Terveelliset herkut ilman huonoa omaatuntoa

Pieni herkuttelu kuuluu elämään: herkut kruunaavat juhlahetket ja piristävät välillä arkea. Mutta miten valita herkut järkevästi? Entä onko terveellisiä herkkuja edes olemassa? Ravitsemusasiantuntijamme neuvoo vinkit hyvän mielen herkkuhetkiin.

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu myös herkkuhetkiä

Terveellinen ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuvat niin arjen tavalliset valinnat kuin nautintoa tuovat herkutteluhetket. Kun ruokavalion koostaa tasapainoisesti ja monipuolisesti sekä huolehtii muutenkin terveellisistä elintavoista, voi satunnaisista herkkuhetkistä nauttia hyvillä mielin.

Kannattaa muistaa myös, että terveellisiä herkkuja on monenlaisia. Jollekin se voi olla harvemmin syöty ja tarkkaan valittu, annoskooltaan pieni superherkku. Toisilla valinta voi olla ihan tavallinen makeannälän tyydyttävä välipala, jossa on esimerkiksi lihaksille ja kasvulle tarpeellista proteiinia tai puolustusjärjestelmän normaalille toiminnalle tärkeää D-vitamiinia.

Terveellinen ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuvat niin arjen tavalliset valinnat kuin nautintoa tuovat herkutteluhetket.

Muistilista terveelliseen herkutteluun

  1. Vähennä sokeria. Vähempisokerinen tai kokonaan sokeroimaton herkku on selvästi parempi valinta. Esimerkiksi Valio PROfeel® 50 % vähemmän sokeria proteiinirahkassa on täyteläinen rakenne, vähemmän sokeria, eikä keinotekoisia makeutusaineita lainkaan. Tutustu kaikkiin Valion vähemmän sokeria sisältäviin tuotteisiin.
  2. Annoskoolla on väliä. Herkku voi toisinaan olla vähän tuhdimpikin, kunhan annoskoko on tarpeeksi pieni. Esimerkiksi Valio Eila® kreikkalaiset jogurtit ovat sopivan pieniä herkkuja.
  3. Tunnista heikot hetket. Säännöllinen ateriarytmi pitää nälän loitolla ja auttaa jaksamaan virkeänä koko päivän. Suosituksena on syödä 3–5 tunnin välein. Jos aterioita tai välipalan jättää väliin, makeanhimo iskee helpommin. Nälkäisenä on myös vaikeampi tehdä fiksuja valintoja. Lue lisää hyvästä ateriarytmistä.
  4. Kokonaisuus ratkaisee. Yksittäiset herkkuhetket eivät kaada terveellistä ruokavaliota, jos elintavat ja syöminen ovat muuten kunnossa. Siksi niistä on turha tuntea huonoa omaatuntoa.

Keveämmät jälkiruokareseptit:

Katso lisää reseptejä
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›