Upean piparkakkutalon esikuva löytyy Korvatunturilta

Kaipaatko haastetta piparkakkutalon tekemiseen? Ratkaisu on tässä: rakenna valaistu miniatyyri oikeasta Joulupukin pajasta!

Piparkakkutaloja tehdessä nälkä voi kasvaa syödessä. Kun on rakentanut pienen talon, haluaa rakentaa isomman. Ja sitten vielä vähän isomman. Nyt tarjoamme haastetta edistyneille piparkakkutalon rakentajille. Tässä piparkakkutalossa malli on haettu mistäpä muualta kuin Korvatunturilta ja aidosta Joulupukin Pajakylästä.

Huolellisuus palkitsee

Vaikka Joulupukin Pajakylä on haastava, rakentamisessa onnistuu, kun kaavoja ja ohjeita seuraa huolellisesti. Tee piparkakkutaikina reseptin mukaan, olet tarkka kaavojen kanssa ja paista osia juuri sopivasti.

Aikaa Joulupukin Pajakylän rakentamiseen kannattaa varata kunnolla, mielellään vaikka parikin päivää. Leppoisan leivontatunnelman varmistamiseksi olemme kuvanneet ohjevideot sokerin sulattamisesta sekä konditoriapursotuksista.

Joulupukin Pajakylän rakentamiseen tarvitset:

 • piparkakkutalotaikinaa (valmista taikinaa kaksinkertainen annos)
 • Joulupukin Pajakylän kaavat
 • piparkakkumuotit (poro ja joulupukki)
 • pikeeriä
 • vihreää, punaista, ruskeaa ja mustaa väriainetta pikeerin värjäämiseen (pasta-, tomu- tai elintarvikeväri)
 • liivatelehdet ikkunoihin
 • koristekarkkeja ja nonparelleja
 • jäätelövohveleita
 • suklaatähtiä
 • 4 kpl polkakarkkitankoja
 • suolatikkuja
 • 6 kpl macarons-leivoksia
 • grillitikkuja
 • karkkiremmin
 • mantelirouhetta
 • lahjapaketit rekeen
 • pumpulia
 • hammastikun ja lippun
 • marenkia
 • tomusokeria
 • ledvalo-sarjan

Ohjeistus:

Taikina

 1. Valmista piparitaikina. Taikinan voi valmistaa hyvissä ajoin jo muutamaa päivää ennen rakentelua jääkaappiin. Joulupukin Pajakylää varten piparkakkutaikina tulee tehdä kaksinkertaisena.

Kaavat, leikkaaminen ja paistaminen

 1. Tulosta joulupukin pajakylän kaavat ja leikkaa kaavat irti paperista.
 2. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 3 mm paksuiseksi.
 3. Asettele kaavat taikinan päälle ja leikkaa palat irti veitsellä tai taikinapyörällä.
 4. Asettele palat leivinpaperin päälle pellille, suuremmat seinät omalle pellille ja pienemmät toiselle pellille.
 5. Leikkaa porot ja joulupukki taikinasta piparkakkumuotilla. Asettele pellille.
 6. Paista pienempiä osia ja hahmoja 200 asteisessa uunissa 6-8 minuuttia ja suurempia seinäpaloja 10-12 minuuttia.
 7. Suorat seinäpalat voit viimeistellä heti paiston jälkeen pitkällä veitsellä suoriksi.
 8. Kun olet paistanut kaikki osat, muotoile loppu piparitaikina palloksi ja kauli taikina noin uunipellin kokoiseksi alustaksi. Paista joulupukin pajakylän alusta.
 9. Hio raastimella hyvin jäähtyneiden osien pohjat tarvittaessa tasaiseksi, jotta ne on helppo liimata alustaan. Hio myös kaikkien talon kattopalojen sisäsaumat vinosti jiiriin. Näin saumat kiinnittyvät hyvin.
 1. Tarkista seinien saumojen yhteensopivuus, jotta liimaaminen sujuu ongelmitta.

