Ravintola Pöytä by Valion asiakkaat: Yhteinen kokkailu poistaa illalliskutsujen stressiä

Valio avasi kevääksi pop-up-ravintolan Helsingin Punavuoreen. Erityistä oli sen toimintaperiaate: pöytä katettiin vain yhdelle seurueelle kerrallaan ja seurue valmisti itse ruokansa.

Ravintola Pöytä by Valion ovenripaan tarttui kevään aikana yhteensä 640 vierasta, 8-16 henkilön seurue kerrallaan. Seurueita haettiin sosiaalisen median kampanjoinnilla nuorten aikuisten joukosta. Illat arvottiin ja päivällispöydästä kilvoitteli kaiken kaikkiaan 1600 hakijaa.

– Halusimme laskea nuorten aikuisten yhdessä syömisen ja ruoanlaiton kynnystä rennolla, toiminnallisella tavalla. Kun valmistelut ja kokkaus tehdään yhdessä, järjestäjän stressitaso laskee tuntuvasti. Kävijöille syntyi sellainenkin oivallus, että yhdessä kokkaus ja syöminen kotosalla on hyvä vaihtoehto ravintolapäivälliselle, Valion markkinointipäällikkö Outi Lindberg sanoo.

Valio halusi myös tarjota tilan, jossa isommallakin seurueella mahtuu kokkaamaan ja nauttimaan yhteisestä ajasta ruokapöydän ympärillä. Kaupungeissa pienissä neliöissä asuvilla nuorilla ei välttämättä ole tähän mahdollisuutta kodeissaan.

Kävijöille tehdyssä palautekyselyssä tämä yhteisen valmistelun mukavuus nousi esiin monessa vastauksessa. Tylsät rutiinit kuten kuoriminen ja paloittelu sujuvat yhdessä rupatellen paljon mukavammin kuin yksin. Kokeneemmille ja aloittelijoille löytyy sopivaa tekemistä ja mahdollisuus oppia ja opettaa. Yhdessäoloa onkin tällä tavalla enemmän. Kokonaisuus sai kävijöiltä kouluarvosanakeskiarvon 9,4.

Kun valmistelut ja kokkaus tehdään yhdessä, järjestäjän stressitaso laskee tuntuvasti.
Valion markkinointipäällikkö Outi Lindberg

Tv-sarja, hackathon ja muutama muu

Yhdessä pöydässä vietetyn ajan arvosta haluttiin viedä viestiä laajemmallekin. Siksi ravintolassa kuvattiin 6-osainen tv-sarja Yllätys yhdessä pöydässä. Sarjaan sai hakea helmi-maaliskuussa, ja mukaan valittiin yllätyksiä ja koskettavia kohtaamisia yhdessä syömisen ympärillä. Huippukokki Teemu Laurell on mukana luotsaamassa ystäväporukoita ruoanlaiton iloihin.

Jaksot ilmestyvät kesäkuussa ruutu.fi -palveluun ja syksyllä ne tulevat myös Nelosen tv-kanavalta.

– Valiolle Ravintola Pöytä by Valio oli paljon enemmän kuin pop-up-kokeilu. Järjestimme siellä kevään aikana myös runsaan määrän keskustelu- ja infotilaisuuksia, kuluttajakohtaamisia, ruokakuvauksia ja ihan uudenlaisia kokeiluja, kuten Beard, Burgers & Playstation -iltapäivän, Lindberg kertoo.

Huhtikuun lopulla Pöytä toimi mainonnan ja muotoilun opiskelijoiden design-hackathonin kotipesänä. Design-hackathonissa haettiin visuaalista ilmettä Valion hävikkismoothiebaarille. Yhdessä Pöydässä kohtasivat myös esimerkiksi nuoret ilmastovaikuttajat, vastuullisuudesta kiinnostuneet some- ja verkkovaikuttajat ja luomuruoan ystävät.

Pöydässä kilpailtiin design-hackathonissa

Valion hävikkismoothiebaari 2nd Chance on ketterästi liikkuva perävaunu-kioski, joka kiertää kesätapahtumia ja suurten kaupunkien korkeakoulukampuksia kesällä ja syksyllä 2019. Sen ilmeen suunnittelivat design-hackthonin voittajat Ipe Remes ja Minttu Mäkinen.

Lue lisää

Nuorten aikuisten ruokatrendit: yhdessäolo, kiire ja yksilöllisyys

Ravintola Pöytä by Valio resonoi monen nuorille aikuisille ajankohtaisen teeman kanssa. Nuorille aikuisille ateriat ovat vuosi vuodelta tärkeämpiä perheen tai ystäväpiirin yhdessäolon hetkiä. Näin kertoo Kantar TNS Oy:n TNS Mind Ruoka 2018 -tutkimus.

– Nuorille aikuisille ruoasta nauttiminen on elämän parhaita asioita. Näin ajattelee neljä viidestä 18–29-vuotiaasta. Ruoanlaitto on myös monelle mieluisa harrastus. Yhdessä syöminen on silti yhä harvinaisempaa tässä ikäryhmässä, Kantar TNS Oy:n Tarja Pentilä kertoo.

Kiire puristaa nuorten arkea ja se näkyy siinä, miten harvoin yhdessä syömisen hyvistä vaikutuksista nautitaan: vain joka viides vähintään kahden henkilön taloudessa asuvista oli syönyt viimeisten kahden viikon aikana yli 9 kertaa yhdessä kotona yhtä aikaa saman pöydän ääressä.

Nuorille aikuisille ruoasta nauttiminen on elämän parhaita asioita.
Tarja Pentilä, Kantar TNS Oy

Yksilöllisyystrendi asettaa haasteita yhteisten iltojen järjestämille. Tarja Pentilä kertoo, että TNS Mind Ruoka 2018 -tutkimuksessa 64 % nuorista aikuisista kertoi rakentaneensa juuri itselleen sopivan ruokavalion.

Ruokavalioiden kirjo näkyy myös Pöydän tapahtumissa. Yksilöllistyminen vaatii ruoka-alan ammattilaisilta paljon.

– Pöydän ravintolailtojen menut on kehitetty yhteistyössä Valion koekeittiön kanssa ja niitä muokattiin vielä tarpeen mukaan jokaiselle sopivaksi. Kehitimme eri tapahtumiin paljon muitakin menuja erinomaisten ammattilaisten kanssa. Yksilöllinen on uusi normaali ja reseptiikka kehittyy sen mukana, Lindberg sanoo.

Annetaan hyvän kiertää

– Suljimme Pöydän ovet haikein ja tyytyväisin mielin. Toivomme, että kotipesämme kaupungin sydämessä jätti jäljen kaikkien niiden ajatuksiin, jotka täällä ovat vierailleet ja istuneet kanssamme yhdessä pöydässä, Lindberg kiteyttää.

Ravintola Pöydän kalusteet on hankittu pääasiassa kierrätettynä ja seuraavaksi ne palaavat kiertoon, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

– Riittävän suurta pöytää ei löytynyt second handina, joten teetimme sellaisen ravintolaa varten. Lahjoitamme sen nyt HUSin syömishäiriöyksikköön jossa yhdessä syöminen on osa hoitoa, Lindberg kertoo.

Ravintola Pöydän menut

Tutustu Ravintola Pöydän menuihin. Osallistujien suosikki oli Meze-menu.

Tutustu