Leivontaa ja helppoja uuniruokia – listasimme valio.fin vuoden 2021 suosituimmat reseptit

Valio.fin tilastojen mukaan suomalaisten uunit ovat lämmenneet viime aikoina tiuhaan tahtiin: kuluneen vuoden kymmenen suosituimman reseptin joukossa on peräti yhdeksän uunissa paistettavaa ruokaa ja leivonnaista.

Vuoden 2021 aikana valio.fistä on haettu reseptejä erityisesti leivontaan. Suosittuja ovat olleet myös koko perheelle maistuvat helpot arkiruoat, jotka kypsyvät uunissa kuin itsekseen. Listan kärkipaikan vei kuitenkin resepti, joka ei uunia kaipaa.

1. Lettutaikina

”Ihan mieletön ohje”, kuten eräs valio.fin käyttäjä reseptiä kommentoi. Tarjoile rapeiksi paistetut letut simppelisti kermavaahdon ja tuoreiden marjojen tai hillon kera. Jos mieli tekee suolaisia lettuja, jätä taikinasta pois sokeri ja pyöräytä lettujen kaveriksi vaikkapa herkullinen pinaatti-juustotäyte.

2. Mokkapalat

Vaikka ensimmäiset mokkapalat leivottiin jo vuosikymmeniä sitten, ei rakastetun leivonnaisen suosio ole hiipumassa. Ennemminkin päinvastoin. Siitä kertoo paitsi hopeasijaan oikeuttavat kävijätilastot, myös variaatiot, joita klassikosta on kehitetty. Ehkäpä seuraavalla kerralla kokeilet mokkapalakakkua?

3. Pizza

Perjantaipurtavaksi, rentoihin juhliin tai joulun jälkeiseksi hävikkiherkuksi. Moneen tilanteeseen sopiva pizza on totisesti pronssisijansa ansainnut. Tästä reseptistä löydät ohjeet alusta loppuun, aina pizzapohjasta tomaattikastikkeeseen ja neljään erilaiseen täytevaihtoehtoon.

4. Pannukakku

Kuka ei rakastaisi pannukakkua? Halutessasi voit maustaa taikinaa omenalla tai lisätä mukaan suolaisia täytteitä, kuten kinkkua tai paistettua pekonia.

5. Lasagne

Erästä valio.fin käyttäjää lainaten: ”Paras lasagne monien kokeilujen jälkeen”. Ja sitähän tämä on. Valmista lasagnea kerralla kunnon vuoallinen ja säästä osa seuraavaan päivään.

6. Kinkkukiusaus

Tämän superhelpon uuniruoan valmistelut hoituvat rivakasti, ja kypsymisen aikana ehtii valmistaa raikkaan lisukesalaatin. Kiusaus maistuu ympäri vuoden, mutta erityisen hyvä valinta se on joulun jälkeen, jolloin savukinkun voi korvata joulukinkun rippeillä.

7. Korvapuustit

Monen suosikkipulla, eikä syyttä. Korvapuustien leipominen alusta saakka itse ottaa hieman aikaa, mutta palkitsee jo ensipuraisulla. Usko pois.

8. Uunilohi

Yksinkertaista ja ehkä juuri siksi niin ihanaa. Lorauta vuokaan Valio Kippari® ruokakermaa ja ripauta lohen pintaan sitruunapippuria sekä suolaa. Ruoan viimeistelee tilli ja sitruuna.

9. Kaalilaatikko

Tämä perinteinen kaalilaatikko on valio.fin kestosuosikki, ja ihan syystä. Edullisista raaka-aineista valmistuvaa ruokaa on helppo tehdä kerralla reilumpi annos – joko useammalle päivälle tai isommalle joukolle. Muutama ruokalusikallinen siirappia takaa juuri sopivan makeuden.

10. Kinkkupiirakka

Kinkkupiirakka on monen paikan leivonnainen: se sopii niin iltapalaksi, myyjäisiin kuin vierasvaraksikin. Tällä reseptillä herkullista piirakkaa valmistuu kerralla koko pellillinen.

Keittiössä nyt
Viisitoista muistojemme kouluruokaa – jotka valmistuvat helposti myös kotona
Keittiössä nyt
Kahdeksan edullista arkiruokaa
Sesonki
Suomalaisten kotiruokasuosikit