Miksi oudot maut viehättävät? Tutkija ja jäätelömestari kehottavat testaamaan aisteja

Ruoka on moniaistinen kokemus. Tutkija Mari Sandell paljastaa, mitä kaikkea makujen aistimiseen liittyy. Art Gelaton jäätelömestari Tommi Lindholm vinkkaa yllättävät jäätelöiden makuyhdistelmät aistien herättelyyn.

Mari Sandell, Turun yliopistossa aisteja, ruoan aistimista ja syömiskäyttäytymistä tutkivan ryhmän johtaja kertoi Valio Jäätelöfabriikki AURA® laku ja super vanilja -jäätelöiden esittelytilaisuudessa aistien merkityksestä makuelämysten syntymiseen. Art Gelaton jäätelömestari Tommi Lindholm loi jäätelöille yllätykselliset makuparit, joita testaamalla havainnot käyvät todeksi.

Syömme ruokaa maun vuoksi, mutta ruoka on moniaistinen kokemus

”Me ihmiset olemme erilaisia ja käytämme aistejamme eri tavoin. Olemme moniaistisia kokijoita. Ihmiset kokevat asiat aistiensa kautta eri tavoin: toisilla aisteista vahvimpana vaikuttaa näkö, toisilla kuulo ja toisilla maku. Tutkimuksemme yhtenä teemana on, miten aistimisen yksilöllisuus vaikuttaa syömiskäyttäytymiseemme”, Mari Sandell kertoo.

”Ruoan yhteydessä keskustellaan usein mausta. On hyvä muistaa, että ruoassa oleellista ei ole pelkkä maku. Näkö-, haju-, tunto- ja kuuloaisti täydentävät makuaistia ja muodostavat ruoan aistimisen kokonaisuuden”, Sandell muistuttaa.

Otetaanpa siis tuntoaistin testaamiseksi lusikallinen jäätelöä. Jäätelökipon kylmä tunne kädessä valmistelee viileään elämykseen. Jäätelö koskettaa ensin huulia ja sitten sulaa suussa. Tuntoaisti reagoi koko ajan, kunnes jäätelökippo on tyhjä. ”Tuntoaistin puolesta jäätelökokemukseen vaikuttavia asioita on valtavasti: syödäänkö jäätelö kiposta vai vohvelista; mikä lusikka on kädessä, kun syödään — nämä kaikki vaikuttavat tuntoaistiin ja siten kokemukseen jäätelöhetkestä”, Mari Sandell kertoo.

Myös kuuloaistilla on yllättävän tärkeä merkitys ruokailukokemuksen syntyyn. Ruoan ripsahdukset ja rapsahdukset aistitaan kuulon kautta.

Otetaan toinen lusikallinen. Myös kuuloaistilla on yllättävän tärkeä merkitys ruokailukokemuksen syntyyn. Ruoan ripsahdukset ja rapsahdukset aistitaan kuulon kautta. Jäätelöfabriikin AURA laku -jäätelömaun sulaessa suussa jäätelön seasta paljastuu rapeita lakritsisattumia, jotka rapsahtelevat ihanasti hampaiden välissä. Taas yksi aisti on herätetty kokemukseen.

Kolmannen lusikallisen aikana keskitytään tuoksuihin hajuaistin avulla. ”Hajun aistimiseen ihmisellä on 400 eri tyyppistä hajureseptoria. Molekyylit vaikuttavat näihin ja reseptorit toimivat eri tavoin kuljettaessaan aistimusta eteenpäin”, Mari Sandell kertoo. Jäätelöstä leijailee vieno AURA juuston tuoksu. Aistikokemus on nopea ja voimakas ja se herättää kiinnostuksen - tai inhotuksen, maistajasta riippuen.

Ja vihdoin päästään maistelemaan. Makuaistimme reagoi erilaisiin makuominaisuuksiin kuten makeaan, happamaan, suolaiseen, karvaaseen ja umamiin. ”Se, mitkä maut esiintyvät ruoassa samaan aikaan, vaikuttaa makukokemukseen. Yhdistelmiä on lukuisia, ja juuri se avaa meille aistittavaksi makujen maailman”, Mari Sandell kertoo. Valio Jäätelöfabriikin jäätelömauissa onkin aina pyritty yllättäviin makuyhdistelmiin.