Koristelu ja kokoaminen

Pikeeri

 1. Valmista 4 annosta pikeeriä.
 1. Värjää osa pikeeristä punaiseksi (ovi ja joulupukki), vihreäksi (joulukuuset), mustaksi (joulupukin ja lumiukkojen viimeistely) sekä ruskeaksi (talon saumojen viimeistely) pienellä nokareella pasta-, elintarvike- tai tomuväriä. Jos haluat kuusiin lumista vaikutelmaa, voit sekoittaa vihreän värin vain kevyesti, jolloin pikeeri jää kirjavaksi.
 1. Jaa värjätyt pikeerit omiin pakasterasioihin ja sulje kannella, jotta pikeeri ei kuivu. Säilytä jääkaapissa.

Pajarakennuksen seinät

 1. Liimaa pajarakennuksen ikkunallisiin seiniin ikkunat. Käännä palat ylösalaisin ja levitä ikkunoiden ympärille pikeeriä. Leikkaa hieman aukkoa isompi pala liivatteesta ja aseta ikkunat paikoilleen. Käännä palat liimattu puoli alaspäin.
 1. Aloita isoimpien seinien koristelu levittämällä pikeeriä paletilla tai veitsen terällä haluamasi kokoinen alue kaikkiin neljään suurimpaan seinään, niin että etuseinässä pikeerialue on oikealla puolella ja seuraavassa seinässä alue on vasemmalla. Varmista, että pikeerialueet kohtaavat saumassa ja näyttävät kiinnityksen jälkeen jatkuvalta.
 2. Kasta grilli- tai cocktailtikun pää veteen ja tee pikeerialueisiin kiviä piirtämällä haluamasi muotoisia kuvioita pikeerialueet täyteen. Kasta tikkua välillä, jotta kivien saumoista tulee siistit. Anna kivetyksen kuivua.
 3. Ota pieneen astiaan ½ tl mustaa väriä ja toiseen hieman vettä. Tarvitset myös paperia sudin kuivaamista varten. Ohenna väriä hieman vedellä, jotta saat lopputuloksesta vaaleamman harmaan. Maalaa seinien kivetys kauttaaltaan harmaalla värillä ja anna värin kuivua. Pidä maalaussuti kuivahkona, jotta pikeeri ei kastu liikaa.

Vinkki! Jos kiviseinän piirtäminen ja maalaus tuntuu hankalalta, voit tehdä kivijäljitelmää myös lakusta: leikkaa täytelakritsista ohuita kiekkoja ja liimaa kiekot tiheästi pikeeripintaan.

Sivurakennuksen seinät

 1. Levitä pikeeri yhteen seinään kerrallaan kauttaaltaan ja lado suolatikkuja vieri viereen, kunnes seinä täyttyy. Näin syntyy kaunis ’hirsiseinä’.
 2. Leikkaa ikkunaseinään sopivat suolatikkupalat etukäteen.
 3. Käännä suolatikutetut hirsiseinät kuivumaan ylösalaisin tasoa vasten, jotta kuivuessaan suolatikut eivät pääse vääntymään ylöspäin.

Savupiippu

 1. Kokoa savupiippu: liimaa hiotut piipunosat yhteen pikeerillä.
 2. Leikkaa karkkiremmistä pitkiä suikaleita. Pilko suikaleet n. 1 cm pituisiksi paloiksi.
 3. Levitä pikeeriä savupiipun ympäri ja tee tiililadontaa karkkiremmin paloista savupiipun pintaan.

Joulukuuset

 1. Laita pursotinpussiin pieni tähtitylla tai vastaava ja lusikoi vihreä pikeeri pursotinpussiin.
 2. Tasoita jäätelövohvelien alareunat saksilla tai pienellä veitsellä tasaiseksi, jotta kuuset seisovat suorassa.
 3. Pursota vihreää pikeeriä ylhäältä alaspäin, kunnes koko vohveli on kauttaaltaan pursotettu. Lisää latvaan pikeeriä ja kiinnitä latvaan suklaatähti. Lisää sokerihelmiä kuusen palloiksi tarvittaessa pinsettejä apuna käyttäen.
 • Opi oikea tekniikka videolta

  Katso videolta vinkit piparkakkutalon saumojen viimeistelyyn sekä tarkkoihin koristepursotuksiin.

