Puuro uusin silmin

Näe puuro uusin silmin! Ravinteikas ja trendikäs puuro on nyt enemmän kuin aamupala.

Puuron tuunaaminen

Perinteikäs puuro on noussut taas arvoonsa ja kasvattanut suosiotaan niin aamupalana, välipalana, lounaana kuin jälkiruokanakin. Yleisimmin käytettyjen kaurahiutaleiden ja puuroriisin rinnalla vaihtelua tuovat ruis, hirssi, tattari, kvinoa ja ohra. Uusin villitys on kylmä tuorepuuro, jonka voi tehdä jääkaappiin jo edellisenä iltana. Raikas ja täyttävä pähkinäinen tuorepuuro tai tuorepuuro lasista ovat maistuvia aamupalavaihtoehtoja.

Puuron tuunaamisessa vain mielikuvitus on rajana. Maustamalla puuron makeaksi, suolaiseksi tai happamaksi avautuu uusia makumaailmoja. Nesteeksi sopivat maito, vesi, mehut ja marjakeitot. Voisilmän lisäksi puuron sekaan sopii niin kaneli, kardemumma kuin vanilja. Keitetystä puurosta saa proteiinipitoisempaa lisäämällä hieman jäähtyneen puuron sekaan kananmunanvalkuaista tai rahkaa.

Hedelmät, hunaja, mehukeitot, hillokkeet, jogurtit ja marjat tuovat makeutta. Paahdetuilla pähkinöillä, siemenillä, granolalla ja kuivatuilla marjoilla puuroon saadaan tekstuuria ja uudenlaista makua. Kasviksia, kuten porkkanaa, voi raastaa joukkoon. Esimerkiksi sporttipuuron täyteläisyys tulee banaanista, rahkasta ja auringonkukansiemenistä. Tarjoiluun sopii uusi marjakeitto; sokeroimaton Valio mustaherukkakeitto. Kattilan pohjalle jäänyttä puuroa voi vielä hyödyntää vaikka kaura-omenasämpylöissä ja ohukaisissa.

Lapsiperheiden suosikkipuurot

Puuro on edullinen ja ravinteikas aamiainen koko perheelle. Perinteinen kaurapuuro muuntuu moneen makuun. Perheen pienimmille sopii päärynäsoseella makeutettu pehmoinen päärynäkaurapuuro. Riisipuuro maittaa lapsille muulloinkin kuin jouluna. Helppo riisipuuro ei sido lieden ääreen yhtä pitkäksi ajaksi kuin perinteisellä keittotavalla valmistettu riisipuuro. Vaaleanpunainen ja kuohkea vispipuuro valmistetaan mannasuurimoista, marjoista ja marjamehusta jälkiruoaksi tai välipalaksi. Suklaapuuro ja raparperi –mansikka vispipuuro ovat myös lasten takuuvarmoja suosikkeja.

Trendikkäät tuorepuurot ja suolaiset puurot

Blogeissa on vilissyt erilaisia tuorepuuroja jo pidempään. Suosion salaisuus on helppo valmistus, puuron voi tehdä jo illalla jääkaappiin odottamaan aamua. Uudet lusikalliset Valio Luomu™ jogurttiset tuorepuurot ovat oiva ratkaisu, kun tarvitset nopeaa välipalaa liikenteessä olessasi. Laktoosittomissa tuorepuuroissa on reilusti viljaa ja marjoja: vadelma-kaura ja omena-kaneli-kaura.

Toinen uusi puurotrendi on suolainen puuro. Kun puuroon raastaa juustoa ja puuron päälle valmistaa täytteen sienistä ja pekonista, on lautasella jo varsin täyttävä annos.

Vinkit täydellisen puuron valmistukseen

  • Suosi laakeaa kattilaa valmistettaessa puuroa liedellä. Näin keitettävä puuro pääsee paremmin hautumaan.

  • Pitkään haudutettavat puurot, kuten ohrapuuro, kannattaa hauduttaa vesihaudekattilassa, jolloin puuro ei pala niin helposti pohjaan.

  • Tyypillisesti kaurapuuro valmistetaan maitoon ja veteen. Neste kannattaa lisätä kahdessa erässä. Ensin kiehautetaan vesi kattilassa ja lisätään ohjeen mukainen määrä suolaa. Veden kiehuessa lisätään kaurahiutaleet, alennetaan lämpötilaa ja annetaan puuron hautua noin viisi minuuttia tai ohjeen mukaan. Lopuksi lisätään maito ja annetaan hautua vielä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes puuro on pehmennyt ja sakeutunut.

  • Täyteläinen Valio täysmaito sopii hyvin puuron valmistukseen, mutta vaihtoehtoja on muitakin. Esimerkiksi omenaisen hirssipuuron nesteenä on käytetty Valio Hedelmätarha® luomuomenatäysmehua. Valio Kiehu™ maitojuoma sopii mainiosti kaikkien keitettävien puurojen pohjaksi, sillä se ei pala herkästi pohjaan.

  • Puuron voi valmistaa myös uunissa. Uunipuuro ei pala pohjaan ja se valmistuu uunissa lähes itsekseen. Voinokareilla viimeistelty luomu-uuniohrapuuro on ihanan pehmeää ja palkitsee pienellä vaivalla.

  • Mikropuuro pelastaa kiireaamut. Nopea kuituinen lempipuuro saadaan nopeasti lautaselle mikron kautta. Myös laktoositon mikromannapuuro valmistuu mikrossa kätevästi välipalaksi.

  • Kuningatartuorepuuro - Valio reseptit

    Marjainen sosekeitto on maukas pohja maidottomalle tuorepuurolle. Tee puuro valmiiksi jääkaappiin illalla, niin seuraavan päivän aamiainen on lisukkeiden liäsäystä vaille valmis.

Valio Kiehu™ − helppo keittää mutta vaikea polttaa pohjaan

Valio Kiehu™ maitojuoma ei pala helposti pohjaan vaan kestää keittämisen ja kuumentamisen tavallista maitoa paremmin. Puuronystävä kiittää, sillä tämä helpottaa maitopohjaisten puurojen valmistusta!

Lue lisää

Lue seuraavaksi:

Keittiössä nyt
Tuorepuuro on helppo ja herkullinen aamiainen
Ateriat
Aamupala aloittaa päivän
Keittiössä nyt
Hyvän olon aamiainen