Tiedätkö, mihin kaikkeen puuro taipuu? Kokeile ainakin nämä!

Näe puuro uusin silmin! Ravinteikas ja trendikäs puuro on nyt paljon enemmän kuin aamupala.

Kaurapuuro, vispipuuro ja riisipuuro ovat monelle tuttuja jo lapsuudesta. Mutta oletko maistanut suolaista puuroa? Entä kiireiset aamut pelastavaa tuorepuuroa? Poimi tästä talteen perinteiset sekä astetta modernimmat puuro-ohjeet!

Vaihtelua puurolautaselle

Perinteikäs puuro on noussut taas arvoonsa ja kasvattanut suosiotaan niin aamupalana, välipalana, lounaana kuin jälkiruokanakin. Yleisimmin käytettyjen kaurahiutaleiden ja puuroriisin rinnalla vaihtelua tuovat ruis, hirssi, tattari, kvinoa, ohra ja chia.

Puuron tuunaamisessa vain mielikuvitus on rajana. Maustamalla puuron makeaksi, suolaiseksi tai happamaksi avautuu uusia makumaailmoja. Nesteeksi sopivat maito, vesi, mehut ja marjakeitot.

Voisilmän lisäksi puuron sekaan sopii niin kaneli, kardemumma kuin vanilja. Hedelmät, hunaja, hillokkeet ja marjat tuovat puuroon makeutta. Jogurtti sen sijaan tuo mukavaa raikkautta ja happamuutta. Paahdetuilla pähkinöillä, siemenillä, granolalla ja kuivatuilla marjoilla puuroon saadaan tekstuuria ja uudenlaista makua. Kasviksia ja hedelmiä, kuten porkkanaa ja omenaa, voi raastaa joukkoon.

Keitetystä puurosta saa proteiinipitoisempaa lisäämällä hieman jäähtyneen puuron sekaan kananmunanvalkuaista tai rahkaa.

Tuorepuuro tutuksi

Puuromaailman uusin villitys on kylmä tuorepuuro, jonka voi tehdä jääkaappiin jo edellisenä iltana. Tuorepuuro onkin erityisesti kiireisen aamun pelastus. Tuorepuuron varionnissa vain mielikuvitus on rajana, joten kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä. Koristele puuro vaikkapa pähkinöillä, siemenillä sekä kuivatuilla marjoilla tai hedelmillä.

Veikeät vispipuurot

Vispipuuro maistuu niin välipalana kuin jälkiruokanakin. Vaaleanpunainen ja kuohkea vispipuuro valmistetaan mannasuurimoista ja puolukoista. Perinteisen puolukan lisäksi vispipuuron voi maustaa vaikkapa omenoilla, vadelmilla tai mustikoilla.

Mehevät mannapuurot

Perinteinen mannapuuro maistuu niin maidon, voisilmän kuin marjojenkin kera. Pähkinöillä, kuivatuilla karpaloilla höystetty mannapuuro karamellisoidaan voilla ja kaneli-sokerilla. Kirsikkakiisselillä ja piparkakuilla maustettu puuro virittää mielen joulun odotukseen.

Riisipuurot

Riisipuuro maittaa muulloinkin kuin jouluna. Helppo riisipuuro ei sido lieden ääreen yhtä pitkäksi ajaksi kuin perinteisellä keittotavalla valmistettu riisipuuro. Riisipuuro valmistuu näppärästi myös uunissa omenalla höystettynä. Kaurajuomaan keitettynä riisipuuro on täysin vegaaninen.

Lapsiperheiden suosikkipuurot

Puuro on edullinen ja ravinteikas aamiainen koko perheelle. Perinteinen kaurapuuro muuntuu moneen makuun. Perheen pienimmille sopii päärynäsoseella makeutettu pehmoinen päärynäkaurapuuro. Välipalana maistuu omenamehuun keitetty raparperi-mansikkavispipuuro. Suklaapuuro on myös lasten takuuvarma suosikki.

Puuron valmistus – näin onnistut

  • Suosi laakeaa kattilaa valmistettaessa puuroa liedellä. Näin keitettävä puuro pääsee paremmin hautumaan.

  • Pitkään haudutettavat puurot, kuten ohrapuuro, kannattaa hauduttaa vesihaudekattilassa, jolloin puuro ei pala niin helposti pohjaan.

  • Tyypillisesti kaurapuuro valmistetaan maitoon ja veteen. Neste kannattaa lisätä kahdessa erässä. Ensin kiehautetaan vesi kattilassa ja lisätään ohjeen mukainen määrä suolaa. Veden kiehuessa lisätään kaurahiutaleet, alennetaan lämpötilaa ja annetaan puuron hautua noin viisi minuuttia tai ohjeen mukaan. Lopuksi lisätään maito ja annetaan hautua vielä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes puuro on pehmennyt ja sakeutunut.

  • Täyteläinen Valio täysmaito sopii hyvin puuron valmistukseen, mutta vaihtoehtoja on muitakin. Esimerkiksi omenaisen hirssipuuron nesteenä on käytetty Valio Hedelmätarha® luomuomenatäysmehua. Valio Kiehu™ maitojuoma sopii mainiosti kaikkien keitettävien puurojen pohjaksi, sillä se ei pala herkästi pohjaan.

  • Puuron voi valmistaa myös uunissa. Uunipuuro ei pala pohjaan ja se valmistuu uunissa lähes itsekseen. Voinokareilla viimeistelty luomu-uuniohrapuuro on ihanan pehmeää ja palkitsee pienellä vaivalla.

  • Mikropuuro pelastaa kiireaamut. Nopea kuituinen lempipuuro saadaan nopeasti lautaselle mikron kautta. Myös laktoositon mikromannapuuro valmistuu mikrossa kätevästi välipalaksi.

Valio Kiehu™ − helppo keittää mutta vaikea polttaa pohjaan

Valio Kiehu™ maitojuoma ei pala helposti pohjaan vaan kestää keittämisen ja kuumentamisen tavallista maitoa paremmin. Puuronystävä kiittää, sillä tämä helpottaa maitopohjaisten puurojen valmistusta!

Lue lisää
Keittiössä nyt
Tuorepuuro on helppo ja herkullinen aamiainen
Ateriat
Aamupala aloittaa päivän
Keittiössä nyt
Hyvän olon aamiainen