Laura Saukkonen
Valio markkinointi
Lauran keittiöstä löytyy aina chiliä, valkosipulia ja juustoa – ja ruoasta ekstraripaus mustapippuria.
Retkeily on mukavaa, kun mukana on hyvät eväät. Näillä resepteillä valmistat herkullista retkiruokaa nuotiolla tai retkikeittimellä — olipa kyseessä päiväretki tai pidempi vaellus.
Hyvät eväät kruunaavat retken. Nämä reseptit sopivat mainiosti päivän tai parin retkille ja miksei pidemmillekin vaelluksille, jos kuivatat osan raaka-aineista artikkelin lopusta löytyviä vinkkejä noudattaen.
Retkellä ruoka valmistuu nuotiolla tai retkikeittimellä, kuten Trangialla. Kokeile sujauttaa grillimakkara tällä kertaa pastaan, kypsennä uudet perunat folion sisällä nuotiossa tai valmista herkullinen sienirisotto joko tuoreista tai kuivatetuista sienistä. Jos teet ruokaa nuotiolla, muista tarkistaa voimassa olevat metsäpalovaroitukset ennen nuotion sytyttämistä.
Älä unohda kunnon jälkiruokaa! Kun kotona tekee pieniä esivalmisteluja, jälkiruokien valmistus on helppoa myös retkellä. Mittaa raaka-aineet valmiiksi, sekoita kuivat aineet ja pakkaa mukaan paistamiseen tarvittavat välineet (kuten lasta lettujen kääntämiseen). Jos olet lähdössä päiväretkelle, voit tehdä esimerkiksi tikkupullien taikinan jo kokonaan valmiiksi kotona.
Haluatko syödä hyvin myös useamman päivän vaelluksella? Päiväretkelle voi ottaa mukaan melkeinpä mitä vain, mutta useamman päivän vaellus vaatii jo suunnittelua. Mitkä raaka-aineet säilyvät ilman jääkaappia useamman päivän? Entä, miten aterian ainekset saisi mahdollisimman kevyeen muotoon?
Jos ruokaa haluaa tehdä itse myös retkellä, kannattaa helposti pilaantuvat ja paljon nestettä, eli painoa, sisältävät ainekset kuivata. Kuivaus poistaa ruoasta kosteuden, jolloin ruoka säilyy paremmin. Lisäksi nesteen poistaminen vähentää raaka-aineen painoa ja tilavuutta, mikä on hyödyksi erityisesti pidemmillä vaelluksilla. Kuivaaminen ei vaikuta juurikaan ruoan makuun, väriin tai ravintoarvoihin.
Mitä sitten voi kuivata? Melkeinpä kaikkea! Kuivaus sopii muun muassa marjoille, hedelmille, juureksille, tomaattisoseelle, hernekeitolle, kananmunalle sekä vähärasvaiselle lihalle ja juustoille. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei rasva kuiva vaan jää kuivattavan tuotteen pinnalle. Siksi kuivattavaksi on hyvä valita aina mahdollisimman vähärasvainen vaihtoehto. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota raaka-aineen tuoreuteen: mitä tuoreempana tuote on kuivattu, sitä paremmin se säilyy.
Kuivattu ruoka on ennallistettuna myös samassa muodossa kuin ennen kuivatusta: kypsennystä vaativat raaka-aineet pitää kypsentää kuivatuksesta huolimatta. Siksi pitkän kypsennyksen vaativat ainekset, kuten juurekset, kannattaa esikypsentää jo ennen kuivausta.
Kuivatut raaka-aineet ennallistetaan vedessä liottamalla. Liottamiseen käy esimerkiksi vesitiivis rasia tai isosuinen pullo. Talvella kannattaa käyttää ruokatermosta, joka estää nesteen jäätymisen. Ennallistumiseen kuluva aika riippuu raaka-aineesta, mutta hyvä nyrkkisääntö on laittaa seuraavan aterian ainekset likoamaan edellisellä aterialla (lounaan aamupalalla, päivällisen lounaalla ja niin edelleen).
Vinkki! Jos kuivaat jauhelihan, paprikan, herneitä ja sipulia, voi vaelluksella valmistaa esimerkiksi alusta saakka itse valmistetun italianpadan. Monia raaka-aineita, kuten sieniä, marjoja ja lihaa, voi ostaa suuremmista marketeista myös valmiiksi kuivattuna.
Jäätelöä kahviin tai lettujen kaveriksi? Kyllä vain! Jäätelö säilyy termospullossa helposti parikin tuntia. Säilyvyyttä voi parantaa entisestään viilentämällä termospullon etukäteen: laita avonainen termospullo hetkeksi pakastimeen tai viilennä pullo kylmällä vedellä.
Kuuma päivä, kylmä juoma. Kuulostaako mahdottomalta? Jäädytä ennen retkeä vesipullo tai pari ja pakkaa juomat (sekä viileää säilytystä tarvitsevat ruoat) jäädytettyjen vesipullojen kanssa termokassiin. Jäädytetyt vesipullot pitävät juomia kylmänä säästä riippuen useita tunteja.
Maistuisiko retkellä kunnon maitokahvi tai murot maidolla? Retkelle kannattaa ottaa mukaan kevyttä ja nopeasti nesteeseen imeytyvää maitojauhetta tai avaamattomana huoneenlämmössä säilyvää UHT-käsiteltyä kevytmaitojuomaa. Vegaaniseen ruokavalioon sopii Valio Oddlygood® Barista kaurajuoma.