Suklaa on ikisuosikki

Ihana suklaa sulattaa monen sydämen. Suklaa on jälkiruokien ja leivonnaisten suosituimpia makuja – ja tietenkin herkullista ihan sellaisenaan. Suklaan voi yhdistää myös suolaisiin makuihin. Olennaista suklaaherkkujen valmistuksessa on herkän raaka-aineen oikeaoppinen käsittely.

Suklaalajien erot

Suklaan tärkein raaka-aine on paahdetuista kaakaopuun pavuista jauhamalla valmistettu kaakaomassa. Lisäksi valmistukseen käytetään kaakaomassasta puristettua kaakaovoita, sokeria ja toisinaan mausteita. Suklaan väri vaihtelee kaakaopitoisuuden mukaan tummasta vaaleaan. Mikä on sinun suosikkisi?

  • Tummassa suklaassa on eri suklaalajeista eniten kaakaomassaa eli vähintään 35 % painosta. Parhaat laadut sisältävät jopa 75 % kaakaota. Tumma suklaa sopii parhaiten ruoanlaittoon, sillä se kestää kuumennusta suklaista parhaiten.
  • Maitosuklaassa tuore maito tai maitojauhe korvaa osittain kaakaon, mikä tekee maitosuklaasta makeampaa ja koostumukseltaan tummaa suklaata pehmeämpää.
  • Valkoinen suklaa on valmistettu kaakaovoista, mutta tarkalleen ottaen se ei ole suklaata, sillä se ei sisällä lainkaan kaakaomassaa. Valkoisen suklaan erittäin makea maku sopii hyvin hienostuneisiin jälkiruokiin.

Näin sulatat ja temperoit suklaan

Suklaan sulatus vaatii tarkkuutta, mutta näillä vinkeillä onnistut. Temperointi taas on tarpeen, kun valmistat konvehteja.

Lue vinkit

Suklaareseptien klassikot

Suklaakakku on juhlapöydän klassikko. Suussa sulava mutakakku, mehevät browniet, rapeat cookies-keksit, itse tehty riisisuklaa ja pehmeä suklaamousse ovat myös suosittuja suklaareseptejä, sillä ne ovat myös yllättävän helppoja valmistaa.

Helpot suklaareseptit

Suosituimmat suklaakakut

Kukapa ei pitäisi tuhdista suklaakakusta? Gluteenittoman suklaakakun valmistuksessa ei ole säästelty suklaassa. Suklaakakkuun voi tuoda uutta twistiä myös mausteilla ja yllättävilläkin raaka-aineilla, esimerkiksi chilillä tai punajuurella.

Parhaat suklaapiirakat ja -tortut

Suklaasta voi leipoa myös piirakkaa ja erilaiset suklaatortut ovat kestosuosikkeja.

Mehevät suklaamuffinit

Amerikkalaisten suklaamuffinien kuorrutukseen tulee tietenkin lisää suklaata. Suklaiset brunssimuffinit taas valmistuvat ilman sokeria ja rasvaa, mutta maku on erinomainen. Minttu-suklaa cupkacet hurmaavat maun lisäksi ulkonäöllään.

Suklaajälkiruokia ja muita suklaisia makupaloja

Suklaadippi tuoreiden mansikoiden kera on romanttinen jälkiruoka. Tuhdilla suklaakastikkeella voi viimeistellä jäätelöannokset ja muut jälkiruoat. Itse tehdyt suklaamakeiset toimivat herkullisena lahjana kenelle tahansa.

Makuparina Valion juustot ja suklaa

Suklaa ja juusto ovat yllättävän toimiva makupari. Useimmiten suklaata käytetään jälkiruoissa, mutta se täydentää loistavasti myös suolaisia makuja. Suklaa on oiva lisä esimerkiksi juustopöytään. Suklaa sopii juustojen makupariksi sellaisenaan, tai siitä voi sulattaa chilillä terästettyä suklaakastiketta, joka sopii erityisen hyvin vahvan cheddarin makupariksi. Temperoi juustot ja suklaa huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua, niin molempien maut pääsevät oikeuksiinsa. Kokeile esimerkiksi seuraavia yhdistelmiä:

Suklaajuomat

Suklaata voi tietenkin myös juoda! Kokeile herkullista suklaakahvia ja suklaashotteja. Chilillä terästetty kaakao lämmittää koleana päivänä.