Syötävät kukat tuovat kesän kattaukseen

Kakut, boolit ja juhlat – mikä ihana ajatus. Kun kesäjuhlien ruoka- ja juomatarjoilut on mietitty, on aika pohtia kattausta. Mutta mitä tulee ottaa huomioon, jos myös ruoat ja juomat haluaa koristella kukilla? Entä, miten estää kukkien nuupahtaminen ennen juhlien päättymistä?

Tuoreet kukat antavat väriä juhlakattaukseen. Erilaisia kukkia voi käyttää paitsi tarjoilupöydän somisteena, myös leivonnaisten ja juhlaboolien koristelussa – kunhan vai tuntee tarkoitukseen sopivat kukat.

Mitä kukkia voi käyttää koristeluun?

Luonnosta voi poimia lukuisia kauniita kukkia, joita voi huoletta syödä ja käyttää ruokien sekä leivonnaisten koristeena. Hyvänä ohjenuorana voi kuitenkin pitää sitä, että ei poimi mitään aivan polkujen, kulkuväylien tai teiden lähettyviltä. Kaikki kukat on myös hyvä huuhdella ennen käyttöä, sillä terälehtien alle voi jäädä piiloon likaa tai pieniä ötököitä.

Nämä kukat voit poimia luonnosta koristeiksi:

  • orvokki
  • päivänkakkara
  • mesiangervo
  • lemmikki
  • apilat
  • siankärsämö
  • ruiskaunokki
  • hiirenvirnan kukat
  • horsma
  • marjojen kukat, kuten mansikankukka ja mustikankukka

Myös kukkakaupoissa on myynnissä syötäväksi kelpaavia kukkia, mutta niiden käyttäminen koristeena ei ole suositeltavaa. Viljeltyihin kukkiin voidaan käyttää lannoitteita tai myrkkyjä, joiden joutuminen elimistöön on jopa vaarallista. Monista isommista kukkakaupoista ja marketeista löytyy kuitenkin syötäväksi kasvatettuja kukkia, ja niiden käyttö on täysin vaaratonta.

Omassa pihassa voi toki kasvattaa kukkia myös koristekäyttöön; silloin on itse vastuussa siitä, miten kukkiaan käsittelee ja kasvattaa. Myös monissa yrteissä on kauniit kukat, jotka sopivat koristeluun.

Esimerkiksi seuraavia lajikkeita voi kasvattaa kotipuutarhassa koristekäyttöön:

  • samettikukka
  • ruusu
  • neilikka
  • orkidea
  • rautayrtti
  • pelargonia
  • pioni
  • auringonkukka
  • syreeni
  • kirsikankukka
  • omenankukka
  • yrtit, kuten oregano, timjami ja ruohosipuli

Näin käytät kukkia koristeina

Koristeluun käytettävät kukat kannattaa kerätä mahdollisimman lähellä niiden käyttöä. Viileässä paikassa, tiiviissä purkissa kukat säilyvät muutaman päivän, mutta koristelu kannattaa tehdä juuri ennen juhlahetkeä. Muuten kukat ehtivät nuupahtaa.

Kukkia voi myös kuivata myöhempään käyttöön ja niillä voi koristelun lisäksi myös maustaa taikinoita tai tuoda vivahteikkuutta vaikkapa maustesekoitukseen tai teehen. Yleisimpiä kuivattuna käytettyjä kukkia ovat ruusut, laventeli ja kehäkukka. Niiden maut vaihtelevat parfyymisistä kukka-aromeista kirpeisiin ja pähkinäisiin – hiukan kukasta ja sen iästä riippuen. Kannattaa maistella ja kokeilla rohkeasti.

Kukkien kuivaaminen on yksinkertaista: kukat levitellään ohuelti uunipellille leivinpaperin päälle. Tämän jälkeen niitä kuivataan uunissa matalassa lämpötilassa (n. 50°C), luukku raollaan. Terälehtiä tai kokonaisia kukkia kannattaa käännellä muutaman kerran kuivumisen aikana.

Kukkia voi myös kandeerata eli sokeroida, joka pidentää kukkien säilyvyyttä. Valkuaisella ja sokerilla kandeeratut kukat säilyvät noin viikon, ja apteekista saatavalla arabikumilla käsiteltyjen kukkien säilyvyys on vielä huomattavasti pidempi.

Kippistele kukkasilla

Kukat sopivat oivallisesti koristelemaan niin yksittäisiä drinkkejä kuin kokonaisia booleja. Yksinkertaisinta niiden käyttö on kelluvana koristeena juoman pinnalla, mutta mahdollisuudet eivät jää siihen. Kesäisten kylmien juomien jääpalojen sisään voi helposti laittaa erilaisia kukkia, ja näin ne yhtä aikaa viilentävät ja koristavat boolin tai juoman.

Kokeile makusokereita tai maustesuolaa

Kuivattuja kukkien terälehtiä voi käyttää myös sokeriin sekoitettuna, jolloin sokeri saa miellyttävän aromin kukasta. Esimerkiksi laventeli on oiva kukka sokerin maustamiseen. Kirpeähkö voikukka puolestaan sopii hyvin suolan kanssa. Suomen metsien syötävät yrtit, kuten suolaheinä tai ketunleipä, ovat myös oikein toimivia kavereita makusuolaan. Niillä voi myös koristella juhlapöydän suolaisia tarjoiluja, kuten voileipäkakkuja tai piiraita.