi paloiksi, kun valmistetaan pidempään kypsyvää pataruokaa, sillä silloin ne eivät hajoa hauduttaessa. Juurekset, esim. punajuuri vaativat pidemmän kypsymisajan.
  • Edulliset ruhonosat: Edulliset ruhonosat vaativat pitkää kypsytysaikaa matalalla lämmöllä, kuten parhaimmat pataruoat yleensäkin. Jos liha valmistetaan luineen, se on toki työläämpää valmistaa, mutta luun ansiosta liha on myös maukkampaa. Luu kannattaa laittaa haudutuksen ajaksi pataan tuomaan makua ja poistaa ennen tarjoilua. Kaikki liha on hyvä leikata ns. haarukkapaloiksi, jolloin syöminen on mukavampaa.
  • Liemi: Pataruokaa valmistaessa kannattaa ensin keskittyä padan makuihin ja saada niistä voimakkaita. Loppuvaiheessa makuja voi tasoittaa kermoilla, smetanalla tai Valio Viola® tuorejuustoilla ja luoda maukkaan täyteläisen liemen. Smetana ja kerma tuovat pyöreyttä patojen syviin makuihin. Pienikin nokare smetanaa tuo rasvaisuutensa ansiosta pataan makua ja täyteläisyyttä.
  • Lisukkeet: Patojen lisukkeena tarjotaan usein riisiä, perunaa tai perunamuusia tai leipää.

Helpot ja nopeat pataruoat

Vikkelästi valmiit padat valmistetaan nopeasti kypsyvistä raaka-aineista kuten kanasta. Kokeile slaavilaista kanapataa, jota tarvitsee hauduttaa vain vartin verran. Mausteita ja maailman makuja pöytään tuo meksikolainen kanapata. Jo valmiiksi mureista lihanosista hautuu myös nopeasti hyvää, esimerkiksi porsaan ulkofileestä syntyy mehevä metsästäjän possupata. Ja muista, että herkullinen pata syntyy myös ilman lihaa. Kasvispatavinkkimme on näyttävä ja täyttävä slaavilainen Mifu pata.

Vinkki!

Pataruoka jopa paranee säilytyksessä ja maistuu myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. Pataruokaa voi myös pakastaa sopivassa annoskoossa, josta on helppo lämmittää nopea arkiruoka.

Papan hirvipata haudutetaan kaikessa rauhassa

Perinteinen hirvipata on ruoka, joka vie suoraan lapsuusmuistoihin. Valio Koekeittiön Annan perheessä hirvipata oli nimenomaan metsässä viihtyneen papan bravuuri.

Jos olet etsinyt vanhanajan riistareseptiä yksinkertaisilla mausteilla, tässä on sellainen. Hartaudella haudutettu hirvipata on toimiva perusresepti, jossa hirvenliha on pääosassa.

– Reseptin juju on liemessä, johon pappa tapasi laittaa olutta. Oluesta tulee liemeen täyteläinen maku, kun lihalientä ei käytetä, Valio Koekeittiön Anna kertoo.

Mikä on onnistuneen hirvipadan salaisuus?

Hirvenliha on luontaisesti vähärasvaista, joten se saa ohjeessa seurakseen rasvaisempaa siankylkeä. Mitä muita niksejä papalla oli hihassaan?

– Liemeen tuleva olut oli hyvä keksintö. Ei myöskään kannata kitsastella voissa, Anna vinkkaa.

– Hirvipata on helppo tehdä, mutta siinä ei ole oikopolkuja. Pataa kannattaa oikeasti kypsentää pidempään, sillä hirvenliha mureutuu ja pehmenee vasta pitkän hauduttelun jälkeen.

Sukureseptin jäljillä

Annan pappa nautti metsässä liikkumisesta ja koko ikänsä hän sitä tekikin. Metsässä liikkuessa tuli tutuksi parhaat sieni- ja marjapaikat ja metsästysporukkaan kuulumisen myötä hirvenlihaa oli saatavilla säännöllisesti.

Hirvipadan valmistusta Anna oli lapsena seurannut vierestä ja reseptin pääkohdat muistuivatkin helposti mieleen. Reseptin viimeinen silaus syntyi kyselemällä muistikuvia papan pataruoasta sukulaisilta. Papan hirvipataan liittyi selvästi monella hyviä muistoja ja kaikki tiesivät heti, mistä ruoasta puhutaan.

– Pappa selvästi nautti siitä, että hänen valmistamansa hirvipata maistui koko perheelle, Anna muistelee.

– Meitä lapsia taas kutkutti ajatus siitä, että saimme luvan kanssa maistaa olutta liemen mukana. Ehkä hetki tuntui erityiseltä siksikin, että koko perhe oli yhdessä ruoan äärellä.

Anna kannustaakin kyselemään ja keräämään oman suvun reseptejä talteen niin kauan kuin se vielä onnistuu. Kysellään isovanhemmilta, miten juuri ne oman mummon lihapullat tai imelletty perunalaatikko tehdään. Tai mikä on isän kalakeiton salaisuus. Lapsuudessa koetut makumuistot ovat todella vahvoja ja ovat lohturuokaa parhaimmillaan. Näin on myös mahdollista siirtää oman suvun ruokaperinteitä eteenpäin.