Parempaa pataruokaa – näillä vinkeillä onnistut

Pataruokien suosio perustuu pitkälti niiden helppotekoisuuteen. Alussa tehdään käytännössä kaikki työ ja sen jälkeen annetaan ajan ja lämmön hoitaa loput. Pataruokien haudutus vapauttaa herkulliset aromit maittavaksi kokonaisuudeksi, kun raaka-aineet muhivat kannen alla. Pitkä valmistusaika vapauttaa kokin muihin askareisiin.

Pataruokien valmistus

Pataruokaa kannattaa tehdä kerralla isompi määrä, koska herkullisen pataruoan valmistuminen ottaa aikansa. Pataruoka sopii valmistettavaksi kuitenkin myös pienelle perheelle, sillä pataruoka usein vain paranee säilytyksen myötä ja maut mehevöityvät seuraavana päivänä lämmitettynä.

Pataruoka uunissa

Uunissa muhivat pataruoat valmistetaan joko kannellisessa padassa tai uunivuoassa foliosta tehdyn kannen kanssa tai uunivuoassa, joka on peitetty foliolla.

Pataruoka liedellä

Pataruokia voi valmistaa myös liedellä. Silloin valmistusastiaksi sopii kannellinen, iso kattila, valurautapata tai emalipata.

Pataruoan ainekset ja vinkkejä valmistukseen

Pataruoan perustana ovat makua ja väriä antavat juurekset sekä haudutusta vaativa liha ja maukas liemi.

 • Kasvikset ja juurekset: Kasvikset on hyvä jättää isommiksi paloiksi, kun valmistetaan pidempään kypsyvää pataruokaa, sillä silloin ne eivät hajoa hauduttaessa. Juurekset, esim. punajuuri vaativat pidemmän kypsymisajan.
 • Edulliset ruhonosat: Edulliset ruhonosat vaativat pitkää kypsytysaikaa matalalla lämmöllä, kuten parhaimmat pataruoat yleensäkin. Jos liha valmistetaan luineen, se on toki työläämpää valmistaa, mutta luun ansiosta liha on myös maukkampaa. Luu kannattaa laittaa haudutuksen ajaksi pataan tuomaan makua ja poistaa ennen tarjoilua. Kaikki liha on hyvä leikata ns. haarukkapaloiksi, jolloin syöminen on mukavampaa.
 • Liemi: Pataruokaa valmistaessa kannattaa ensin keskittyä padan makuihin ja saada niistä voimakkaita. Loppuvaiheessa makuja voi tasoittaa kermoilla, smetanalla tai Valio Viola® tuorejuustoilla ja luoda maukkaan täyteläisen liemen. Smetana ja kerma tuovat pyöreyttä patojen syviin makuihin. Pienikin nokare smetanaa tuo rasvaisuutensa ansiosta pataan makua ja täyteläisyyttä.
 • Lisukkeet: Patojen lisukkeena tarjotaan usein riisiä, perunaa tai perunamuusia tai leipää. Valio Koekeittiön suosikkileipäohjeet patojen kanssa nautittavaksi:

Pataruoka ohje – miten haudutan hyvää?

 1. Hae pata kaapista.
 2. Ota kaikki pataruoan raaka-aineet pöydälle.
 3. Paloittele juurekset ja liha sopiviksi palasiksi. Pataruokien palat ovat usein suupalaa suurempia, sillä pitkä kypsytys mehevöittää ne makoisaksi.
 4. Laita kaikki ainekset yhteen pataan. Nestettä on hyvä olla sen verran, että raaka-aineet juuri ja juuri peittyvät. Jos käytät maitotuotteita liemen mehevöittämiseen, lisää ne vasta lopussa.
 5. Laita kansi padan päälle ja anna ajan tehdä tehtävänsä. Pataruoan haudutus on mehevän maun salaisuus.
 6. Pohdi, mitä ehditkään tehdä padan valmistumisen aikana? Parin tunnin pata antaa aikaa ulkoiluun ja puolen tunnin pata vaikka korttipelille.
 7. Testaa juuresten ja lihan kypsyys haarukalla. Tarkista liemen maku.
 8. Lisää maitotuotteet liemen joukkoon, sekoita ja anna lämmetä.
 9. Kata pöytä ja kutsu ihmiset syömään.

Vinkki!

Pataruoka jopa paranee säilytyksessä ja maistuu myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. Pataruokaa voi myös pakastaa sopivassa annoskoossa, josta on helppo lämmittää nopea arkiruoka.

Parhaat pataruokareseptit

Helpot ja nopeat pataruoat

Nopeasti kypsyvät padat valmistetaan nopeasti kypsyvistä raaka-aineista kuten kanasta. Kokeile slaavilaista kanapataa, jota tarvitsee hauduttaa vain vartin verran. Jo valmiiksi mureista lihanosista hautuu myös nopeasti hyvää, esimerkiksi porsaan ulkofileestä syntyy mehevä metsästäjän possupata. Pata syntyy myös ilman lihaa. Kasvispatavinkkimme on näyttävä ja täyttävä slaavilainen Mifu pata. Mausteita ja maailman makuja pöytään tuo meksikolainen kanapata.

Alle puolen tunnin padat

Noin tunnin haudutusta vaativat padat

Pitkään haudutettu pataruoka