Kuiva kesä takana – herkuttele suomalaisia juustoja, autat samalla maitotilallista

Rutikuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi itse auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Jokainen nautiskeltu palanen suomalaista juustoa auttaa maitotilallisia jatkamaan työtään.

Kuiva kesä ja heikko heinäsato ovat ajaneet maitotilat tukalaan tilanteeseen. Rehun hinta on kallistunut niin paljon, ettei sen ostaminen ole kannattavaa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen. Suomalaisten maidontuottajien vaikea tilanne ei toki ole vain kuivan kesän syytä, vaan taustalla on pitkään jatkunut maailmanlaajuinen maidon ylituotanto, joka vaivaa monia muitakin maita.

Suomalaista ruokaa myös vuonna 2030? Juusto-ostoksesi voi ratkaista tulevaisuuden

Moni hämmästyy kuullessaan, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Jos yhä useampi suomalainen ostaisi suomalaista juustoa, pystyttäisiin tuottajille maksamaan parempaa hintaa maidosta − ja varmistettaisiin, että Suomessa tuotetaan puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa.

Kolme syytä herkutella suomalaisella juustolla

Yksi parhaista tavoista tuoda helpotusta maitotilallisten arkeen löytyy yllättäen juustohyllystä. Koska jokaista juustokiloa kohti tarvitaan 10 litraa maitoa, on suomalaisen juuston ostaminen tehokas tapa auttaa suomalaisia maitotiloja. Suomalaisella juustolla herkutteluun on monta hyvää syytä:

  1. Tuotot maksetaan suomalaisille maitotiloille. Kun valitset suomalaisesta maidosta tehdyn juuston, voit olla varma siitä, että tuotot menevät maitotiloille. Harva tietää esimerkiksi sitä, että 5 300 maitotilaa omistaa Valion, ja että Valio maksaa toimintansa tuotot suomalaisille perhetiloille vastaanottamansa maidon hinnan kautta. Jos tuontijuustojen kulutusta vastaava määrä juustoa tehtäisiin Suomessa, siihen tarvittaisiin noin 500 miljoonaa litraa maitoa. Se toisi noin 190 miljoonaa euroa lisää tuloja suomalaisille maitotiloille.
  2. Puhdas ja lähellä tuotettu maito: Suomalaiset juustot valmistetaan puhtaasta maidosta, joka ei sisällä antibioottijäämiä ja joka on lähellä tuotettu. Suomalaiset lehmät ovat Euroopan terveimpiä, ja meillä lehmille annetaan antibiootteja vain sairauden hoitoon ja aina eläinlääkärin määräyksestä. Maidon laatu testataan monta kertaa niin tilalla kuin meijerillä.
  3. Hienot maut ja maailmanluokan laatu: Kiitos kaikkien juustosuiden, meillä elää vahva oma juustokulttuuri − sellainen, jossa juustomestarit kypsyttävät hienoja makuja lähellä lypsetystä puhtaasta maidosta. Suomessa on juustonvalmistustaitoa jopa sadan vuoden takaa, ja juustojemme maku ja laatu ovat maailmalla palkittuja.

Herkuttele juustoilla hyvää Suomeen

Osallistu keskusteluun Twitterissä: #suomalaistajuustoa

Juustonvalmistajat Valio, Juustoportti ja Kuusamon Juusto haluavat syksyllä 2018 herätellä suomalaisia ymmärtämään omien valintojen vaikutukset kotimaisen ruoantuotannon jatkuvuudelle.

Katso vinkkimme herkullisen juustolautasen kokoamiseen.

Näin kokoat juustolautasen