Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija
Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.
Vuodenvaihteessa moni tekee uuden vuoden lupauksia terveellisemmistä elämäntavoista. Luvataan esimerkiksi syödä paremmin ja levätä enemmän - ainakin tammikuussa. Miten hyvinvointilupauksista saisi myös pidettyä kiinni?
Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein elämäntapoihin. Luvataan esimerkiksi syödä paremmin ja levätä enemmän. Epämääräisistä lupauksista on kuitenkin helppo luistaa. Kun lupauksista tekee mahdollisimman konkreettisia, niistä on myös helpompi pitää kiinni.
Säännöllinen ateriarytmi pitää virkeänä, ja silloin tulee syötyä myös sopivan kokoisia annoksia. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Itselle tehdyssä lupauksessa kannattaa pyrkiä täsmällisyyteen. ”Syön säännöllisesti” on epämääräisempi lupaus kuin ”Syön 3–5 tunnin välein” tai ”Syön viisi kertaa päivässä”. Hyvä lupaus on myös siirtyä viljatuotteissa täysjyväviljoihin tai luvata itselleen, että syö kasviksia, hedelmiä tai marjoja joka aterialla.
Jos haluaa lisää virtaa arkeen, kannattaa muistaa myös riittävä lepo. Sillä on valtava merkitys hyvinvoinnin kannalta. Hyvin levänneenä sitä on kuin eri ihminen. Helppo ymmärtää, mutta yllättävän vaikea toteuttaa: moni venyttää nukkumaanmenoa illan myöhäisiin tunteihin, vaikka aamulla olisikin aikainen herätys. Myöhäinen nukkumaanmeno on kuitenkin tapa, josta on myös mahdollista opetella eroon. Lue vinkit hyvään uneen ja nosta uni riittävän korkealle tärkeysjärjestyksessä. Sinä ansaitset lepoa.
Jos liikunta ei ole kuulunut arkirutiineihisi, aloita rauhallisesti ja keskity hyvään: mieti mitä olet aloittamassa ja että se on teko oman hyvinvointisi eteen. Toisille kalenterivaraus kotitreeniä varten toimii kannustimena, toiselle ystävän kanssa sovittu lenkki.
Etkö ehdi liikkua? Valitettava tosiasia on, että liikunnalle harvemmin löytyy aikaa, jos sitä ei erikseen järjestä. Kun käyttää hieman mielikuvitusta, aikaa voi kuitenkin löytää yllättävistäkin lähteistä. Säännöllinen kotitreeni on hyvä vaihtoehto, jolloin siirtymiin ei mene aikaa. Kävelylenkki äänikirjan kanssa voi toisinaan houkutella enemmän kuin juoksutreeni, ja matalammalla kynnyksellä on helpompi lähteä liikkeelle. Tai mitä jos pyöräilisit töihin? Työmatkapyöräily kerran viikossa on hyvä alku. Päätä liikunnalle varattu päivä/ilta etukäteen ja kirjoita se kalenteriin, niin et pääse luistamaan lupauksesta.
Usein painonhallintaa lähestytään kieltäytymisen näkökulmasta. Mitä jos kääntäisit asian päälaelleen ja lisäisit ruokavalioosi hyvinvointia edistäviä aineksia? Jatkuvaan makeanhimoon voi esimerkiksi olla syynä se, että ruokavalio ei sisällä riittävästi proteiinia. Kun syö monipuolisesti, värikkäästi ja vaihtelevasti, jäävät epäterveelliset herkut vähemmälle kuin itsestään. Lautasmalli on myös hyvä lähtökohta monipuoliselle ruokavaliolle, jossa syödään kaikkea kohtuudella.
Yhdessä vietetty aika ja yhdessä syöminen tutkitusti lisäävät hyvinvointia ja onnellisuutta, mutta jostakin syystä suomalaiset syövät yhdessä harvemmin kuin muut eurooppalaiset. Syitä on monia. Oman perheen kesken ei aina arjen ja harrastusten pyörityksessä löydy yhteistä aikaa. Vieraille kokkaamisesta taas saatetaan ottaa turhia suorituspaineita. Silloin saattaa unohtua, että toisen keittämä kahvikin maistuu paremmalta. Jos kuitenkin järjestät aikaa yhteiseen ruokahetkeen, saatat saada aterian, joka ravitsee muutakin kuin kehoa.
Joskus välimatkat ovat pitkiä tai ulottuvat jopa valtamerten yli. Silloin ihmissuhteeseen täytyy satsata sen verran, että tarttuu puhelimeen ja soittaa säännöllisesti. Isovanhempana voi myös ottaa digiloikan ja kokeilla videopuheluiden soittamista, jos se ei ole ennestään tuttua. Lapsenlapset ilahtuvat varmasti, kun näkevät isovanhempaansa useammin, vaikka puhelimen välityksellä. Sama pätee myös ulkomailla asuviin ystäviin.
Yhä useampi miettii, mitä voisi omalta osaltaan tehdä ilmastoasioiden eteen. Yleisen käsityksen mukaan runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on sekä ilmastoystävällinen että terveellinen. Ravitsemussuositusten mukainen määrä maitotuotteita istuu myös erinomaisesti näiden tavoitteiden mukaiseen ruokavalioon. ”On hienoa, että niin moni suomalainen miettii oman ruokavalionsa ilmastovaikutuksia. Ruokavalinnoissa kannattaa aina tarkastella myös ravitsemusnäkökulmaa”, ravitsemusasiantuntija ja tutkija Tuula Tuure kertoo.
Valio PROfeel® on runsaasti proteiinia sisältävä monipuolinen välipalatuotesarja. Herkullisia Valio PROfeel® proteiinirahkoja, proteiinivanukkaita, proteiinipirtelöitä ja proteiinijuomia on tarjolla joka makuun.