Reseptien mitat ja muunnokset

Paljonko painaa desilitra jauhoja tai sokeria? Montako ruokalusikallista mahtuu desilitraan? Listasimme leivonta-aineiden yleisimmät mittamuunnokset, jotta leipomuksesi onnistuminen ei jäisi mitoista kiinni.

Kaivoit jo desimitan laatikosta, mutta reseptissä puhutaankin grammoista – hätä ei ole tämän näköinen, vaikket omistaisikaan keittiövaakaa. Tämän tekstin lopusta löytyvästä listasta voit tarkistaa, paljonko desilitra mitäkin leivonnan ainesosaa on grammoissa.

Lyhenteet tutuiksi

Ensimmäinen askel mittojen haltuunotossa on opetella yleisimmät ruoka- ja leivontaohjeissa käytettävät lyhenteet. Nämä kertaamalla pääset jo pitkälle!

  • l = litra
  • dl = desilitra
  • rkl = ruokalusikka
  • tl = teelusikka
  • mm = maustemitta
  • kg = kilogramma
  • g = gramma
  • pkt = paketti
  • prk = purkki
  • pss = pussi
  • tlk = tölkki
  • rs = rasia

Leipojan tärkeimmät mitta-astiat

Hyvät mitta-astiat ovat leipurille kullanarvoisia. Desilitran mittoja on hyvä olla useampi, jotta voit käyttää eri mittaa kuiville ja kosteille raaka-aineille. Lisäksi keittiöstä on hyvä löytyä teelusikka- ja ruokalusikkamitat, sekä esimerkiksi puolen litran mitta-astia. Tee- ja ruokalusikallisen mittaamisessa ei kannata käyttää tavallisia, ruokailuun tarkoitettuja lusikoita, sillä niiden vetoisuuserot ovat varsin suuria.

Muista tarkistaa mitasta, missä mittayksikön rajaviiva kulkee. Toiset mitta-astiat kuuluu täyttää reunaan asti, toisissa raja on astian sisäpuolella. Käytä leivonnassa aina tasamittoja, ei kukkurallisia. Lopputulos onnistuu varmemmin, kun mittaamisessa pysyy tarkkana.

Leipurin kannattaa satsata myös digitaaliseen keittiövaakaan. Siitä on hyötyä varsinkin rasvan punnitsemisessa.

Jos jokin perusmitoista on hukassa tai tiskikoneessa, muista mittalusikoista on hyötyä. Voit muuntaa desilitran ruokalusikoiksi ja ruokalusikan teelusikoiksi näin:

  • 1 dl = 7 rkl
  • 1 rkl = 3 tl

Leivonta-aineiden muunnokset desilitroista grammoihin

Paljonko painaa desi kaurahiutaleita, sokeria tai jauhoja? Paljonko on amerikkalainen cup tai brittiläinen pint? Alta löydät yleisimpien leivonta-aineiden mitat ja painot. Jauhojen ja hiutaleiden painot ovat suuntaa-antavia, sillä niiden kosteuspitoisuus ja siten myös paino voi vaihdella.

Jauhot ja hiutaleet

  • 1 dl vehnäjauhoja = 65 g
  • 1 dl grahamjauhoja = 60 g
  • 1 dl ruis-, ohra- tai gluteenittomia jauhoja = 55 g
  • 1 dl perunajauhoja = 70 g
  • 1 dl kaurahiutaleita = 35 g
  • 1 dl ruis-, ohra- tai vehnäleseitä = 20 g

Sokerit ja makeutus

  • 1 dl sokeria = 85 g
  • 1 dl tomusokeria = 55 g
  • 1 dl fariinisokeria 70 g
  • 1 dl siirappia = 140 g
  • 1 dl hunajaa = 140 g

Rasvat ja maitotuotteet

  • 1 dl sulatettua voita tai margariinia = 90 g
  • 1 dl öljyä = 90 g
  • 1 dl juustoraastetta = 50 g
  • 1 dl maitorahkaa = 125 g
  • 1 dl maitoa, jogurttia tai kermaa = 100 g

Muut leivonta-aineet

  • 1 dl kookoshiutaleita = 35 g
  • 1 dl mantelilastuja = 65 g
  • 1 dl kaakaojauhetta = 40 g
  • 1 dl manteleita tai pähkinöitä = 55 g
  • 1 dl mantelilastuja = 35 g
  • 1 dl pähkinä- tai mantelirouhetta = 45 g
  • 1 dl pähkinä- tai mantelijauhetta = 50 g

Marjat

  • 1 litra mansikoita, vadelmia, viinimarjoja tai lakkoja = 500 g
  • 1 litra karviaisia tai puolukoita = 600 g
  • 1 litra mustikoita, kirsikoita tai omenakuutioita = 700 g

Amerikkalaiset ja brittiläiset mittayksiköt

  • 1 teaspoon, tsp = teelusikka = 5 ml
  • 1 tablespoon, tblsp = ruokalusikka = 15 ml
  • 1 US cup = 240 ml = 2,4 dl
  • 1 US pint = 480 ml = 4,8 dl
  • 1 UK cup = 280 ml = 2,8 dl
  • 1 UK pint = 570 ml = 5,7 dl
  • 1 ounce, oz = unssi = 28,5 g
  • 1 fl oz = 2 rkl = 30 ml
  • 1 pound, lb = pauna = 454 g