Vinkit parempiin retkieväisiin

Retkeily on mukavaa, kun mukana on hyvät eväät. Näillä resepteillä valmistat herkullista retkiruokaa nuotiolla tai retkikeittimellä — olipa kyseessä päiväretki tai pidempi vaellus.

Hyvät eväät kruunaavat retken. Nämä reseptit sopivat mainiosti päivän tai parin retkille ja miksei pidemmillekin vaelluksille, jos kuivatat osan raaka-aineista artikkelin lopusta löytyviä vinkkejä noudattaen.

Retkiruokia nuotiolla ja Trangialla

Retkellä ruoka valmistuu nuotiolla tai retkikeittimellä, kuten Trangialla. Kokeile sujauttaa grillimakkara tällä kertaa pastaan, kypsennä uudet perunat folion sisällä nuotiossa tai valmista herkullinen sienirisotto joko tuoreista tai kuivatetuista sienistä. Jos teet ruokaa nuotiolla, muista tarkistaa voimassa olevat metsäpalovaroitukset ennen nuotion sytyttämistä.

Jälkiruokia retkelle

Älä unohda kunnon jälkiruokaa! Kun kotona tekee pieniä esivalmisteluja, jälkiruokien valmistus on helppoa myös retkellä. Mittaa raaka-aineet valmiiksi, sekoita kuivat aineet ja pakkaa mukaan paistamiseen tarvittavat välineet (kuten lasta lettujen kääntämiseen). Jos olet lähdössä päiväretkelle, voit tehdä esimerkiksi tikkupullien taikinan jo kokonaan valmiiksi kotona.

Parempaa retkiruokaa kuivaamalla

Haluatko syödä hyvin myös useamman päivän vaelluksella? Päiväretkelle voi ottaa mukaan melkeinpä mitä vain, mutta useamman päivän vaellus vaatii jo suunnittelua. Mitkä raaka-aineet säilyvät ilman jääkaappia useamman päivän? Entä, miten aterian ainekset saisi mahdollisimman kevyeen muotoon?

Jos ruokaa haluaa tehdä itse myös retkellä, kannattaa helposti pilaantuvat ja paljon nestettä, eli painoa, sisältävät ainekset kuivata. Kuivaus poistaa ruoasta kosteuden, jolloin ruoka säilyy paremmin. Lisäksi nesteen poistaminen vähentää raaka-aineen painoa ja tilavuutta, mikä on hyödyksi erityisesti pidemmillä vaelluksilla. Kuivaaminen ei vaikuta juurikaan ruoan makuun, väriin tai ravintoarvoihin.

Mitä sitten voi kuivata? Melkeinpä kaikkea! Kuivaus sopii muun muassa marjoille, hedelmille, juureksille, tomaattisoseelle, hernekeitolle, kananmunalle sekä vähärasvaiselle lihalle ja juustoille. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei rasva kuiva vaan jää kuivattavan tuotteen pinnalle. Siksi kuivattavaksi on hyvä valita aina mahdollisimman vähärasvainen vaihtoehto. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota raaka-aineen tuoreuteen: mitä tuoreempana tuote on kuivattu, sitä paremmin se säilyy.

Kuivattu ruoka on ennallistettuna myös samassa muodossa kuin ennen kuivatusta: kypsennystä vaativat raaka-aineet pitää kypsentää kuivatuksesta huolimatta. Siksi pitkän kypsennyksen vaativat ainekset, kuten juurekset, kannattaa esikypsentää jo ennen kuivausta.

Kuivatut raaka-aineet ennallistetaan vedessä liottamalla. Liottamiseen käy esimerkiksi vesitiivis rasia tai isosuinen pullo. Talvella kannattaa käyttää ruokatermosta, joka estää nesteen jäätymisen. Ennallistumiseen kuluva aika riippuu raaka-aineesta, mutta hyvä nyrkkisääntö on laittaa seuraavan aterian ainekset likoamaan edellisellä aterialla (lounaan aamupalalla, päivällisen lounaalla ja niin edelleen).

Näin kuivaat retkiruokaa

  1. Esikäsittele kuivattavat raaka-aineet tarvittaessa. Kuori juurekset, paloittele raaka-aineet pieniksi, samankokoisiksi paloiksi ja esikypsennä pitkän kypsennyksen vaativat ainekset, kuten porkkanat ja perunat, höyryttämällä tai keittämällä. Kypsennä lihat ilman rasvaa pienessä vesitilkassa pannulla.
  2. Levitä kuivattavat tuotteet ohueksi kerrokseksi kuivuriin tai leivinpaperin päälle uunipellille. Jos raaka-aineiden pinnalla on paljon kosteutta, voit painella pintaa kevyesti talouspaperilla.
  3. Nosta kuivattavat raaka-aineet kuivuriin tai noin 50—60 asteiseen uuniin. Jätä uuninluukku raolleen esimerkiksi puisen lastan avulla, jotta ylimääräinen kosteus pääsee uunista pois. Jos käytät uunin kieroilmatoimintoa, voit kuivata kerralla useamman pellillisen. Kääntele kuivattavia raaka-aineita kuivauksen aikana tarvittaessa.
  4. Seuraa, milloin neste on haihtunut. Kuivumisaika riippuu raaka-aineiden koosta ja nestepitoisuudesta. Yritit jo hennot vihannekset kuivuvat jopa parissa tunnissa, paksummat ja enemmän kosteutta sisältävät raaka-aineet vievät kauemmin.
  5. Jäähdytä kuivatetut raaka-aineet ja pakkaa ne tiiviisti esimerkiksi pieniin muovipusseihin. Kuivatetut soseet ja kananmuna kannattaa jauhaa hienoksi ennen pakkaamista.
  6. Kuivatetut vihannekset säilyvät huoneenlämmössä. Kuivatettu kananmuna kannattaa säilyttää ennen käyttöä jääkaapissa ja liha pakastimessa.

Vinkki! Jos kuivaat jauhelihan, paprikan, herneitä ja sipulia, voi vaelluksella valmistaa esimerkiksi alusta saakka itse valmistetun italianpadan. Monia raaka-aineita, kuten sieniä, marjoja ja lihaa, voi ostaa suuremmista marketeista myös valmiiksi kuivattuna.

Pari niksiä kylmiin eväisiin

Jäätelöä kahviin tai lettujen kaveriksi? Kyllä vain! Jäätelö säilyy termospullossa helposti parikin tuntia. Säilyvyyttä voi parantaa entisestään viilentämällä termospullon etukäteen: laita avonainen termospullo hetkeksi pakastimeen tai viilennä pullo kylmällä vedellä.

Kuuma päivä, kylmä juoma. Kuulostaako mahdottomalta? Jäädytä ennen retkeä vesipullo tai pari ja pakkaa juomat (sekä viileää säilytystä tarvitsevat ruoat) jäädytettyjen vesipullojen kanssa termokassiin. Jäädytetyt vesipullot pitävät juomia kylmänä säästä riippuen useita tunteja.

Muista kahvimaito

Maistuisiko retkellä kunnon maitokahvi tai murot maidolla? Retkelle kannattaa ottaa mukaan kevyttä ja nopeasti nesteeseen imeytyvää maitojauhetta tai avaamattomana huoneenlämmössä säilyvää UHT-käsiteltyä kevytmaitojuomaa. Vegaaniseen ruokavalioon sopii Valio Oddlygood® Barista kaurajuoma.