Savustaminen sopii kesän herkkuihin

Savun aromi tuo trendikkyyttä ja uudenlaista makua moniin kesäruokiin. Savustamiseen ei tarvita ihmeellisiä varusteita tai rakettitiedettä. Näillä vinkeillä pääset alkuun savustuksessa.

Mitä savustaa?

Raaka-aineiden valinnassa savustukseen pätee sama sääntö kuin grillaukseen: melkein mitä vain voi savustaa. Erityisen hyvin savustettavaksi sopivat rasvaiset kalat, kuten lohi, silakka ja muikku, sekä tuhdit lihat. Savustamalla kypsyy niin broileri, lammas kuin nautakin. Savun aromi sopii mainiosti myös esimerkiksi munakoison, paprikoiden ja pehmeiden juustojen seuraan.

Lihan savustaminen vaatii aikaa jopa useita tunteja, ja lopputulos paranee, kun et kiirehdi. Kasvikset ja juustot savustuvat nopeammin.

Savustettu kala on kesän klassikkoruoka

Kalan savustusaika riippuu määrästä ja koosta. Puolisen kiloa kalaa savustuu noin 20 minuutissa. Kypsän kalan tunnistaa siitä, että nahkan, selkäevän ja ruodot saa helposti irti.

Kun savukalaa on nautittu tarpeeksi sellaisenaan, voi siitä valmistaa ruokaisan juustosalaatin tai suolaisia lettuja. Pinaattinen kastike tuo mukavaa lisämakua kesäiselle savustetulle kalalle, tai miksei vaikkapa savustetuille kasviksillekin.

Kasvislisukkeita savustetulle ruoalle

Jos savustat tuhdimman pääruoan, valmista sille raikkaat kasvislisukkeet. Kokosimme kesän parhaat grillatut kasvikset yhteen.

Lihan savustaminen vaatii aikaa jopa useita tunteja, ja lopputulos paranee, kun et kiirehdi. Kasvikset ja juustot savustuvat nopeammin.

Savustamiseen sopivat puulajit

Savun maku saadaan puusta tehtyjä savustuslastuja, -paloja tai -purua käyttämällä. Puulajin valinta vaikuttaa savustuksen voimakkuuteen. Esimerkiksi omena- ja kirsikkapuuta käytettäessä maku on miedompi, kun taas hikkoripuulla ruokaan saadaan todella voimakas savun maku. Puun seuraksi savustukseen voi tuoda aromeita pippureilla ja yrteillä tai vaikkapa teenlehdillä. Suomessa yleisin savustukseen käytetty puu on kotimainen leppä. Pihkaiset puut, kuten havupuut, eivät sovi savustamiseen.

Kolme tapaa savustaa

  1. Savustuspussi on helppo tapa tutustua savustamiseen, sillä sen voi laittaa ihan tavalliseen sähköuuniin. Savustuspussi sopii myös kaasu- ja hiiligrilliin, mutta ei avotulelle tai mikroaaltouuniin. Savustuspusseja löydät hyvin varustetuista ruokakaupoista. Pusseissa tulee käyttöohje mukana.
  2. Savustus grillissä onnistuu savustuspussin lisäksi savustuslaatikolla tai ihan vaan folion avulla. Tällöin pelletit tai savustuslastut kääritään folionyyttiin, johon pistetään muutama reikä. Sekä kaasu- että hiiligrilli sopivat savustamiseen. Grillissä tulee kuitenkin olla kansi.
  3. Itse rakennettu savustuspönttö löytyy monen mökin pihasta. Sen pohjalle laitetaan savustukseen haluttua puuta, ja sen yläpuolelle ritilälle haluttu savustettava raaka-aine. Sähkösavustin on sähköllä toimiva savustuspönttö, joka toimii samalla periaatteella, mutta ei juurikaan päästä savun hajua ympäristöönsä.

Savun makua valmiina lautaselle

Savustetuista ruoista pitävä voi myös oikaista hiukan: Valion tuotevalikoimasta löytyy muutama oiva tuote tuomaan ruokaan savun makua ilman savustukseen kuluvaa aikaa. Valio Kippari® sulatejuustoviipaleet ovat helppoja käyttää niin erilaisiin leipiin kuin salaatteihinkin. Niitä löydät sekä perinteisenä viipaleena että maustettuina versioina. Valio Polar® leppäsavujuusto toimii kuutioituna salaateissa, viipaleina leivällä tai raasteena lämpimissä ruoissa. Savupekonin makuinen Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi juustokastike on koukuttavan hyvä kaveri tuomaan savuista makua resepteihin. Myös Valio Oltermanni® tuoteperheeseen on saatu uusi, savun makuinen viipaloitu juusto. Näillä juustoilla saat ruokiin savua – ilman tulta.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›