Sadonkorjuuaika on herkkusuun juhlaa. Kun metsä ja puutarha antavat parastaan, on aika laittaa uuni päälle ja tarttua leivontakulhoon. Kokeile näitä herkullisia piiraita, kakkuja ja leivoksia satokauden tuoreista antimista.
Valmiista voitaikinasta pyöräytettävä kesäkurpitsapiiras on sadonkorjuun helpoin leivonnainen, ja sopii hauskannäköisenä myös juhlapöytään. Tuorejuustolla ja salaattijuustolla mehevöitettävä piiras kruunataan pitkillä kesäkurpitsaviipaleilla ja saksanpähkinöillä.
Jos kaipaat vaihtelua omenapiirakalle, kokeile omenakakkua. Pehmeän hapokkaan piimätaikinan päälle kasataan omenoista ja vaniljakreemistä täyte, jonka pinnalle ripotellaan pekaanipähkinäinen kauramuru. Tarjoile piimätilkalla notkistetun vaniljakreemin kera, ja nauti aurinkoisessa puutarhassa tai sisällä kuunnellen sateen ropinaa.
Jos täydellisen mustikkapiirakan luottoresepti on hakusessa, tätä pidemmälle ei tarvitse etsiä. Klassinen murupiirakkataikina saa makean happaman potkun turkkilaisesta jogurtista, ja metsämustikkasato loistaa pääosassa piirakan päällä. Kokeile samaa reseptiä myös puolukoilla, tai yhdistä piiraaseen esimerkiksi mustikoita ja vadelmia.
Klassinen loppukesän herkku, omena-kaurapaistos, maistuu nostalgisen makealta, ja raaka-aineet ovat ihanan yksinkertaisia: rapsakoita kaurahiutaleita, kanelia, sokeria ja omenasatoa omasta puutarhasta tai kauppareissulta. Paistoksen lempeä maku korostuu, kun päälle lorauttaa vaniljakastiketta. Kokeile leipoa tätä myös raparperista tai karviaisista.
Suppispiirakka aloittaa virallisesti syksyn herkkukauden. Nypi taikina jauhoista ja voista, ja täytä piiras tuoreilla suppilovahveroilla – tai kuivatuilla ja liotetuilla. Mausta sipulilla, sitruunalla, yrteillä ja kermalla. Tunnissa pöydässä on piiras, joka maistuu vaikka iltapalaksi tai kevyeksi lounaaksi.
Porkkanakakku sai juuri haastajan! Kesäkurpitsan mehevöittämä piiras saa makua sitruunasta, ja päälle lusikoidaan vaniljarahkasta ja kermasta sekoitettu kuorrute. Koristele halutessasi mantelilastuilla, syötävillä kukilla tai ohuen ohuilla kesäkurpitsaviipaleilla.
Kinuski, kaneli ja kurpitsa ovat koukuttava yhdistelmä, joka toimii hyvin esimerkiksi kuorrutetuissa muffinsseissa. Taikinaan tulevan kurpitsasosetta saat ostettua valmiina, mutta voit myös paahtaa kurpitsan itse uunissa ja soseuttaa kypsän hedelmälihan. Valmistaa soseesta valmistettuna muffinssit valmistuvat pikavauhtia myös yllätysvieraille.