Lumiukot

 1. Valmista lumiukot pujottamalla kolme macarons-leivosta grillitikkuun.
 2. Tee mustalla pikeerillä lumiukoille silmät, suu ja napit.
 3. Leikkaa lakumatosta hattu ja pujota tikun päähän. Leikkaa lumiukolle kaulaliina karkkiremmistä.

Porot, reki, joulupukki, pajakylän ovi ja reen laskeutumisalusta

 1. Kokoa reki: liimaa paksulla pikeerillä yhteen ensin pohjan osat toiseen reunaan ja sitten toinen reunapala päälle. Anna kuivua.
 2. Tee poroihin, rekeen ja joulupukin vaatteiden valkoisiin kohtiin, kuten lakissa ja takissa olevaan karvareunukseen ja partaan, ensin ääriviivat paksummalla valkoisella pikeerillä. Ohenna sitten valkoista pikeeriä (lisää pikeeriin hieman vettä) ja täytä porot ja pukin valkoiset osat täyttöpikeerillä. Ravista pipareita, jotta pikeeripinta tasoittuu.
 3. Lisää poroihin ja rekeen sokerihelmiä. Piirrä poroille sarvet. Liimaa sokerihelmet porojen silmiksi ja nenäksi.
 4. Kun joulupukkiin valkoiset osat ovat kuivuneet, piirrä punaisella pikeerillä ääriviivat pukin takkiin ja lakkiin sekä pajakylän oveen.
 5. Koristele nyt myös reen laskeutumisalusta piirtämällä ensin keskelle suuri punainen R-kirjain. Tee sitten punaisella pikeerillä ympyröitä noin 1 cm päähän toisistaan. Ohenna punaista pikeeriä hieman vedellä ja täytä reunapikeerin kuivuttua punainen ovi, pukin punaiset vaatteet sekä reen laskeutumisalustan punaiset raidat kauttaaltaan punaisella, ohennetulla pikeerillä. Ravista paloja, jotta punainen pikeeri tasoittuu.
 6. Tee pukille mustalla pikeerillä vielä käsineet ja kengät.
 7. Viimeistele reen laskeutumisalusta täyttämällä joka toinen ympyrä valkoisella notkistetulla pikeerillä (ohenna paksua pikeeriä tilkalla vettä).

Sokerin sulattaminen

Joulupukin Pajakylän rakennus kootaan ja kiinnitetään alustaan sulatetulla sokerilla. Varmista ennen sokerin sulattamista, että kaikki palat ovat varmasti suoria, hiottuja ja koristeltuja. Varaa avuksi myös kulmaviivoitin, jotta piparkakkutalon palat liimautuvat varmasti oikeaan kulmaan. Muista, että sulatetun sokerin kanssa pitää työskennellä nopeasti, eikä paloja pysty enää ehjänä siirtämään liimaamisen jälkeen.

 1. Valitse paksu- ja laakeapohjainen paistinpannu (tai kattila) ja puulasta. Kaada 2 dl sokeria tasaisesti pannuun ja lisää joukkoon 1 rkl siirappia.
 2. Kuumenna sokeria ja siirappia kunnes sokeri alkaa sulaa reunoista. Ala käännellä sokeria varovasti lastalla.
 3. Kun sokeri on kauttaaltaan sulanutta ja kullanruskeaa, seos on valmis palojen liimaamista varten. Sammuta liesi, jotta sokeri ei pääse palamaan.

Sulatettu sokeri kovettuu nopeasti, mutta voit kuumentaa seoksen uudelleen varovasti keskilämmöllä. Lisää joukkoon sokeria ja siirappia tarpeen mukaan.

