Täydellisen uuniperunan kaava

Klassikko, joka maistuu kenelle tahansa, kun täytteeseen valitsee omat suosikkimaut. Keräsimme parhaat vinkit täydellisten uuniperunoiden valmistukseen.

Uuniperunat ovat mainio ja täyttävä arkiruoka, jota voi muunnella loputtomasti. Perunoiden kanssa maistuvat esimerkiksi liha-, kala-, juusto- tai sienipohjaiset täytteet. Uuniperunat valmistuvat vähällä vaivalla, sillä esivalmistelu on nopeaa. Kun perunat kypsyvät uunissa, täytteen valmistamiseen jää hyvin aikaa.

Millainen peruna sopii uuniperunaksi?

Uuniperunoiksi sopivat parhaiten jauhoiset perunalajikkeet, joten kaupassa kannattaa etsiä punaisia perunapakkauksia. Suomessa jauhoisia perunalajikkeita ovat esimerkiksi Rosamunda, Pito ja Puikula. Valitse mieluiten keskenään samankokoisia ja isoja perunoita, jotta niissä riittää tarpeeksi syötävää ja niiden sisään mahtuu sopivasti täytettä.

Esivalmistele uunipotut hyvin

Aloita pesemällä ja kuivaamalla perunat huolellisesti – kuivan perunan kuoresta tulee uunissa rapea. Töki potun kuoreen reikiä haarukalla, ettei kosteus jää jumiin kuoren alle ja peruna poksahda uunissa. Halutessasi voit voidella perunat öljyllä.

Esivalmistelujen jälkeen perunat voi laittaa uuniin sellaisenaan. Toisin kuin moni saattaa luulla, perunoita ei tarvitse kääriä folioon. Itse asiassa folioon käärittynä kosteus jää folion alle, eikä perunan kuoresta tule rapea. Folioon kääriminen kannattaa vain, jos valmistat perunat grillissä.

Täydellinen rapeus syntyy uunissa

Uuniperunat paistetaan 180–220 asteessa. Jos haluat rapean kuoren, paista ensimmäiset 20 minuuttia 220 asteessa ja vielä 40 minuuttia 180 asteessa. Toinen vaihtoehto on paistaa perunoita tasaisessa 200 asteen lämmössä noin tunnin ajan. Kypsymisaika riippuu perunoiden koosta, joten muista varmistaa kypsyys haarukalla.

Vinkki: Jos kiire yllättää, uuniperunan voi kypsentää myös mikrossa. Mikrossa kypsymisaikaan vaikuttaa perunoiden määrä. Yhden keskikokoisen perunan kypsentämiseen riittää noin neljä minuuttia täydellä teholla.

Maukkaita täytevaihtoehtoja on loputtomasti

Herkullisten uuniperunoiden täyte on helppo muokata omaan makuun. Pohjana voi käyttää kermaviiliä, turkkilaista jogurttia tai esimerkiksi Valio Koskenlaskija Ruoka & Dippiä. Tulista potkua kaipaaville sopii tuoreella korianterilla viimeistelty texmex-täyte, joka saa makunsa jalapenosta, cheddarista ja salsasta. AURA juuston ystävän kannattaa kokeilla AURA tonnikalatäytettä, joka syntyy turkkilaisesta jogurtista ja sipulista.

Kokeile makeampaa uunibataattia

Kun kaipaat vaihtelua uuniperunalle, nappaa kaupasta mukaan bataatteja. Bataattia voi syödä täytettynä uuniperunan tavoin, ja se on maultaan perunaa makeampi ja rakenteeltaan hieman kosteampi. Uunibataatit viihtyvät uunissa 200 asteessa 40–60 minuuttia.

Uunibataatin voi syödä esimerkiksi sekoittamalla kypsän bataattimassan ja täytteen jo valmistusvaiheessa: Kypsennettyjen bataattien sisus kaavitaan kuorista ja sekoitetaan pekonin, valkosipulin ja mustapapujen kanssa. Täytetyt bataatit päällystetään juustoraasteella ja nostetaan takaisin uuniin noin vartiksi.

Raaka-aine
Makoisa bataatti
Raaka-aine
Peruna on parasta
Raaka-aine
Pirteät porkkanat