Makuasiat opittua kokemusta vai perintöä?

Mikä sitten määrittää sen, mistä mauista pidämme? Mari Sandellin mukaan perimä vaikuttaa makuaistiimme: ”Perimä määrittää muun muassa sen, syökö henkilö mielellään makeaa vai suolaista. Myös karvaan maun maistamisen herkkyys on vahvasti geeniperäistä. Toisille pienikin karvauden ärsyke voi tuntua todella voimakkaalta.” Siksi on perusteltua sanoa, että makuasioista ei pitäisi kiistellä. Mutta maistaa saa ja kannattaa.

Perimä määrittää muun muassa sen, syökö henkilö mielellään makeaa vai suolaista.

Myös opitut asenteet vaikuttavat maistamiseen. ”Ruoka aikaansaa odotuksia ja kokemuksen kautta elämyksiä. Ruokakokemukseen vaikuttaa vahvasti myös ympäröivä sosiaalinen tilanne. Aistien kautta koetut asiat kerryttävät muistoja. Siksi maut painuvat mieleen makumuistoiksi”, Mari Sandell lisää.

Testaa aistejasi makuyhdistelmillä

Kaikkien aistien aktivoimisen nimissä pyysimme Valio AURA® Gold juustosta tehdyn Äänekoski-gelaton keksinyttä Art Gelaton jäätelömestari Tommi Lindholmia kehittämään makunystyröitä kutkuttavia, yllättäviä yhdistelmiä Jäätelöfabriikin jäätelömakujen kanssa testattavaksi.

Valio Jäätelöfabriikin jäätelömauista katettiin pöytään super vaniljaa ja AURA lakua. Makuyhdistelmien ainekset voi asetella tarjolle kippoihin, joista jäätelön päälle voi lusikoida eri makuja. Testaa ystävien kanssa, kuka pitää mistäkin ja löytyykö yhdistelmistä oma, uusi suosikki!

Valio Jäätelöfabriikki super vanilja

+ Valio AURA® muru: Suolainen ja makea täydentävät toisiaan.

+ Leipäjuusto ja karviaishilloke: Leipäjuuston vinkuva suutuntuma on mielenkiintoinen myös jäätelön kanssa.

+ Balsamicosiirappi: käytetään yleensä salaateissa. Hapokkuutensa ansiosta yhdistelmästä tulee yllättävän sitruunainen.

+ Inkiväärihilloke: Inkiväärin vahva maku pureutuu vaniljan täyteläisyyteen.

+ Espresso: Tämä yhdistelmä koetaan myös tuntoaistilla, sillä kuuman ja kylmän yhdistelmä luo ihanaa ärsykettä.

Valio Jäätelöfabriikki AURA® laku

+ Paholaisenhillo: Hampurilaisista tuttu, tulisen makea maku toimii mainiosti erikoisen jäätelömaun kanssa.

+ Portviini: Koska viini ja juustot ovat toimiva makuyhdistelmä, miksei se kävisi myös AURA lakun kanssa? Ennakkoluuluoton kokeilu palkitsee.

+ Punajuurisipsit: Suolaisen ja makean sekä rouskuvan rapean ja suussasulavan pehmeän aistielämykset tekevät yhdistelmästä vastustamattoman.

+ Piparkakku: Juustotarjottimelta tuttu makuyhdistelmä AURA juustoa ja piparkakkua toimii upeasti myös jäätelön kanssa ja kutkuttelee maku-, tunto- ja kuuloaistia.

Maistuvia hetkiä makuparien kanssa!

Yltyikö jäätelönhimo? Katso myös muut vinkit!

Sesonki
Itse tehty jäätelö
Tuotteen takana
Jäätelö­brunssilla maistetaan makeaa ja kuplivaa