Raikas salaatti maistuu parhaalta kesän helteisinä päivinä. Ota kaikki irti auringosta ja kokoa helpot salaatit vaikka evääksi rannalle tai metsäretkelle.
Nopea ja kätevä lounas syntyy kauden tuoreista raaka-aineista. Nyt on se aika vuodesta, kun voit poimia pihalta tuoreet yrtit, hedelmät ja vihannekset omalle lautaselle. Raikkautta kesäsalaatteihin tuo makean ja suolaisen yhdistäminen: kokeile vaikkapa kotijuusto-mustikkasalaattia. Kokosimme luottoreseptit, jotka sopivat kesän jokaiseen hetkeen.
Kesällä grilli on kuumana tämän tästä, ja sinne kannattaa sujauttaa myös aromikas fenkoli. Mausta suikaloitu fenkoli ennen grillausta sitruunan mehulla, suolalla ja juoksevalla Oivariinilla. Kokoa salaattisekoitus, kurkku, salaattijuustokuutiot ja aurinkokuivatut tomaatit tarjoiluastiaan, asettele pehmeäksi grillatut fenkolit päälle ja lorauta oliiviöljyä kastikkeeksi. Maukas kokonaisuus sopii alkupalaksi tai kalaruokien lisukkeeksi.
Perunasalaatti on tuttu vieras kesän grillipöydässä, ja vegaanisena versiona se sopii useimpien ruokavalioon. Keitä varhaisperunat hyvissä ajoin, vaikka jo edellisenä päivänä, niin ne ehtivät jäähtyä ennen salaatin kokoamista. Perunasalaatin hapan maku syntyy omenakuutioista ja kapriksista.
Kokoa näyttävä kesärosolli sesongin vihanneksista. Näyttävyydestään huolimatta helppo salaatti valmistuu vartissa. Kasaa ainekset pellille tai tarjoiluastiaan ja sekoita kastikkeen ainekset löysäksi vaahdoksi. Värikästä kesärosollia sopii tarjota myös kesän juhlissa.
Kermaista avokadoa, karvasta pinaattia, mureaa broileria ja pastaa – tästä salaatista saattaa tulla kestosuosikkisi. Sekoita kermaviilistä ja punaisesta pestosta kastike ja valuta reilusti salaatin päälle. Täyttävä lounassalaatti sopii evääksi piknikille merenrantaan tai pyöräretkelle metsään.
Kesän suosikki eli caesarsalaatti saa vihreän värinsä kauden vihanneksista. Kokoa raikkaan salaattipohjan päälle pannulla pehmeäksi paistettu parsa, rapean suutuntuman tuova parsakaali ja keitetyt kananmunat. Paista saaristolaisleipäkuutiot pannulla rapeiksi krutongeiksi. Tämä täyttävä salaatti on helteisten päivien luottoruoka.
Raikas ja kesäinen salaatti syntyy yllättävästä makuparista: tuoreista mustikoista ja pehmeästä kotijuustosta. Nektariinin ja avomaankurkun viipaleet raikastavat kokonaisuutta. Herkullisen kesäsalaatin kruunaa itse tehty mustikkavinegretti.
Tähän salaattiin voit käyttää mitä tahansa kasviksia, joita sinulla sattuu olemaan, eikä mikään estä kippaamasta sekaan vaikka broileria tai kikherneitä. Salaattijuusto ja öljystä, etikasta ja sokerista tehty kastike sitovat salaatin ainekset yhteen. Nauti sellaisenaan tai hyvän leivän kera.