 • Sokerin sulattaminen

  Katso ohjeet sokerin sulattamiseen videolta.

Kokonaisuuden kokoaminen sulatetulla sokerilla

 1. Liimaa ensin torni neljästä kolmion muotoisesta palasta. Kasta palojen sivuseinät sulatettuun sokeriin ja yhdistä palat. Kun palat on yhdistetty, voit tarvittaessa vielä valuttaa hieman sulaa sokeria tornin sisälle lusikalla, jotta saumoista tulee varmasti kestäviä.
 2. Liimaa sivusaumoista yhteen tornin alaosan neljä palaa. Sovita tornin ylä- ja alaosia yhteen ennen kiinnitystä. Hio paloja tarvittaessa. Kasta tornin huipun alaosa sokeriin ja kiinnitä se tornin alaosaan. Torniosaa ei kannata liimata kiinni taloon, jotta valojen käyttäminen on helpompaa.
 3. Laita kulmaviivoitin pohjan päälle ja aloita päärakennuksen seinien liimaaminen. Kasta takaseinän alaosa sulatettuun sokeriin ja liimaa pohjaan kiinni. Tee samoin seuraavalle seinälle ja varmista kulman suoruus viivoittimella. Valuta pystyseinien sisäsaumaan lusikalla sokeria, jotta seinistä tulee tukevat.
 1. Liimaa sivusiiven hirsiseinät talon oikeaan sivuun ja kiinnitä päätyseinä. Myös katon voi liimata heti. Liimaa pitkän osan kattopalat runkoon kiinni. Kiinnitä karkilla koristeltu tiilisavupiippu paikoilleen.
 2. Liimaa sisääntulokuistin kattopalat kiinni toisiinsa. Kasta kattopalan reuna sokeriin ja liimaa julkisivuun oviaukon päälle. Mittaa tarkka korkeus ja sovita katkaistut polkka-karkkitangot kuistin alle. Kiinnitä tangot sokerilla kiinni kuistin kattoon ja alustaan. Liimaa portaat kiinni toisiinsa ja sen jälkeen kiinni oven edustaan.

Viimeistely

 1. Sivele lastalla tornin ja pitkän siipiosan kattoon pikeeriä ja ripottele pintaan kookoshiutaleita. Tee samoin kuistin katolle. Pursota kuistin katon etureunaan valuvaa pikeeriä lumeksi.
 2. Tee pikeeristä pursottamalla tie Pajakylän ovelle ja täytä tie manteli- tai pähkinärouheella.
 3. Lisää torniin hammastikku lipputangoksi. Voit leikata lipun punaisesta paperista.
 4. Laita pursotinpussiin lehtitylla tai muu koristetylla ja lusikoi ruskea pikeeri pursotinpussiin. Pursota Pajakylän rakennuksen sokeriliimaussaumat piilon ruskeilla koristepursotuksilla.
 5. Lisää alustalle koristellut kuuset, lumiukot, porot, reki lahjoineen, joulupukki ja reen laskeutumisalusta.
 6. Ripottele Joulupukin Pajakylän päälle ja pihalle murennettua marenkia ja tomusokeria lumeksi.
 7. Lisää savupiippuun pumpulia savuksi.
 8. Laita led-valot pajan sisälle ja nosta korkea katto päälle.
 1. Sytytä valot!

Herkuttele joka murunen

Joulupukin Pajakylä on niin hieno, että sitä ihastelee mielellään joulun yli. Mutta mitä sille tekisi sen jälkeen? Jos piparit eivät vuodenvaihteen aikaan enää sellaisenaan maistu, nappaa tästä herkullinen resepti, joihin upotat piparin, jos toisenkin!

Sesonki
Helppoa piparihyggeilyä yhdessä lasten kanssa
Sesonki
Joulunodotusta ja piparintuoksua – tee pipareista ihana joulukylä
Sesonki
Joulu maistuu piparilta