Suomalaiset arvostavat luomussa puhtautta

Joka kolmas suomalainen ostaa luomua viikoittain. Pienen, tiedostavan ryhmän ilmiöstä on tullut koko kansan juttu. Luomussa tärkeintä on puhtaus.

Luomuruoassa on monta hyvää yhdessä: sen alkutuotanto on modernia maataloutta, jossa vaalitaan puhtautta, luonnon monimuotoisuutta ja eläinten hyvinvointia. Näistä kaikkein tärkein on puhtaus - se on selkeästi useimmin mainittu syy, miksi luomua halutaan ostaa.

”Luomu mielletään puhtaaksi ja turvalliseksi vaihtoehdoksi, ja tätä pidetään tärkeänä, kun ruoan alkuperästä ja tuotannon vaikutuksista keskustellaan niin paljon mediassa”, Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marjo-Riitta Kottila sanoo.

Puhtauteen liittyvät suomalaisten ajatukset myös siitä, että luomutuotteita käyttämällä voi välttää turhia torjunta-aine - ja eläinlääkejäämiä sekä lisäaineita. Luomutuotannossa näiden käyttöä rajoitetaankin voimakkaasti, joten mielikuva vastaa todellisuutta.

Suomalaisia laidasta laitaan

Pro Luomu seuraa luomuun liittyviä kuluttajien ajatuksia vuosittaisessa Luomun kuluttajabarometrissaan. Barometri paljastaa, että luomun suosio kasvaa tasaisesti ja myös jakaantuu aiempaa tasaisemmin.

”Luomutuotteiden ostajia ovat ihan kaikenlaiset tavalliset suomalaiset joka puolella maata. Myös miesten osuus on kasvanut eikä luomun ostamiseen liity enää vahvoja ideologisia vaikuttimia. Jonkin verran korostuneena käyttäjissä ovat lapsiperheet”, Kottila kertoo.

Ihan tavallista ruokaa

Säännöllisesti luomua käyttävien aikuisten määrä on Suomessa kasvanut kymmenessä vuodessa yli puolella miljoonalla. Mitä heidän ostoskoreistaan löytyy?

”Barometri kertoo, että suomalaiset kokevat luomuvalikoimien kasvaneen. Luomutuotteet ostetaan pääosin päivittäistavarakaupassa. Luomun aktiivikäyttäjiä koskevat ihan samat ajankohtaisilmiöt kuin kaikkia muitakin. Halutaan käteviä ja helppoja ratkaisuja, käytetään valmisruokia ja pohditaan kasvisten käytön lisäämistä”, Marjo-Riitta Kottila kertoo.

Ostetuimpia luomutuotteita ovat hedelmät, vihannekset ja maitotuotteet, ja myös kahvi ja kananmunat ostetaan usein luomuna. Siis ihan tavallisia, arkisia ruokia, jääkaapin vakiotavaraa.

”Kysyntä ja tarjonta kohtaavat, kun koko arvoketju alkutuotannosta lautaselle asti toimii. Suomalaiset luottavat kotimaiseen luomuruokaan. Meillä luomuvalvontaa tekee viranomainen ja luottamus elintarvikealaan on muutenkin korkealla. Luomua ei voi sinällään nähdä, maistaa eikä haistaa, joten esimerkiksi alkuperämerkinnät ovat yksi tapa auttaa löytämään luotettava luomutuote”, Marjo-Riitta Kottila sanoo.