Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Suoritatko arkea?

Suoritatko arkea?
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Arki koostuu useista suoritettavista tehtävistä. Toisaalta rutiinit rytmittävät arkea, mutta jos tehtävät tuppaavat täyttämään kaiken vapaa-ajan, niistä voi tulla kuormittavia suoritteita, joita tehdään sen vuoksi, että ”pitää”.

Rutiineiksikin niitä voisi kutsua: herätys, töihin, työpäivän jälkeen ruoanlaittoa ja harrastuksia, toisinaan pyykinpesua ja siivousta. Työelämän tiivis tahti on usealla meistä siirtynyt myös vapaa-aikaan. Jos sekä töissä että vapaa-ajalla on liikaa kuormittavia tekijöitä, näkyy se helposti omassa jaksamisessa. On helppo tunnistaa itsestään väsymyksen, ärtymyksen ja sosiaalista vetäytymisen merkkejä viimeistään kesälomia edeltävinä viikkoina, kun ärsyketulva on muuttunut liian raskaaksi. Pimeän talven jälkeen aurinko antaa intoa uusille ideoille, mutta jaksaako niihin enää tarttua?

Miten helpottaa kiireen tuntua?

On hyvä toisinaan pohtia, miten voi helpottaa omaa arkea, ettei se tunnu liian raskaalta. Itselleen kannattaa olla armollinen, ja toisinaan voi asioissa oikaista – hyvällä omatunnolla. Etenkin haastavissa elämäntilanteissa, kuten pikkulapsiarjessa tai muissa elämän suurissa mullistuksissa, tavoitteita saa ja kannattaa laskea. Usein suurin kynnys riman laskuun löytyy oman pään sisältä.

Tip icon

Kokoa hyvä välipala valitsemalla jokaisesta ryhmästä jotakin:

Proteiinin lähteenä esimerkiksi raejuustoa, rahkaa, jogurttia, maitoa tai piimää, kananmuna, juustoa tai leikkeleitä

Hiilihydraattien lähteenä esimerkiksi puuroa, täysjyväleipää, täysjyvämuroja tai mysliä

Kasviksia, hedelmiä ja/tai marjoja, kuten tomaattia, kurkkua, omena, banaani tai mustikoita

Rasvan lähteenä esimerkiksi kasviöljyä sisältävää levitettä leivälle, siemeniä ja pähkinöitä


Search