Terveelliset herkut ilman huonoa omaatuntoa

Pieni herkuttelu kuuluu elämään: herkut kruunaavat juhlahetket ja piristävät välillä arkea. Mutta miten valita herkut järkevästi? Entä onko terveellisiä herkkuja edes olemassa? Ravitsemusasiantuntijamme neuvoo vinkit hyvän mielen herkkuhetkiin.

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu myös herkkuhetkiä

Terveellinen ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuvat niin arjen tavalliset valinnat kuin nautintoa tuovat herkutteluhetket. Kun ruokavalion koostaa tasapainoisesti ja monipuolisesti sekä huolehtii muutenkin terveellisistä elintavoista, voi satunnaisista herkkuhetkistä nauttia hyvillä mielin.

Suurimmalle osalle ihmisistä joustava suhtautuminen syömiseen, myös herkutteluun, on toimivampi tapa kuin tiukat säännöt ja rajoitukset. Kun sallii itselleen pienen herkuttelun elämäänsä, niin usein herkkujen vetovoima vähenee jo sillä ja herkutteluun riittää pienempikin määrä.

Jos tuntuu, että herkuttelu kuitenkin riistäytyy käsistä, kannattaa ensimmäisenä tarkastaa ateriarytmi. Säännöllinen ateriarytmi pitää nälän loitolla ja auttaa jaksamaan virkeänä koko päivän. Monelle sopiva tapa on syödä 3–5 tunnin välein. Jos aterioita tai välipalan jättää väliin tai ne ovat liian pieniä omaan energiantarpeeseen nähden, makeanhimo iskee helpommin. Nälkäisenä on myös vaikeampi tehdä fiksuja valintoja.

Suositukset
Toimiva ateriarytmi on tärkeä

Kokonaisuus ratkaisee

Yksittäiset herkkuhetket eivät kaada terveellistä ruokavaliota, jos elintavat ja syöminen ovat muuten kunnossa. Siksi niistä on turha tuntea huonoa omaatuntoa. Kannattaa myös muistaa, että herkkuja on monenlaisia. Jollekin se voi olla harvemmin syöty ja tarkkaan valittu, annoskooltaan pieni superherkku. Toisilla valinta voi olla ihan tavallinen makeannälän tyydyttävä välipala tai sokeroimaton terveellisempi herkku.

Valio Herkku rahkat ja mousset sopivat arjen pieniin herkutteluhetkiin. Täyteläiset maidosta, kermasta ja parhaista raaka-aineista tehdyt rahkat ja mousset ovat kokonsa puolensa juuri sopiva kerta-annos herkutteluun.

Herkutella voi myös vähemmällä sokerilla

Vähempisokeriset tai kokonaan sokeroimattomat herkut ovat usein parempi valinta. Uudenlaisissa Valio PROfeel® FLUFF™ proteiinirahkavaahdoissa yhdistyvät runsas proteiinipitoisuus ja pehmeän kuohkea koostumus. Hedelmäisissä tuotteissa on runsaasti proteiinia, mutta ei lainkaan lisättyä sokeria.

Ideoita terveelliseen herkutteluun

  • Annoskoolla on väliä. Herkku voi toisinaan olla vähän tuhdimpikin, kunhan annoskoko on tarpeeksi pieni. Esimerkiksi Valio Fanny™ vanukasta voi annostella herkkuhetkenä juuri haluamansa määrän.
  • Vähemmän sokeria sisältävä tai kokonaan sokeroimaton herkku on hyvä valinta, kun haluat karsia sokerin määrä. Valio PROfeel® proteiinivanukkaissa on samettisen pehmeä rakenne ja täyteläinen suklaan maku. PROfeel® vanukkaat sisältävät runsaasti proteiinia, eikä niihin ole lisätty sokeria.
  • Itse tehden saat helposti valmistettua terveellisempiä herkkuja. Alla olevista resepteistä voit nauttia herkkuhetkenä hyvällä omallatunnolla!

Keveämmät jälkiruokareseptit:

Katso lisää reseptejä