Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja
Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.
Rutikuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi itse auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Jokainen nautiskeltu palanen suomalaista juustoa auttaa maitotilallisia jatkamaan työtään.
Kuiva kesä ja heikko heinäsato ovat ajaneet maitotilat tukalaan tilanteeseen. Rehun hinta on kallistunut niin paljon, ettei sen ostaminen ole kannattavaa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen. Suomalaisten maidontuottajien vaikea tilanne ei toki ole vain kuivan kesän syytä, vaan taustalla on pitkään jatkunut maailmanlaajuinen maidon ylituotanto, joka vaivaa monia muitakin maita.
Moni hämmästyy kuullessaan, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Jos yhä useampi suomalainen ostaisi suomalaista juustoa, pystyttäisiin tuottajille maksamaan parempaa hintaa maidosta − ja varmistettaisiin, että Suomessa tuotetaan puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa.
Yksi parhaista tavoista tuoda helpotusta maitotilallisten arkeen löytyy yllättäen juustohyllystä. Koska jokaista juustokiloa kohti tarvitaan 10 litraa maitoa, on suomalaisen juuston ostaminen tehokas tapa auttaa suomalaisia maitotiloja. Suomalaisella juustolla herkutteluun on monta hyvää syytä:
Osallistu keskusteluun Twitterissä: #suomalaistajuustoa
Juustonvalmistajat Valio, Juustoportti ja Kuusamon Juusto haluavat syksyllä 2018 herätellä suomalaisia ymmärtämään omien valintojen vaikutukset kotimaisen ruoantuotannon jatkuvuudelle.