Täydellisen pizzan jäljillä

Taikinan pitkä kohotus, kuuma uuni ja maukkaat täytteet johdattavat kohti ihanaa kotitekoista pizzaa. Näillä vinkeillä teet elämäsi parhaan pizzan.

Huolella vaivattu ja nostatettu taikina, laadukkaat raaka-aineet ja rapeaksi paistettu pohja – siinäpä astetta paremman pizzan kaava. Taivaallisen rapea ja herkullinen pizza luonnistuu kotioloissa, kunhan malttaa nostattaa taikinaa hitaasti ja opettelee muutaman vinkin täyttämiseen ja paistamiseen.

Perinteisen italialaisen pizzan oikeaoppinen valmistaminen on oma taiteenlajinsa. Tunnetuimpia klassikoita ovat pehmeäreunainen ja sopivan sitkoinen napolilainen pizza, ohuen ohut ja rapea pizza romana sekä muhkea roomalainen levypizza, pizza al taglio.

Täydellinen napolilainen pizza

Yksinkertainen on kaunista, etenkin napolilaisessa pizzassa. Täytteiksi valitaan usein vain muutama, laadukas raaka-aine, jotka sopivat harmonisesti yhteen. Pehmeä ja sopivan sitkoinen pohja on reunoilta kuohkea. Perinteinen napolilainen pizza on tomaattikastikkeen ja valkosipulin kruunaama marinara. Toinen ikisuosikki on margherita, jonka pohjan päälle ladotaan tomaattikastiketta, mozzarellaa, oliiviöljyä ja tuoretta basilikaa.

Napolilainen pizzataikina onnistuu keneltä vain, kunhan malttia riittää: taikinaa kohotetaan ensin jopa yön yli, jonka jälkeen palloiksi pyöriteltynä nelisen tuntia. Hidas nostatus tekee taikinasta kuohkean ja erityisen maukkaan.

Muista valita perinteisten vehnäjauhojen sijaan erittäin hienoksi jauhettuja 00-jauhoja, ja vaivata taikinaa tarpeeksi pitkään käsin tai yleiskoneella. Valmis taikina levitetään pyöreäksi kevyesti käsin venyttämällä siten, että reunat jäävät hieman keskikohtaa paksummiksi. Tarkan ohjeen napolilaiseen pizzataikinaan löydät alla olevasta reseptistä.

Pizzaa Rooman tyyliin

Ohuen ja rapean pizza romanan lisäksi Roomasta tulee myös kuuluisa ja tuhti levypizza, pizza al taglio. Pizza al tagliossa on melko paksu pohja, ja se tarjoillaan suorakaiteen muotoisina paloina, joita Italiassa napataan lennosta mukaan lounaaksi.

Pizza al taglio valmistuu melko nopeasti, sillä se ei vaadi yhtä pitkää nostatusta tai vaivausta kuin Napolin serkkunsa. Taikina kohoaa tunnissa sopivan muhkeaksi. Al taglion muhkea pohja muistuttaa foccaccia-leipää, ja perinteisesti täytteet ovat yksinkertaisia. Tonnikala, kaprikset ja juusto ovat mehevän suolainen yhdistelmä al taglioon.

Pizza romana taas tyypillisesti kaulitaan ohueksi ja paistetaan kuumassa uunissa. Kokeile ohueksi kaulittua taikinaa vaikka vegaanisessa pizza biancossa.

Huomio täytteisiin

Paras pizza syntyy tuoreista, laadukkaista ja harkiten valituista raaka-aineista. Jo tomaattikastike ja juusto riittävät täytteiksi, mutta esimerkiksi sienet, oliivit, kaprikset, salamit ja basilika sopivat klassiseen pizzaan mainiosti. Pizza maistuu erityisen herkulliselta, kun täytteiden maut sopivat harmonisesti yhteen. Osa täytteistä, kuten tuoreet yrtit ja ilmakuivattu kinkku, kannattaa lisätä pizzan päälle vasta paistamisen jälkeen.

Pizzan päällä voit käyttää valmista pizzakastiketta tai tehdä oman kastikkeen. Nappaa kaupasta säilyketomaattitölkki ja surauta tomaatit soseeksi sauvasekoittimella tai käsin puristelemalla. Lisää tomaattien sekaan esimerkiksi silputtua valkosipulia, yrttejä, suolaa, pippuria ja ripaus sokeria, ja anna maustua jääkaapissa mieluiten muutama tunti. Muista myös valkoiset pizzat, jotka voi pohjustaa esimerkiksi crème fraîchella tai vegaanisella Oddlygood Dream Fraichella.

Monelle pizza ei ole pizza ilman juustoa, vaikka esimerkiksi klassikkopizza marinaan juusto ei kuulukaan. Juusto voi olla mehevä ja mieto, kuten klassinen fior di latte mozzarella ja Valio mozzarella-fontal, tai vahva ja pääroolin ottava, kuten Valio AURA® juusto.

Miten paistaa täydellinen pizza kotiuunissa?

Aitoa napolilaista pizzaa paistetaan vain minuutin verran 400–500-asteisessa avotuliuunissa. Ihan samanlaiseen lopputulokseen ei kotiuunin avulla pääse, mutta erittäin herkulliseen lopputulokseen kyllä. Ota haltuun nämä vinkit:

  1. Tarpeeksi kuuma uuni. Mitä kuumempi uuni, sitä rapeampi pizza. Jos täytteitä on maltillisesti, 250 astetta on hyvä lämpötila pizzalle. Jos taas täytteitä on reilusti, pizza saattaa vaatia pidemmän paistoajan, jolloin asteiksi riittää 225. Paista ohutta pizzaa noin 7–8 minuuttia. Kiertoilma-asetus kannattaa unohtaa, se kuivattaa pizzan.
  2. Pizzakivi tai kuuma pelti. Intohimoisen pizzakokin varustukseen kuuluu pizzakivi, joka nostaa kotiuunissa paistetun pizzan uudelle rapeuden tasolle. Pizzakivi kuumennetaan uunissa ja täytetty pizza nostetaan sen päälle. Jos pizzakiveä ei ole, kuumenna uunipelti uunissa ja nosta pizza paistumaan sen päälle. Kun pizza on valmis, nosta se heti pois kuumalta pelliltä tai pizzakiveltä, ettei pohja paistu kuivaksi ja kovaksi.
  3. Kokeile esipaistoa. Jos kaipaat enemmän rapeutta, kokeile pohjan esipaistamista. Levitä pohjan päälle tomaattikastike ja paista pizzaa viitisen minuuttia. Lisää sitten täytteet ja paista vielä muutama minuutti. Grillivastuksella saat täytteisiin kauniin paistopinnan.
  4. Satsaa halutessasi pizzauuniin. Monen pizzaharrastajan pihalla kuumenee oikea pizzauuni. Ulkokäyttöön soveltuvat, pelleteillä, puilla tai kaasulla lämmitettävät uunit saa kuumennettua paljon kotiuunia kuumemmiksi, joten niillä saa paistettua autenttisen italialaisen pizzan.

Näin onnistut juustoraasteen valinnassa

Käyttövalmiit juustoraasteet helpottavat ruoanlaittoa ja leivontaa. Mutta minkälainen raaste on parhaimmillaan pizzassa? Entä suolaisessa piirakassa? Kokosimme yhteen näppärät raastevinkit, joita noudattamalla käytät juustoja kuin ammattilainen.

Lue lisää