Muista nämä viisi perusmakua ja nostat kotiruoan maun aivan uudelle tasolle

Tuntuuko, että ruoasta puuttuu ”jotain”? Ruoan maustaminen on helppoa, kun oppii tunnistamaan perusmaut: suolaisen, makean, karvaan, happaman ja umamin. Täydellinen makuaistimus on kombinaatio vähintään kolmea, mutta mielellään kaikkia viittä perusmakua.

Hyvältä maistuva ruoka on sopiva yhdistelmä perusmakuja sekä muita makua tukevia aistimuksia. Siksi maustamisen lähtökohtana on perusmakujen tunteminen.

Tunnista perusmaut

Monet tunnistavat perusmauista helpoimmin suolaisen ja makean. Ruoan suolaisuus voi olla peräisin ruokasuolasta eli natriumkloridista tai valmiiksi suolatuista elintarvikkeista, kuten oliiveista, pekonista tai suolakurkuista.

Myös makeutta voi lisätä ruokaan monella eri tavoin. Makeus on puhtaimmillaan tavallisessa sokerissa eli sakkaroosissa, mutta ruokaan saa makeutta myös hunajasta, hedelmistä, marjoista ja juureksista. Esimerkiksi sipulia käytetään monissa ruoissa paitsi arominsa, myös makeutensa vuoksi.

Happamuuden tunnistaa helposti sitrushedelmistä, etikasta sekä erilaisista fermentoiduista elintarvikkeista, kuten hapanmaitotuotteista ja hapankaalista. Karvaus puolestaan maistuu muun muassa kahvissa, kaakaossa, rucolassa ja greipissä.

Umami eli ”lihaisuus” on perusmauista ehkä vähiten tunnettu. Umamia löytyy maustamattomasta lihasta, mutta myös useista kasvikunnan tuotteista, kuten soijasta, sienistä ja kypsistä tomaateista. Umami aistitaan monesti myös täyteläisyytenä.

Maku on monen aistin summa

Oletko kokeillut maistaa ruokaa pimeässä tai silmät kiinni? Makuaistimus on yhdistelmä näkö-, tunto-, haju-, kuulo- ja makuaistia. Siksi tuttukin ruoka voi maistua aivan erilaiselta, jos jokin aisteista on pois käytöstä.

Puraisu rapeaa vohvelia ei tunnu samalta, jos et kuule rouskuntaa ja tunne sitä suussasi. Myös väri kertoo paljon ruoasta: vaaleanpunainen ruoka voi alkaa maistua mansikalta, vaikka tuoksu ja maku olisivat banaanin.

Hyvä esimerkki muiden aistien tärkeydestä ovat myös perusmakujen ulkopuoliset maut, kuten kukkaisuus, hedelmäisyys ja marjaisuus. Nämä ”maut” eivät todellisuudessa ole makuja vaan tuoksuja, jotka aistitaan haistellen, ei maistellen.

Näin tasapainotat ruoan makua

  1. Mieti, maistatko ruoasta perusmaut. Uupuuko jotain? Onko jotain liikaa? Jos maku tuntuu tyhjältä, ruoasta puuttuu tavallisesti jokin perusmauista.
  2. Kokeile rohkeasti. Ripaus suolaa tasapainottaa makean leivonnaisen makeutta ja hyppysellinen sokeria nostaa tomaattikastikkeen ihan uudelle tasolle.
  3. Muista maistaa. Lisää ruokaan mausteita vähitellen ja maista, kaipaako kokonaisuus vielä jotain. Jos mausteita sujahtaa ruokaan liikaa, voit pelastaa tilanteen nestettä lisäämällä.
  4. Maista ateriaa kokonaisuutena. Jokaisen perusmaun ei tarvitse löytyä aterian jokaisesta osasesta. Esimerkiksi kastike ei välttämättä maistu täydelliseltä sellaisenaan, mutta aterian pääraaka-aineeseen yhdistettynä kokonaisuus saa huokaisemaan ihastuksesta.
Ruokavinkit
Etsitkö hyvää kastikereseptiä? Kurkkaa tästä kastikkeiden ja liemien valmistuksen abc
Keittiössä nyt
Reseptit tosikokkaajille
Ruokavinkit
Parempaa pataruokaa – näillä vinkeillä onnistut